Coniferen snoeien? Zo doe je dat!

Wanneer we je wat zouden willen vertellen over het snoeien van alle coniferen dan zouden we wel 600 blogs kunnen schrijven, zoveel soorten zijn er namelijk! In dit artikel focussen wij ons op de meest voorkomende soort in Nederland: Thuja, oftewel de levensboom. Om hem in de juiste vorm te houden die past bij jouw tuin is het belangrijk dat je je conifeer goed snoeit. En coniferen snoeien luistert net wat nauwer dan andere planten of struiken! Hoe je goed te werk gaat leggen wij je hier uit.

coniferen-thuja

Wanneer je coniferen snoeien?

Om te voorkomen dat coniferen je tuin overnemen en doorgroeien tot ze meters hoog zijn is het belangrijk hem regelmatig te snoeien. Het beste gedijt hij bij twee snoeibeurten per jaar: een in mei, de andere snoeibeurt in september, ruim voordat het gaat vriezen. Het belangrijkste om te weten voordat je gaat snoeien is dat een conifeer niet tot op zijn houten stam teruggesnoeid mag worden, daar kan hij niet tegen. Wanneer je dit toch doet stopt zijn groei en ontwikkelen er geen nieuwe scheuten meer, dat wil je uiteraard voorkomen. Wees dus voorzichtig met de hoeveelheid die je snoeit.

Hoe snoei je dan wel?

snoeien-coniferen

Je conifeer snoei je voornamelijk aan de zijkanten en niet aan de bovenkant. Het snoeien van coniferen wordt dan ook wel eens ‘scheren’ genoemd. Je begint met het wegknippen van bruine takken. Vervolgens snoei je de jonge scheuten van de conifeer vijf tot tien centimeter terug. Je kunt hiervoor een elektrische heggenschaar gebruiken, zorg dat deze scherp is om mooie, gladde snijwonden te creëren. Tot slot is het belangrijk om je snoeibeurt te plannen op een bewolkte dag, het liefst nadat er wat regen gevallen is. Zon kan namelijk schade veroorzaken aan de snijwonden en regen zorgt ervoor dat de takken zachter en makkelijker te snoeien zijn.

coniferen-snoeien

Jonge scheuten snoeien van je conifeer

Het lijkt misschien tegenstrijdig om jonge scheuten te snoeien en niet de oudere takken, maar er zit een logische reden achter. Jonge takken zijn namelijk sterker en beter bestand tegen een snoeibeurt. Ze lopen sneller uit dan oudere takken en ontwikkelen ook kleine zijtakjes waardoor de conifeer ook nog eens voller wordt. Daarnaast heeft de kegelachtige vorm die coniferen vaak hebben ook een functie: door de bovenkant smaller te houden krijgen ook de onderste takken genoeg daglicht om ook goed te groeien!

Wat als je conifeer toch te hoog is geworden?

De conifeer kan niet tegen te radicaal snoeien, het is dus belangrijk om dit voorzichtig aan te pakken. Snoei dus zeker niet je hele conifeer in een keer, maar snoei de ene keer de zijkanten en de keer daarop de bovenkant. Wanneer je de bovenkant terugsnoeit zal hij er in het begin natuurlijk minder vol en mooi uitzien en het kan wel tot twee jaar duren voordat hij zijn mooie volle vorm terug heeft.

Natuurlijke mest voor je conifeer

Een conifeer heeft baat bij vaker kleine beetjes snoeien, hij herstelt daarvan makkelijker dan wanneer je in een keer rigoureus snoeit. Je kan hem helpen bij zijn groei en weerstand door hem goed te verzorgen. Uiteraard geef je hem voldoende water, wekelijks is voldoende en in droge, zomerse periodes twee tot drie keer per week. Daarnaast kun je hem na het snoeien wat extra’s geven in de vorm van Coniferen en Taxus-AZ, organische mest speciaal voor coniferen. Deze 100% natuurlijke mest bestaat uit een mix van bacteriën, schimmels en protozoa die zorgen voor een gezond bodemleven voor je conifeer. Daarnaast helpt het de wortels versterken, waardoor je plant makkelijker voedingsstoffen kan opnemen uit de grond.

Goed voor de natuur

Bij ECOstyle zijn we gek op planten die niet alleen mooi zijn om te zien, maar die ook nog eens goed zijn voor de natuur. De conifeer valt hier ook zeker onder! De dichte haag is namelijk een favoriet van kleinere vogels die maar wat graag hun nestje hier bouwen. Check voordat je je conifeer gaat snoeien dus ook altijd of er geen vogeltjes zijn die hier hun tijdelijke huisje hebben.

Dit zijn ze, onze tips voor het snoeien van de meest voorkomende conifeer in Nederland; de Thuja! Wil je meer lezen over het snoeien van planten, struiken, hagen en bomen in je tuin? Bekijk dan zeker onze andere blogs met snoeitips. Veel succes!

Geschreven door Isabelle

Groene vingers? Ik weet raad met bijna alles dat groeit en bloeit. Niet voor niets word ik vaak een 'plantenfluisteraar' genoemd. Het liefst ben ik buiten in de natuur te vinden of thuis tussen mijn kamerplanten. Mijn groene advies deel ik maar al te graag met anderen.

  • 1642271531747

    Isabelle van Geenen

Geef je tuin het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze tuinproducten

Mediterrane planten-AZ
Mediterrane planten-AZ

Zorg voor mooie, gezonde Mediterrane planten. Mediterrane ...

€ 6.49

Citrus & Olijf voeding
Citrus & Olijf voeding

Rijkbloeiende mediterrane planten met smaakvolle vruchten? ...

€ 6.99

MediterraanVoer
MediterraanVoer

Geef jij je planten die graag in het zonnetje staan geen ...

€ 6.99

MediterraneGrond
MediterraneGrond

Jouw Mediterrane planten extra in de watten leggen? Geef ze ...

€ 9.99

Snoeibalsem
Snoeibalsem

Bloesemboom of prunus gesnoeid? Snoeibalsem voorkomt dat ...

€ 10.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.