U bent hier

Proeftuin

Berichten uit ons lab en KennisHuis over ecologisch tuinieren

Tips tegen de fruitmot

Een opvallende verschijning is de fruitmot met zijn grauwe kleur niet. Het motje is net als de meeste andere motten vooral ’s nachts actief. Je ziet hem daarom gemakkelijk over het hoofd. Dit is een ander verhaal wanneer je appel- of perenbomen (of in een zeldzaam geval steenvrucht- of walnootbomen) in je tuin hebt staan. Dan merk je zijn aanwezigheid duidelijk. Weet hoe je schade door de fruitmot voorkomt!

Spot je de langpootmug? Doe je gazon een plezier...

Langpootmuggen leven maar een paar dagen, maar in die dagen leggen ze met wat pech zo honderden eitjes in je gazon. Deze eitjes komen na een week of twee uit en vanaf dat moment ben je de trotse eigenaar van een heleboel jonge emelten. 
 

We testen onze AZ-Kalk en een standaard witte kalk...

Wat gebeurt er wanneer je een beetje citroenzuur toevoegt aan AZ-Kalk en aan een standaard kalk? En, wat zegt dit dan eigenlijk?

Eerste hulp voor je gazon

Uit de vragen die we veel krijgen van tuinbezitters, blijkt dat het gazon een hoofdbreker kan zijn. Daarom twee veelvoorkomende gazonproblemen en hun oplossingen.
 

We kijken nogal af

We kijken nogal af van moeder natuur. Van Chrysanten bijvoorbeeld. Daar zitten grote voordelen aan...

Bladlezen doe je zo

Wanneer een plant een tekort heeft aan een bepaalde voedingsstof dan laat hij dit zien in zijn blad. Lees je plantblaadjes en hou hem gelukkig.

Ruim eens wat minder op

Ik heb een vraag voor je: waarom is het nodig de planten in onze tuin te bemesten? Om er voor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om te groeien en te bloeien natuurlijk!  Maar waarom hoeven planten en bomen die in de natuur groeien dan niet bemest te worden? Hebben zij deze voedingsstoffen niet nodig? 

Een leger nuttige bacteriën voor je plant

We weten tegenwoordig dat bacteriën enorm belangrijk zijn voor planten. In de rhizosfeer, dit is de zone direct rondom de wortels van planten, hebben planten en bacteriën intieme relaties. In ruil voor suikers en andere voedingsstoffen, werken bacteriën keihard om de plant sterk en gezond te houden. Puur eigenbelang: een gezonde plant produceert meer suikers (lees voeding). Een, wat je noemt, win-win-situatie...

Ontdek meer

Eerder verschenen blogs vind je in het ECOstyle-archief.

Zoekveld