Dopluis bestrijden? Wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Dopluizen behoren tot dezelfde familie als bladluizen, maar ze zijn aanzienlijk lastiger te bestrijden. Deze plakkerige beestjes zien eruit als een bruin dopje, dit is hun beschermende schild. Dit schild maakt de dopluis resistent tegen verschillende soorten middelen. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om dopluis te bestrijden.
scale-on-plant-damage-bug-1080

Wat is dopluis?

De dopluis is een luis van ongeveer 4 millimeter groot. Hij wordt vaak verward met de schildluis. Net als de schildluis heeft de dopluis een beschermend schild, maar bij de dopluis heeft dit de vorm van een dopje. De schild van de schildluis zit los en kan dus gescheiden worden van het lichaam, bij de dopluis is dit niet het geval.

De schild van de dopluis is vergroeid met het lichaam en bevat talloze eitjes. Uit deze eitjes ontwikkelen zich de jongen dopluizen. Deze zijn actief en bewegen zich over de hele plant. Volwassen dopluizen blijven daarentegen vaak op één plek zitten, meestal op de nerven van bladeren of op de stengel.  

Schade van dopluis

scale-damage-on-leaf

 Dopluizen voeden zich, net als andere luizen, door de voedingsstoffen van je planten op te zuigen. Door zich in het blad bijten kan de dopluis zich hiermee voeden. Dit resulteert in een tekort aan voeding voor de plant zelf, wat leidt tot vergeling en het afvallen van bladeren. Hoewel de plant dit enige tijd kan doorstaan, is het van essentieel belang om een infectie met dopluis niet te lang zijn gang te laten gaan. Uiteindelijk zal het aantal dopluizen toenemen en zal de plant geen voeding meer hebben voor zichzelf.

 Je vindt dopluis voornamelijk op bladeren en stammen van je plant. Vaak dicht bij de nerf of bladoksel. Vooral ficussen, orchideeën en palmen zijn vatbaar voor dopluis.

Hoe bestrijd ik dopluis?

Er zijn verschillende manieren om dopluis te bestrijden. Zo kun je de plant een kwartier lang helemaal onderdompelen in bak water. De dopluizen zullen zo verdrinken. Bij kleine planten is dit wel iets makkelijker. Check van tevoren goed of je plant hier tegen kan en zorg dat de wortels niet onder water komen te staan. 

Doordat dopluizen zo stevig aan het blad plakken is het zo lastig om ze te verwijderen, je kan ze per stuk 15 seconden aanstippen met een wattenstokje met pure alcohol. Hierna kun je de dopluizen makkelijk van de plant verwijderen. Daarnaast kun je ook handige spuitmiddelen gebruiken, denk aan onze InsectWeg of Promanal-R. Deze sprays is op basis van koolzaadolie waardoor de dopluis makkelijk van het blad te verwijderen is. 

Dopluis voorkomen

PrikVoer4
Dopluis gedijt beter in ruimtes met droge lucht of tocht. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw planten zich op een goede plek bevinden, dit voorkomt dat de luizen zich op jouw plant kunnen nestelen.

Daarnaast komt dopluis vaak voor bij planten die minder sterk zijn. Om jouw planten vitaal te houden, is het belangrijk om ze regelmatig van voeding en voldoende water te geven. Zorg daarnaast voor goede potgrond, zodat de plant sterker in zijn pot staat en minder aantrekkelijk is voor dopluis.

waar vind ik dopluis?

Dopluizen staan niet graag in de spotlight en verstoppen zich liever. Ze verschuilen zich vaak diep in de plant en worden daardoor gemakkelijk over het hoofd gezien. Ook lijkt het door de schild vaak of het bobbeltje bij de plant hoort. Zo kom je er vaak pas laat achter, vaak als de plant al flink besmet is.
 
Het is daarom belangrijk je planten zo nu en dan te controleren op plagen. Je vindt dopluizen vaak onderop het blad dicht bij de steel of nerf. Ook is een plakkerige substantie, genaamd honingdauw, vaak een teken van luizen bij je plant.

Geschreven door Isabelle

Groene vingers? Ik weet raad met bijna alles dat groeit en bloeit. Niet voor niets word ik vaak een 'plantenfluisteraar' genoemd. Het liefst ben ik buiten in de natuur te vinden of thuis tussen mijn kamerplanten. Mijn groene advies deel ik maar al te graag met anderen.

  • 1642271531747

    Isabelle van Geenen

Houd je tuin langer mooi met de natuurlijke producten van ECOstyle

Aan de slag in je tuin met de producten van ECOstyle

InsectWeg
InsectWeg

Plant vol beestjes? Die ben je liever kwijt dan rijk. ...

€ 12.99

Promanal-R gebruiksklaar
Promanal-R gebruiksklaar

*Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór ...

€ 13.49

Promanal-R concentraat
Promanal-R concentraat

Last van hardnekkige insecten zoals spint, dop- wol- of ...

€ 13.99

LuisVrij
LuisVrij

*Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór ...

€ 9.99

Spruzit-R gebruiksklaar
Spruzit-R gebruiksklaar

Last van bladluis, trips of witte vlieg? Spruzit is de ...

€ 13.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.