Appelboom snoeien: tips en technieken voor een gezonde boom

Appelbomen zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin, maar om een gezonde boomgroei en een rijke oogst te behouden, is snoeien essentieel. In deze blogpost leer je alles wat je moet weten over het snoeien van appelbomen in Nederland, inclusief de beste snoeitechnieken en praktische tips.

apple-tree

Waarom is het belangrijk om een appelboom te snoeien?

Snoeien helpt om de gezondheid en structuur van de boom te behouden en kan ook de opbrengst van fruit verhogen. Door de takken op de juiste manier te snoeien, zorg je ervoor dat er voldoende licht en lucht in de boom komt en dat er genoeg ruimte is voor nieuwe takken om te groeien.

Soorten appelbomen in Nederland

apple-tree-branch

Er zijn veel verschillende soorten appelbomen die geschikt zijn voor snoei. De meest voorkomende in Nederland zijn:

  • Elstar
  • Jonagold
  • Golden Delicious
  • Goudrenet

Het is belangrijk om te weten welke soort appelboom je hebt voordat je gaat snoeien, omdat sommige soorten beter bestand zijn tegen bepaalde snoeitechnieken dan andere.

apple-hanging-from-a-green-tree

Wanneer appelboom snoeien?

Terwijl de meeste bomen en struiken in het voorjaar worden gesnoeid, heeft de appelboom twee snoeibeurten per jaar nodig. De eerste is de wintersnoei, die plaatsvindt tussen december en februari. De tweede snoeibeurt vindt plaats in de zomer, tussen juni en augustus, en staat bekend als de zomersnoei van de appelboom.

Appelboom snoeien in de winter

Tijdens de wintersnoei is het belangrijk om dikke, oude takken weg te knippen met een takkenschaar en de kortloten te sparen, omdat deze dienen als bloesemhout. Bij het snoeien is het van belang om goed te letten op de bloem- en bladknoppen. Bloemknoppen bevinden zich namelijk op de tak, terwijl bladknoppen erop liggen.

Bij twijfel over welke knoppen je ziet, kun je het snoeien beter uitstellen tot het voorjaar. In het voorjaar worden namelijk de eerste knoppen in de boom groen, en dit zijn altijd bloemknoppen. De bladknoppen volgen een week of twee later, waardoor het beter is om te wachten met snoeien tot dit moment. Het is wel verstandig om een paar waterloten te laten staan, dit zijn recht omhoogstaande jonge takken. Hierop ontstaan in het volgende jaar nieuwe bloemknoppen.

Appelboom snoeien in de zomer

In juni kun je er voor kiezen om de appelboom nogmaals te snoeien. Na een te sterke wintersnoei kan de boom veel waterloten produceren. Dit zijn snelgroeiende takken die recht omhoog schieten en gemakkelijk te herkennen zijn. Deze waterloten kunnen worden verwijderd met een goede en schone snoeischaar, waardoor de snoeiklus snel geklaard is.

Snoeitechnieken

hand-with-pruner-cutting-branch-of-apple

Er zijn verschillende snoeitechnieken die je kunt gebruiken om je appelboom gezond te houden en een overvloedige oogst te behalen. Enkele van de meest gebruikte technieken zijn:

  • Verjongingssnoei: Dit is een techniek waarbij oudere takken worden verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe, gezonde takken. Verjongingssnoei kan helpen om de structuur van de boom te verbeteren en de opbrengst van fruit te verhogen.
  • Onderhoudssnoei: Dit is een regelmatige snoeitechniek waarbij dode, beschadigde of zieke takken worden verwijderd om de gezondheid van de boom te behouden.
  • Vormsnoei: Hierbij wordt de boom in een specifieke vorm gesnoeid om de structuur te verbeteren. Genoeg ruimte tussen de takken zorgt voor minder ziektes en plagen.

Ga goed na wat het doel is van het snoeien van jouw appelboom voordat je aan de slag gaat. 

Herstel na snoei

Het is belangrijk om jouw appelboom na het snoeien een extraatje te geven. Kies voor een organische mest in de vorm van Fruit-AZ, deze is speciaal ontwikkeld is voor fruitbomen. De organische mest bevat speciale bacteriën, schimmels en protozoa zorgen voor een sterk wortelstelsel waarmee de fruitboom voedingsstoffen beter kan opnemen. Zo herstelt je appelboom snel van de snoeibeurt.

Geschreven door Isabelle

Groene vingers? Ik weet raad met bijna alles dat groeit en bloeit. Niet voor niets word ik vaak een 'plantenfluisteraar' genoemd. Het liefst ben ik buiten in de natuur te vinden of thuis tussen mijn kamerplanten. Mijn groene advies deel ik maar al te graag met anderen.

  • 1642271531747

    Isabelle van Geenen

Geef je tuin het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze tuinproducten

Fruit-AZ
Fruit-AZ

Ga je voor gezond, heerlijk sappig fruit? Fruit-AZ bevat de ...

€ 6.49

Aardbeien-AZ
Aardbeien-AZ

Heerlijk verse aardbeien met een dieprode kleur? ...

€ 6.49

AanplantGrond
AanplantGrond

Problemen in de tuin? Deze zijn vaak te herleiden tot een ...

€ 10.99

Druiven-AZ
Druiven-AZ

Ga je voor gezonde, lekkere druiven uit eigen tuin? ...

€ 6.49

Snoeibalsem
Snoeibalsem

Bloesemboom of prunus gesnoeid? Snoeibalsem voorkomt dat ...

€ 10.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.