Grasmaaien: hoe vaak en wanneer? Zo pak je dit aan

Het maaien van het gazon is een belangrijk onderdeel van gazononderhoud. Niet alleen zorgt het voor een nette uitstraling, maar het heeft ook invloed op de gezondheid van het gras. In dit blog leggen we uit waarom grasmaaien zo belangrijk is en hoe je jouw gras het best maait.

mowing_grass

Een gezond en diepgroen gazon?

Een prachtig gazon vergt onderhoud. Maar eenmaal de handen uit de mouwen gestoken leent het de moeite; geen kale plekken, keurig gemaaid en altijd groener dan bij de buren. Regelmatig maaien is belangrijk voor de gezondheid van het gazon. 

Waarom grasmaaien?

lawn-mower-in-tall-grass-1080px

Regelmatig maaien zorgt ervoor dat de kwaliteit van de grasmat verhoogt en dat de groei van het gras wordt gestimuleerd.  Het zorgt ervoor dat het gras gelijkmatig groeit en niet te hoog wordt. Als gras te hoog wordt, gaat deze namelijk liggen. Zo verstikt het gras zichzelf, dit leidt tot kale plekken en een ongezonde uitstraling. 

Daarnaast zorgt maaien ervoor dat onkruid en mos minder kans krijgt om te groeien. Wel is het onwijs belangrijk dat de messen van je grasmaaier scherpt zijn. Laat de messen daarom één keer per jaar controleren en laat de messen slijpen. 

Hoe het beste grasmaaien?

lawn_overview-1

Het gazon maaien kan op verschillende manieren. We raden aan om met een kooimaaier, robot- of mulchmaaier het gazon te maaien. Deze snijden het gras in plaats van het er 'af te slaan'. Hoe gladder en scherper gras gesneden wordt, hoe beter het eindresultaat. Zo is er minder kans op ziekten en plagen in het gazon.

Het grote voordeel van robot- en mulchmaaiers is dat ze het gras versnipperen. Dit kun je gewoon op het gazon laten laten liggen, scheelt weer opruimen. Het bodemleven zet de maairesten vervolgens om in waardevolle voedingsstoffen voor het gras. Zo heb jij minder afval en help je het gazon aan voedingsstoffen op een natuurlijke manier. 

Voor het beste resultaat maai je bij droog weer. De grassnippers worden dan mooi over het gazon verdeeld.

Wanneer grasmaaien?

Fertilize_lawn-3

Maai het gras aan begin van het seizoen ongeveer één keer per twee weken, afhankelijk van de temperatuur. Meestal is dit zo rond maart wanneer de temperatuur boven de 5°C is. In april verhoog je de frequentie naar ongeveer 1 keer per 10 dagen en in de maanden mei tot en met augustus minimaal 1 keer per week. Vanaf september bouw je het maaien af totdat het echt kouder wordt. Je maait dan alleen nog bij zacht weer.

Kijk vooral goed naar de groei van het gras. In het voor- en najaar is er minder licht en groeit gras dus ook minder snel. Je mag de maaihoogte dan ook wat hoger zetten. 

Wat is de beste maaihoogte?

grass-mowing-machine-2000px

Hoe korter je het gras maait, des te minder diep het gras wortelt. Is het gras te lang, dan komt er minder licht bij de bodem, waardoor het gras dunner wordt en geel kan kleuren. Houdt voor een siergazon 3 centimeter aan als maaihoogte en voor een speelgazon 4 centimeter.

Is het boven de 25 °C? Maai het gras dan niet korter dan 6 centimeter, anders is er kans op verbranding van het gras. Laat bij temperaturen van boven de 30 °C de grasmaaier gerust staan. Het gras maaien bij zulke hoge temperaturen zorgt voor meer problemen dan dat het goed doet. 

Hoe voorkom ik problemen?

Voor alles in de tuin geldt dat een goede bodemstructuur de basis is voor succes. Dat geldt ook voor een mooi vol gazon zonder mos, onkruid en plagen. Bij een goede bodemstructuur nemen wortels beter voedingsstoffen op en heb je een goede waterbalans. Water spoelt niet meteen weg en blijft ook niet staan.
 
Een goede zuurgraad (pH) is hierbij ook van belang. Bij een te zure grond groeit het gras niet goed en worden voedingsstoffen niet goed opgenomen. Je meet de zuurgraad heel eenvoudig met een pH-Bodemtest. Vaak moet je de zuurgraad wat bijsturen, strooi dan AZ-Kalk.
 
Verticuteer het gazon één keer per jaar. Maai regelmatig en in verschillende richtingen, het gras wordt hierdoor sterker. Bemest het gazon vervolgens drie keer per jaar met onze organische meststoffen. Oh en vergeet niet om bij droogte te sproeien. Als je jouw gazon op deze manier onderhoudt zorg je voor een ijzersterk gazon!

Geschreven door Isabelle

Groene vingers? Ik weet raad met bijna alles dat groeit en bloeit. Niet voor niets word ik vaak een 'plantenfluisteraar' genoemd. Het liefst ben ik buiten in de natuur te vinden of thuis tussen mijn kamerplanten. Mijn groene advies deel ik maar al te graag met anderen.

  • 1642271531747

    Isabelle van Geenen

Geef je tuin het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze tuinproducten

Gazon-AZ+ Gazonmest
Gazon-AZ+ Gazonmest

Een groen, sterk gazon ligt binnen handbereik! Geef je ...

vanaf € 12.99

Gazon-AZ+ Najaar
Gazon-AZ+ Najaar

De weerstand van het gazon verhogen? Geef je gazon de ...

vanaf € 12.99

Gazon 4-in-1 totaalpakket
Gazon 4-in-1 totaalpakket

Klaar met kale plekken in het gazon? Gazon 4-in-1 herstelt ...

vanaf € 10.49

Graszaad-Herstel
Graszaad-Herstel

Zeg maar gedag tegen kale plekken in het gazon. ...

vanaf € 5.99

Nieuw

SowEazy Graszaad Herstelrol 3 m2
SowEazy Graszaad Herstelrol 3 m2

Snel en gemakkelijk een nieuw gazon aanleggen? Ga aan de ...

€ 17.49

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.