Eikenprocessie-rups in aantocht!

Zo bestrijd je ze snel en effectief

Tsja, je hoort het goed. Het seizoen van de eikenprocessierupsen begint bijna! Deze gevreesde jeukrups staat in de startblokken om uit het ei te kruipen. Extra bijkomend probleem: door de zeer zachte winter wordt verwacht dat de eerste rupsen al begin april tevoorschijn komen. Dat is even balen! Denk je een nest gespot te hebben? Dan is het belangrijk om de rupsen zo vroeg mogelijk in het seizoen te bestrijden. Benieuwd wat je moet doen? We helpen je graag een handje op weg.

insect-gd32cb50b6_1920

Wat is een eikenprocessierups?

Grote kans dat je de afgelopen jaren het woord eikenprocessierups wel hebt horen vallen. Het is een zeer gevreesde rups die ieder jaar overlast veroorzaakt. Dat komt door de oog- en huidirritaties die de brandharen van de rupsen veroorzaken. Niet alleen mensen, maar óók dieren hebben hier last van.

Dit gevreesde rupsje is de rups van de eikenboomvlinder. Vrij vanzelfsprekend nestelt de rups zich in en nabij eikenbomen, en dan vooral aan de zonnige kant. Kan ‘ie een beetje bijkleuren. De rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs in processie. Dit houdt in dat ze op zoek gaan naar voedsel: de eikenbladeren. Zó, weet je meteen waar de naam vandaan komt.

Zodra de rupsen uit het ei komen, hebben ze nog geen brandharen. Maar als ze ietsie ouder zijn, meestal rond mei of juni, ontwikkelen de rupsen de gevreesde brandharen. Schrik niet: één processierups krijgt wel 700.000 van deze haren. De haartjes kun je niet met het blote oog zien, zó klein zijn ze. Door de wind waaien de haartjes weg. Zo komen ze gemakkelijk in je huid, ogen en zelfs in je longen. Ah, dus zó kom je dus aan die jeuk!

Een klein rupsje met een hoop narigheid

oak-processionary-caterpillars-1080

De brandharen, dat zijn dus de grote boosdoeners. Ze veroorzaken vaak al binnen een paar uur vervelende klachten zoals:

 • jeuk;
 • een rode huid met bultjes of blaasjes;
 • rode en soms ontstoken ogen;
 • benauwdheid.

Trouwens, wist je dat het weer ook veel invloed heeft op het feit wanneer je last krijgt van de haartjes van de eikenprocessierups. Hoe dat zit? Lees even mee.

the-pine-processionary-moth-g234bf3cbc_1920

Invloed van het weer

Het moment dat de jeukrupsen uit hun ei kruipen, is volledig afhankelijk van het weer. Wanneer het in februari en maart minder koud is en er weinig vorst is, komen de rupsen zo rond april tevoorschijn. Is de winter wat strenger? Dan komen ze meestal pas rond mei tevoorschijn.

De eikenprocessierups brengt op dit moment nog geen overlast, want die vervelende kleine haartjes moeten dan nog groeien. Meestal krijgen ze die rond half mei of juni.

Kiekiek, de eerste rupsen komen om de hoek kijken

In april vinden de rupsen het vaak wel mooi geweest. De zon schijnt lekker en de vogels fluiten. Op dit moment kruipen ze stilletjes uit hun ei, maar we houden ze goed in de gaten.

Het moment dat ze uit het ei kruipen is dus érg afhankelijk van het weer. Dit heeft vervolgens weer invloed op het moment dat je jeuk krijgt. Misschien kun jij je herinneren dat je vorig jaar pas rond eind juni jeuk kreeg. Dat kan, de winter was toen een stuk strenger dus de rupsen kwamen pas in mei tevoorschijn.

Wees dit jaar goed voorbereid: de jeuk komt waarschijnlijk al iets vroeger. Bij een normaal temperatuurverloop krijgen de eerste rupsen dit jaar al vanaf mei brandharen. Op dat moment kan Heel Holland Jeukt beginnen.

Tja, leuk is het niet. Máár we hebben ook goed nieuws. Hoogstwaarschijnlijk is de overlast dit jaar minder doordat er afgelopen jaar minder nesten zijn gespot. Dit komt doordat de rupsen steeds vaker op het menu staan van hun natuurlijke vijanden. Vroeg of laat lost de natuur de meeste plagen gewoon lekker zelf op.

In de startblokken en ga de strijd aan

Heb je nou tóch een nest ontdekt? Ai, da’s even balen. Maar schrik vooral niet: vroeg in het seizoen, zo rond april, bestrijd je ze het effectiefst. Weet je waarom je ze het beste bestrijdt als ze nog geen haartjes hebben? Dat leggen we hieronder uit.

Zo ga je te werk met het bestrijden van de eikenprocessierups:

 • Aaltjes zijn jouw redders in nood! Dit microscopisch kleine beestje leeft van nature in de grond. Maar ze zijn ook super effectief als natuurlijke bestrijder. Ze dringen hun prooi namelijk binnen en laten hier een bacterie los. Hierdoor sterft de prooi binnen twee tot drie dagen.

  Je past aaltjes het best zo vroeg mogelijk in het seizoen toe, dat is zo rond april. De rupsen zijn dan effectief te bestrijden omdat ze nog geen brandharen hebben. De aaltjes hoeven dan dus niet door een extra barrière heen die de brandharen vormen. Sproei de aaltjes het liefst ’s avonds. Dan drogen de aaltjes minder snel uit. Voor het beste resultaat spuit je de rupsen tot druipens toe nat met de aaltjes die in water zijn vermengd. Dan dringen ze de rupsen snel binnen.
 • De eikenprocessierups heeft gelukkig ook meerdere natuurlijke vijanden, waaronder kevers, pimpel- en koolmeesjes, de boomklever, koekoek, vleermuizen en sluipwespen. Lok deze dus vooral naar jouw tuin. Plaats bijvoorbeeld verschillende soorten dichte en stekelige struiken en bloeiende planten in je tuin. Dit biedt een veilige plaats voor vogels en insecten. Zorg daarnaast voor een schaaltje water voor de vogels en hang nestkasten op. De beestjes eten liever een haarloze rups, dus lok ze al vroeg in het seizoen naar jouw tuin toe.  
 • Signaleer je nesten van de eikenprocessierups met brandharen? Of spot je een nest in een eikenboom op gemeentegrond? Neem dan contact op met de gemeente of professionele bedrijven. Het is niet aan te raden om de rupsen dan zelf te bestrijden.

Met deze aanpak maakt de eikenprocessierups dit jaar geen schijn van kans bij jou! Heb je naast deze gevreesde gast in de tuin last van nog een andere plaag? Dan hebben we nóg meer tips over het natuurlijk bestrijden van verschillende plagen in de tuin. Lees je mee?

Geschreven door Isabelle

Groene vingers? Ik weet raad met bijna alles dat groeit en bloeit. Niet voor niets word ik vaak een 'plantenfluisteraar' genoemd. Het liefst ben ik buiten in de natuur te vinden of thuis tussen mijn kamerplanten. Mijn groene advies deel ik maar al te graag met anderen.

 • 1642271531747

  Isabelle van Geenen

  Copywriter

Geef je tuin het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze tuinproducten

Aaltjes tegen eikenprocessierups

Aaltjes tegen eikenprocessierups

Elk jaar groeit de overlast van de eikenprocessierups. Mens ...

€ 21.95

Aaltjes tegen rupsen

Aaltjes tegen rupsen

Last van afgeknabbelde bladeren of zelfs kale planten, ...

€ 26.95

Aaltjes tegen rupsen buxusmot

Aaltjes tegen rupsen buxusmot

Dorre, dode en aangevreten takken in de buxus? Dan heb je ...

€ 26.95

RupsVrij

RupsVrij

Last van vraatschade door rupsen in je sier-, moes- of ...

€ 10.49

Trechterval buxusmot

Trechterval buxusmot

Heb je regelmatig last van buxusrupsen? Voorkom dat ...

€ 29.95

Losse feromoon voor trechterval buxusmot 2 st

Losse feromoon voor trechterval buxusmot 2 st

Heb je regelmatig last van buxusrupsen? Voorkom dat ...

€ 15.95

Duurzaamheid

Ga voor een duurzame aanpak

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.