De bananenplant verzorgen?

Zo leg je ‘m helemaal in de watten

Maak kennis met de bananenplant: een tropische plant met ontzettend grote bladeren. Hij groeit als een malle en is daarnaast een rasechte zonliefhebber. De bananenplant verzorgen is een fluitje van een cent, want veeleisend is hij niet.
DSC04371

Leuk weetje: wist je dat er maar liefst 400 verschillende soorten van de bananenplant bestaan? Er is dus altijd wel een soort die bij jou past. In de woonkamer is het een zeer geliefde plant. Wij snappen dat natuurlijk maar al te goed, want deze topper geeft je thuis gelijk een tropisch gevoel.

Om je bananenplant in topconditie te houden, geven wij maar al te graag onze beste verzorgingstips aan je. Ben je specifiek op zoek naar een onderwerp over het verzorgen van de bananenplant? Spring dan gelijk naar:

Hoe verzorg je een bananenplant?

DSC04358

Bij het verzorgen van een bananenplant komt er veel kijken. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan de standplaats, water of voeding? Gelukkig is de tropische bananenplant een sterke plant, maar hij heeft zo nu en dan wel een duwtje in de rug nodig.

Eenmaal bij jou thuis is het jouw beurt om hem gezond en wel te houden. Geef je hem veel liefde en aandacht? Dan word je beloond met een prachtig volle plant en een hoop stekjes. De bananenplant verzorgen is niet moeilijk.

Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij onze beste tips voor je verzameld. Lees je mee? 

Standplaats voor de bananenplant

De roots van de bananenplant liggen in de tropen. Daar steekt hij ruim boven andere planten uit en staat het grootste gedeelte van de dag het liefst met z’n snuffert in de zon. Zet hem daarom ook binnenshuis op een zonnig plekje.

Houd de standplaats wel een beetje in de gaten, want té veel zon kan de bladeren ook laten verbranden. Vooral als je hem in direct zonlicht plaatst, bijvoorbeeld in het raamkozijn. Zet je de plant te donker? Dan is de kans groot dat hij stopt met groeien. Dat is zonde natuurlijk.

Zorg ervoor dat de bananenplant zo’n vijf uur per dag zon krijgt.

  • Heb je een raam op het zuiden? Zet de plant dan op zo’n twee meter afstand van het raam.
  • Heb je een raam op het noorden, oosten of westen? Zet hem dan direct voor het raam.

 

DSC04366

Hoe vaak geef je een bananenplant water?

Zorg dat de grond áltijd licht vochtig is en niet uitdroogt, geef wekelijks een slokje water.

De bananenplant bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit water. Niet zo gek dus dat hij behoorlijk wat water lust.

In de warme zomermaanden gebruikt de plant meer water, dan moet je hem dus ook regelmatig water geven. Soms wel twee keer week. Zorg dat de plant nooit in een laagje water blijft staan, hij houdt niet zo van natte voeten. De wortels beginnen dan te rotten en dit kan het einde betekenen van jouw geliefde plant. Geef hem dus liever kleine beetjes water in plaats van in één keer heel veel.

Let op: jouw bananenplant kan soms gaan huilen, maar maak je geen zorgen! Dit fenomeen heet guttatie. Aan de uiteinden van de bladeren verschijnen dan druppels. De plant ‘zweet’ als het ware al het overtollige water uit via de bladeren. Er kunnen dan dus ook druppels op de grond terecht komen, pas in dat geval goed op als je een houten vloer hebt. Zet 'm dan liever op een andere plek of leg bijvoorbeeld een vloerkleed neer.

Hoe vaak de bananenplant voeding geven?

Tussen maart en oktober geef je hem elke week vloeibare plantenvoeding.

In de herfst- en wintermaanden hoef je jouw plant niet te voeden. Je plant is dan in winterslaap en groeit dan niet of nauwelijks.

Gebruik GroenVoer om jouw plant van alle nodige vitamines te voorzien. Je zult zien dat hij snel groeit. Om hem sterk en gezond te houden is het daarom belangrijk om de bananenplant voeding te geven.

De bananenplant voeden is heel makkelijk: pomp drie keer voor de juiste hoeveelheid voeding voor een halve liter water. Geef niet meer voeding dan nodig is. 

 

Bananenplant verpotten

DSC04348

Verpot jouw bananenplant elk jaar. Dit doe je het liefst in de lente omdat beschadigde wortels dan snel herstellen. Doordat de plant in rap tempo groeit, wordt zijn potje ook snel te krap. Geef hem daarom altijd een upgrade van een pot die 20% groter is dan zijn huidige pot. Dan groeit hij er ook niet té snel uit.

Bananenplant stekken

Krijgt je plant baby’s? Hoera! Dat betekent dat je de bananenplant kunt stekken. Binnenkort heb je een huis vol familie Banaan staan! De bananenplant stekken is zo gepiept. Het is een erg makkelijke kamerplant om te stekken. Zo ga je te werk:

    • Regelmatig groeien er nieuwe babyplantjes naast de stam, deze mini’s kun je gemakkelijk stekken! Is de stek zo’n tien centimeter groot? Snijd hem met een gedesinfecteerd mesje los van de moederplant. Dip de stek direct in wat StekPoeder en stop hem vervolgens in de grond. Zorg er wel voor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Ook is het belangrijk dat de omgeving niet te droog is, zet het stekje dus vooral niet in de buurt van de kachel. Dan droogt hij te snel uit
  • De bananenplant stekken op water? Ja hoor, dat kan ook. In dat geval zet je het afgesneden stekje gewoon hupsakee in een vaasje water. Na een week of drie heeft het stekje waarschijnlijk genoeg wortels om over te zetten in aarde. 

Ziektes bij de bananenplant

Worden de bladeren aan de onderkant bruin? Geen zorgen, dit is heel normaal. De onderste bladeren zijn namelijk ook de oudste, de bladeren sterven af om weer ruimte te maken voor nieuwe bladeren aan de bovenkant.

Zijn het ook de bovenste bladeren die bruin worden? Dan is er wel iets mis. Dit is een teken van te weinig zonlicht, te veel water of juist te weinig water. Voel goed of de potgrond nat of droog is.

Nat? Dan zijn de wortels waarschijnlijk rot. Je kunt je plant redden door hem te stekken. Is de grond juist droog? Dan kun je hem de komende tijd wat meer water geven.

Dit betekent vaak dat jouw plant te veel licht krijgt. Zet hem in dat geval wat verder bij het raam vandaan. Ook kan het betekenen dat je plant te weinig voeding krijgt.

Heeft je plant slappen bladeren? Dan heeft hij waarschijnlijk dorst. Geef hem in dat geval wat extra water. Is de grond flink nat en voelen de bladeren slap? Dan zijn je wortels waarschijnlijk rot.

Rotting is een probleem dat het meeste voorkomt bij de bananenplant, dit is vaak het gevolg van te veel water in combinatie met te weinig licht. Snijd in dit geval het rotte deel weg en geef de plant voorlopig minder water.

Is de schade al te groot? Dan kun je de bananenplant redden door hem te stekken.

Ook kunnen er zo nu en dan ongewenste bezoekers langskomen. De bananenplant is vooral gevoelig voor luizen en spint. Check de bladeren daarom regelmatig zodat je geen plaag over het hoofd ziet. Hoe eerder je deze ontmaskert, hoe groter de kans is op bestrijding.

Kijk vooral heel goed onder en tussen het blad. Heb je beestjes ontdekt? Potverdorie… Maar niet getreurd. De plant is vaak prima te behandelen met biologische bestrijdingsmiddelen, zoals InsectWeg. Of ga voor nuttige insecten zoals roofmijt of aaltjes. Grote kans dat je bananenplant nog te prima te redden is!

Kortom: de banenplant geef je dus het liefst regelmatig kleine beetjes water, zet je op een zonnige plek en geef je in de zomer wekelijks een portie plantenvoeding.

Hij geeft je vooral bakken plezier en is ook nog een super makkelijke plant om te verzorgen. Er bestaan héél veel verschillende soorten van de bananenplant. Dus er zit er vast wel een tussen die je mooi vindt.

Geef je kamerplanten het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze producten

GroenVoer
GroenVoer

Geef jij je kamerplanten geen voeding? Dan doet je groene ...

€ 6.49

StekPoeder
StekPoeder

Krijg jij niet genoeg van het stekken van jouw plantjes? ...

€ 5.29

GroeiGrond Kamerplanten
GroeiGrond Kamerplanten

Sterke kamerplanten? Daarvoor hebben planten een goede ...

vanaf € 5.99

VliegVanger Vangplaten
VliegVanger Vangplaten

Last van vervelende potgrondvliegjes in en rondom je ...

€ 5.99

InsectWeg
InsectWeg

Plant vol beestjes? Die ben je liever kwijt dan rijk. ...

€ 12.99

OrchideeVoer
OrchideeVoer

Geef jij je rijkbloeiende orchideeën geen voeding? Grote ...

€ 6.99

BladGlans Spray
BladGlans Spray

Doffe en stoffige bladeren? Dat ziet er niet alleen minder ...

€ 6.49

PlantKracht Korrels
PlantKracht Korrels

Geef jij je kamerplanten geen voeding? Dan groeit je plant ...

€ 4.29

PrikVoer
PrikVoer

Geef jij je prikkelige planten geen voeding? Grote kans dat ...

€ 6.49

PlantKracht Voedingssticks
PlantKracht Voedingssticks

Geef jij je kamerplanten geen voeding? Dan groeit je plant ...

€ 4.29

Duurzaamheid

Ga voor een duurzame aanpak

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.