Belangrijke conferentie over biodiversiteit begonnen in Canada

Hoe zorgen we dat planten en dieren niet uitsterven? Daar praten 196 landen over in Canada. Deze enorme vergadering over biodiversiteit duurt bijna twee weken lang. We vertellen je wat meer over wat deze top inhoudt én waarom biodiversiteit zo belangrijk is.
ECOstyle-04082022-28

Dit voorjaar verscheen het Living Planet Report 2022 van het Wereld Natuurfonds. Dit tweejaarlijkse rapport vertelt ons hoe het gesteld staat met de wereldwijde biodiversiteit en de gezondheid van de natuur op onze planeet.

En de cijfers liegen er niet om. Zo kopten ze dat sinds 1970 de populatiegrootte van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen wereldwijd met gemiddeld 69% is afgenomen. Maar dit is alleen nog maar een gedeelte van de biodiversiteit boven de grond. Denk eens aan diversiteit in micro-organismen in de bodem, of bijvoorbeeld planten- en bloemensoorten – daar gaat het ook de verkeerde kant op.

Al dit biodiversiteitsverlies is iets wat ECOstyle onwijs aan het hart gaat: ons merk is opgericht om de natuurlijke balans van de planeet te versterken, of herstellen als deze uit balans is. Een balans die door biodiversiteit boven en onder de grond en in het water, in stand gehouden kan worden.

John&co-23092022-34

Waarom is biodiversiteit zo belangrijk?

‘De een z’n dood, is de ander z’n brood’ – een toonbeeld van hoe het werkt in de natuur. Die zit supermooi in elkaar; alles staat met elkaar in verbinding en is daardoor ook van elkaar afhankelijk. Een mooi, gesloten ECOsysteem. Er beginnen uitdagingen te ontstaan wanneer er bepaalde soorten in dit ECOsysteem minder voorkomen, of zelfs helemaal verdwijnen. Hierdoor kan er overpopulatie ontstaan van bepaalde soorten – omdat ze geen natuurlijke vijanden meer hebben, of kunnen er andere soorten afnemen omdat er geen voedsel meer voor ze is.

Ook kan dit effect hebben op ons leven als mens; denk eens aan de film Bee-movie. Op het moment dat de bijen met pensioen gaan, vindt er geen bestuiving meer plaats en kunnen planten, bloemen en gewassen niet meer groeien.

De biodiversiteit staat wereldwijd erg onder druk, daarom is hier een aparte COP voor in het leven geroepen om met concrete acties te komen, de biodiversiteit weer te herstellen.

Wat is COP15? En hoe is de COP15 anders dan de COP27?

COP staat voor de ‘Conferentie van de Partijen’ – Converence of the Parties. Het heet COP15, omdat dit de 15e biodiversiteitsconferentie van de VN is die gehouden wordt. Tijdens de COP15 komen verschillende landen samen om een overeenkomst te sluiten over het plan van aanpak om de natuur te beschermen en herstellen.

Een aantal weken geleden was er de COP27 in Sharm-el-Sheikh. Dit was onderdeel van een jaarlijks terugkerende conferentie gericht rond het thema Klimaatverandering. COP15 is een tweejaarlijkse conferentie die zich focust op de biodiversiteitsproblematiek.

Wat is het doel van COP15?

ECOstyle-04082022-161

Tijdens de COP15 wordt er gesproken over het ‘Post-2020 Global Biodiversity Framework’; een wereldwijd Biodiversiteitskader. Het is belangrijk dat deze nu wordt aangenomen, zodat er overgegaan kan worden tot actie! Er zijn al eens eerder biodiversiteitsdoelen opgesteld, dit was tijdens de COP10 in Nagoya, Japan. De 20 ‘Aichi Biodiversiteitsdoelen’ die toen opgesteld zijn, zouden in 2020 moeten zijn behaald. Echter, zo berichtten diverse media, is dit voor geen van deze doelen volledig gelukt...

Wat is de inhoud van het ‘Post-2020 Global Biodiversity Framework’?

Het framework is gebouwd rond een zogenaamde ‘veranderingstheorie’ die stelt dat urgente actie wereldwijd nodig is, zowel economisch, sociaal als financieel.

Op deze manier zou het biodiversiteitsverlies in de komende 10 jaar (in 2030) moeten zijn gestabiliseerd, zodat in de 20 jaar daarna (in 2050), de natuurlijke ecosystemen weer kunnen herstellen. En we ‘allemaal weer in harmonie met de natuur kunnen leven’.

Een prachtig streven. Hopelijk worden dit keer wel alle doelen behaald. Wij duimen in ieder geval en doen ons best om een steentje bij te dragen om wereld een stukje biodiverser te maken.

Benieuwd wat het framework dan concreet inhoudt en wat de doelen zijn die de landen willen realiseren? Dat lees je via deze link!

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.