Last van zilvervisjes in huis? Zo kom je er vanaf | ECOstyle Last van zilvervisjes in huis? Zo kom je er vanaf | ECOstyle
Last van zilvervisjes? Los het op met deze tips

Last van zilvervisjes? Los het op met deze tips

Hij is klein en zilverkleurig en je hebt hem vast wel eens door de badkamer zien schieten als je het licht aandoet: zilvervisjes. Ondanks de naam, is het bij uitstek geen vis, maar een klein vleuggelloos insect. Hij wordt zilvervis genoemd vanwege de karakteristieke zilveren kleur en de snelle slingerende bewegingen waardoor hij een beetje op een vis lijkt.

Plagen bestrijden met ECOstyle

Bekijk alle bestrijdingsmiddelen 

Bekijk alle bestrijdingsmiddelen 

Hoe ziet een zilvervisje eruit?

Een zilvervisje is zo'n 10-12 millimeter lang en is gemakkelijk te herkennen aan zijn mooie en glanzende zilveren kleur, die zowel in donkere als lichte versies kan voorkomen.Vanaf een afstand is het moeilijk te zien, maar dichterbij valt het op dat het insect schubben heeft. Het zijn de schubben (die niet te vergelijken zijn  met vissenschubben) die de zilvervis zijn karakteristieke zilveren kleur geven.

Aan het hoofd heeft het insect twee antennes, waarmee hij kan voelen. Aan de achterkant heeft het ook drie sprieten, waarvan er één vaak recht naar achteren steekt, terwijl de andere twee naar de zijkant uitsteken.

Wat te doen tegen zilvervisjes?

Goed schoonmaken

Je kan zilvervisjes in huis minimaliseren door grondig schoon te maken met een droge doek en alle kieren en spleten te stofzuigen - ook al zie je ze misschien niet.

Regelmatig luchten

Zorg ervoor dat je goed ventileert en doe dit regelmatig, zodat het niet te vochtig blijft. Zo maak je het voor zilvervisjes in huis moeilijk om te leven.

Vermijd vocht

Zorg ervoor dat je de vloer en de douchecabine goed droogmaakt. Zilvervisjes houden van vochtige ruimtes en daarom moet je ervoor zorgen dat het zoveel mogelijk droog in huis is.

Maak het moeilijk

Sluit toegangswegen en schuilplaatsen zoveel mogelijk af, zodat zilvervisjes zich niet in kieren en spleten verstoppen. Zorg ervoor dat je vooral langs tegels goed afdicht.

Zet een val in

Zet een zilvervisjesval in. De val is een niet-giftige lijmval en kan bijvoorbeeld op de grond worden geplaatst onder een boekenkast, bank of toilet.

Gebruik een spray

Wil je snel van zilvervisjes in huis afkomen, dan kun je FreezeSpray Kruipende insecten gebruiken als effectieve bestrijding van zilvervisjes. De spray werkt direct en voorkomt resistentie.

Het gedrag van zilvervisjes

Je hebt je misschien afgevraagd waarom je zilvervisjes bijna alleen 's avonds of 's nachts uit hun schuilplaatsen ziet komen? Dit komt omdat zilvervisjes insecten zijn die gevoelig zijn voor licht en daarom zogenaamde nachtdieren zijn.

Zilvervisjes komen het vaakst het huis binnen met producten die je koopt en mee naar huis neemt. Daarnaast houden ze ook van een hoge luchtvochtigheid en warme plekken. Daarom vind je ze altijd binnenshuis en bij voorkeur in de badkamer of wc.

Wat eet een zilvervisje?

Hier in de Nederlandse huizen leven zilvervisjes van afval dat ze in alle hoeken en gaten aantreffen. Ze eten vooral dingen die zetmeel en suiker bevatten, zoals zeepresten, behanglijm, maar ook dode insecten, schimmels.Terwijl de Nederlandse naam is afgeleid van het uiterlijk van de zilvervis, is de Latijnse naam 'saccharina' afgeleid van het favoriete voedsel, namelijk zetmeel en suiker.

Hoe lang leeft een zilvervisje?

Zilvervisjes leven gemiddeld zo'n 2 tot 3 jaar. Maar er zijn ook soorten die wel 8 jaar oud kunnen worden, dat is erg oud voor een insect! Een vrouwtjes zilvervisje legt tijdens haar leven zo’n 20 eieren. Je huis zal dus niet meteen overspoelt worden door zilvervisjes.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.