De calathea verzorgen?

Zo laat jij haar stralen in je woonkamer

De calathea is een kamerplant met unieke eigenschappen. Het is een diva eerste klas, maar we vergeven het haar. Ze is namelijk een juweel om in huis te halen. Zodra de zon ondergaat kun je wel eens wat geritsel en gefriemel horen. Het is namelijk zo dat wanneer het begint te schemeren ze haar bladeren dichtvouwt. In de ochtend slaat ze haar vleugels weer open, ze is klaar voor een nieuwe dag. Dat maakt haar ook zo bijzonder.

DSC04377

De calathea is er in heel wat vormen, maten en kleuren. Golvend blad? Check! Sorry, gestreept blad zei je? Geen probleem, is er ook!

De calathea is een echte blikvanger in huis! Maar laat je niet verleiden door haar looks, want ze heeft wel een handleiding. Die delen we maar al te graag met je!

Maak je geen zorgen als je geen groene vingers hebt. Gelukkig zijn die te kweken! Om je calathea in topvorm te houden, hebben wij onze beste verzorgingstips voor je verzameld. Jij blij, calathea blij! Ben je specifiek op zoek naar een onderwerp over calathea verzorging? Spring dan gelijk naar:

Hoe verzorg je een calathea?

DSC04396

Bij het verzorgen van een calathea komt er een hoop kijken. Zoals de standplaats, voeding of hoeveelheid water. Het heeft allemaal invloed op het succes van jouw calathea. En daar kan de calathea soms nog bést moeilijk in zijn. Lees je daarom goed in voordat je er eentje in huis haalt.

Maakt de calathea deel uit van jouw plantenfamilie? Dan is het nu jouw beurt om haar gezond te houden. Wanneer je de calathea veel liefde en aandacht geeft, dan wordt je snel beloond met prachtige bladeren. 

De calathea verzorgen is niet moeilijk, je moet alleen wel goed weten wat je moet doen. Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij onze beste tips voor je verzameld. Lees je mee?

Standplaats voor de calathea

De roots van de calathea liggen in de tropen. Je vindt haar in de oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Daar leeft ze in de schaduw onder de grote bomen. Die houden zonlicht tegen. Ze is dus niet gewend aan veel licht.

Daarom zet je jouw calathea ook binnenshuis op een schaduwrijke stek. Geef haar een plekje wat verder bij het raam vandaan met veel indirect zonlicht. Krijgt de calathea te veel licht? Dan laat ze dit duidelijk zien. De bladeren krullen in dit geval op of verkleuren. Eigenlijk best handig, die plantentaal.

Weet je niet zo goed welke plek je het best kunt kiezen? Houd dan de afstanden hieronder aan:

  • Heb je een raam op het zuiden? Zet de plant dan op drie tot vier meter afstand van het raam.
  • Heb je een raam op het noorden, oosten of westen? Zet haar dan op zo’n twee tot drie meter bij het raam vandaan.

Vergeet ook de luchtvochtigheid niet. De calathea is een plant die uit de tropen komt en is dus gek op een vochtige omgeving. Zet haar daarom nooit in de buurt bij een kachel, daar is de lucht te droog. Hierdoor krijgt je plant lelijke, verdroogde plekken.

 

DSC04387

Hoe vaak moet ik de calathea water geven?

De calathea is een dorstig type, wekelijks een slokje water is voldoende.

Haar voorkeur gaat uit naar kleine beetjes water. Dus geef vooral niet te veel in één keer! In de warme zomermaanden geef je haar het best twee keer per week een slokje water.

Doordat de calathea in de tropen op de bodem staat, heeft ze een continue vochtige omgeving. Boots dit ook binnenshuis na. Maar zorg ook weer niet voor een kletsnatte grond. Dan is de kans groot dat haar wortels beginnen te rotten. Een lichtvochtige grond is de sleutel tot succes.

Wil je de calathea écht een plezier doen? Geef haar dan ook een wekelijkse sproeibeurt. Een welverdiend wellness momentje met de plantenspuit. Zo krijg je minder bruine plekken en verdroogde bladpunten.

Hoe vaak voeding geven?

Tussen maart en oktober geef je de calathea elke week vloeibare plantenvoeding.

In de herfst- en wintermaanden hoef je haar niet te voeden. De plant is dan in winterslaap, daarom groeit zij niet of nauwelijks.

Gebruik GroenVoer om jouw calathea van de nodige vitamientjes te voorzien. Je zult zien dat de calathea snel nieuwe bladeren aanmaakt.

De calathea voeden is heel makkelijk: pomp drie keer voor de juiste hoeveelheid plantenvoeding voor een halve liter water. Geef niet meer voeding dan nodig is.

 

Calathea verpotten

DSC04402

Verpot jouw calathea elke twee tot drie jaar. Doe dit bij voorkeur in de lente, dan is de kans het grootst dat beschadigde wortels herstellen. Geef de calathea een upgrade van een pot die zo’n 15% groter is dan de huidige pot. Dan heeft ze snel de kans om weer verder te groeien. Laat je de calathea te lang in een kleine pot? Dan is de kans op uitdroging groot. Dat wil je niet, verpotten dus!

Calathea stekken

De calathea stek je net een tikkeltje anders dan de rest. Wil je de calathea stekken? Dan moet je haar scheuren. De calathea groeit namelijk regelmatig nieuwe scheuten aan de zijkant en wordt op deze manier steeds breder.

Om aan de slag te gaan haal je de calathea uit haar pot. Vervolgens haal je wat aarde van de plant af, zo zie je duidelijk waar de wortels van de plant zitten. Deze wil je zo min mogelijk beschadigen. Vervolgens deel je de plant in tweeën of in meerdere kleine delen. Dit doe je door een groepje van de moederplant af te snijden of knippen. Daarvoor is het belangrijk dat de stek wel al zijn eigen wortels heeft. Vervolgens stop je het stekje direct in de aarde, hij is klaar voor zijn eigen avontuur.

Ziektes bij de calathea

Heeft jouw calathea bruine randen? Dan heeft dit vaak te maken met te weinig water of een te lage luchtvochtigheid. Is de aarde erg droog? Dan geef je haar waarschijnlijk te weinig water. Is dit niet het geval? Ga dan de standplaats nog een keer na.
Gele bladeren of gele vlekken? Die ontstaan vaak doordat je te veel water hebt gegeven. Ook duidt het op beestjes zoals trips of spint. Check goed of de grond te nat is. Is dit het geval? Geef haar de komende tijd dan minder water. Check anders de bladeren goed op ongedierte.
Heb je een calathea met hangende bladeren? Dan heeft ze waarschijnlijk dorst. Geef haar in dat geval wat extra water. Is de grond juist goed nat? Dan zijn je wortels waarschijnlijk rot. Snijd in dit geval het rotte deel weg en geef de plant voorlopig minder water.

Ook kunnen er zo nu en dan ongewenste bezoekers langskomen. De calathea is vooral gevoelig voor spint en trips. Check de bladeren daarom regelmatig op ongedierte zodat je geen plaag over het hoofd ziet. Hoe eerder je deze ontmaskert, hoe groter de kans op bestrijding.

Check bij de calathea goed onder het blad, daar houden ze zich vaak schuil. Heb je beestjes ontdekt? Niet getreurd. De plant is vaak nog goed te behandelen met biologische bestrijdingsmiddelen, zoals InsectWeg. Of ga voor nuttige insecten zoals roofmijt of aaltjes. Dan is de kans groot dat jouw calathea nog te redden is!

Kortom: de calathea geeft je bakken plezier en is een leuke uitdaging om te verzorgen. Doet de plant het goed? Dan wordt je eens in de zoveel tijd verwent met een nieuw blad, de een nog mooier dan de ander. Er bestaan héél veel verschillende soorten van de calathea plant, denk dan bijvoorbeeld aan de calathea orbifolia, calathea ornata, calathea zebrina en ga zo maar door. Er zit er vast eentje tussen die je mooi vindt.

Geef je kamerplanten het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze producten

GroenVoer

GroenVoer

Geef jij je kamerplanten geen voeding? Dan doet je groene ...

€ 5.99

StekPoeder

StekPoeder

Krijg jij niet genoeg van het stekken van jouw plantjes? ...

€ 4.99

GroeiGrond Kamerplanten

GroeiGrond Kamerplanten

Sterke kamerplanten? Daarvoor hebben planten een goede ...

vanaf € 5.29

VliegVanger Vangplaten

VliegVanger Vangplaten

Last van vervelende potgrondvliegjes in en rondom je ...

€ 5.49

InsectWeg

InsectWeg

Plant vol beestjes? Die ben je liever kwijt dan rijk. ...

€ 11.99

OrchideeVoer

OrchideeVoer

Geef jij je rijkbloeiende orchideeën geen voeding? Grote ...

€ 6.49

BladGlans Spray

BladGlans Spray

Doffe en stoffige bladeren? Dat ziet er niet alleen minder ...

€ 5.99

PlantKracht Korrels

PlantKracht Korrels

Geef jij je kamerplanten geen voeding? Dan groeit je plant ...

€ 3.99

PrikVoer

PrikVoer

Geef jij je prikkelige planten geen voeding? Grote kans dat ...

€ 5.99

PlantKracht Voedingssticks

PlantKracht Voedingssticks

Geef jij je kamerplanten geen voeding? Dan groeit je plant ...

€ 3.99

BloeiVoer

BloeiVoer

Geef je kamerplanten geen voeding? Dan doet je bloeiende ...

€ 5.99

MediterraanVoer

MediterraanVoer

Geef jij je planten die graag in het zonnetje staan geen ...

€ 6.49

Duurzaamheid

Ga voor een duurzame aanpak

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.