5x grote kamerplanten voor in huis, zo maak je gelijk een statement

Haal een grote kamerplant in huis, zo maak je in één klap een groen statement. Deze kamerhoge knapen trekken zonder blikken of blozen de aandacht in huis. Van ijzersterke rubberplant tot sierlijke paradijsvogelplant - er is voor ieder wat wils. Benieuwd wat vijf mooie én grote kamerplanten zijn? We delen ons lijstje met je.
plant-strelitzia-greenery-houseplant-1080

Grote kamerplanten maken van jouw huis gelijk een jungle

Grote kamerplanten maken de blits in huis. In één klap tover je jouw woonkamer om tot een regelrechte jungle. Het fijne aan grote kamerplanten? Dat is dat ze heel makkelijk zijn om te verzorgen. De plant heeft namelijk al een goed ontwikkeld wortelstelsel. Daardoor is de plant een stuk sterker dan een klein stekje. Dit komt voornamelijk omdat de kamerplant zichzelf goed kan voorzien van voeding en water en dit lang kan vasthouden. Zo is het beter bestand tegen droogte, ziektes en plagen. Ideaal!

1. Eentje met enorme bladeren, oftewel de Alocasia

alocasia-amazonica
De Alocasia, ook wel bekend als Olifantsoor, heeft zijn naam te danken aan zijn énorme bladeren. De plant kent zijn oorsprong in Zuid-Oost Azië. De bladeren kunnen in de tropen wel een meter groot worden, niet gek dat de bladeren veel worden gebruikt om onder te schuilen tijdens een tropische bui. Maar binnenshuis is de Alocasia ook al jaren een populaire plant. De plant is een echte blikvanger door het prachtige, grote blad. Het is wel een plant met een gebruiksaanwijzing, want de makkelijkste zijn het niet. Ze hebben graag constant een lichtvochtige grond. Geef liever kleine beetjes water, dan weet je zeker dat je niet te veel geeft. Op een plek met indirect licht staat de Alocasia het liefst.

2. De Ficus, de lange bonenstaak

ficus-abidjan-plant

De Ficus Elastica, oftewel rubberplant, was vroege een belangrijke bron voor jawel: rubber. Tegenwoordig wordt de plant voornamelijk gebruikt als kamerplant. Uniek in zijn soort door het dikke, leerachtige blad. De Ficus kan in de natuur uitgroeien tot een enorme boom, maar ook binnenshuis wordt hij gemakkelijk een paar meter hoog. Een ideale kandidaat dus als je opzoek bent naar grote kamerplanten! De Ficus Elastica houdt van een vaste, tochtvrije plek. Verplaats de plant niet als hij op een goede plek staat want dan laat hij soms al z’n blad vallen. Zet hem neer op een lichte plek, bij een raam op het noorden is perfect. Geef ongeveer een keer per week water. In de groeimaanden snoept de Ficus maar wat graag van een portie plantenvoeding.

3. Tropische bloeier, de Paradijsvogelplant

plant-strelitzia-greenery-houseplant-1080

De Strelitzia is misschien wel dé plant als je denkt aan grote kamerplanten. Zonder moeite bereikt deze tropische bloeier de kamerhoogte. De Paradijsvogelplant komt van oorsprong uit Zuid-Afrika. Zijn bijnaam heeft hij te danken aan zijn bloemen, die eruitzien als paradijsvogels. De Strelitzia is een dorstig type: in zomer heeft de paradijsvogelplant soms wel twee keer per week water nodig. In de winter mag de grond wat meer opdrogen. Geef dan één keer per week water, maar wel minder dan in de zomer. De Strelizia is ook een kamerplant die in de volle zon kan staan: zet deze plant dus vooral neer op een plek voor het raam.

4. Groot, groter grootst: ontmoet de Kentia palm

kentia-palm

De Kentia palm is een sterke palmsoort. Je ziet hem daarom ook veel voorkomen op kantoor, openbare ruimtes of in woonkamers. Deze palm tovert iedere ruimt of kale hoek om tot een tropisch paradijs. Zijn zomerse, nonchalante uiterlijk maakt hem ontzettend populair. De plant groeit snel uit tot een grote kamerplant. De waterbehoefte van de plant is niet zo groot, hij droogt het liefst niet volledig uit. Dus één keer in de week een scheutje moet prima zijn. Ook qua licht is de Kentia palm niet zo kritisch, zolang hij maar niet in direct zonlicht staat is hij tevreden.

5. Een oude vertrouwde, de Dracaena

dracaena

De Dracaena komt oorspronkelijk uit Afrika en Midden-Amerika. Het is een plant die er mooi en tropisch uitziet. Maar daarnaast heeft hij ook maar heel weinig verzorging nodig! Ideaal dus als je niet zulke groene vingers hebt. De Dracaena kan prima overleven zonder te veel water. Een hoop water slaat de plant namelijk op in de stam, zo kan hij in drogere perioden blijven overleven. Ook is de plant niet kritisch over zijn standplaats. Ideaal dus die Dracaena! Met zijn vrolijke bladeren fleurt hij in ieder geval snel jouw woonkamer op.

Grote kamerplanten verzorgen

Naast decoratief zijn grote kamerplanten ook nog eens functioneel: ze regelen de luchtvochtigheid in huis en geven je een goed gevoel. Het is natuurlijk ook fijn als je daar lange tijd van kan blijven genieten. Helemaal omdat een grote plant graag een flinke investering is. Je houdt jouw plant tevreden door jouw grote kamerplanten op de juiste manier te verzorgen. Gelukkig is dat een fluitje van een cent. Geef onze PlantKracht voedingssticks, deze handige sticks voeden jouw grote kamerplanten voor één maand lang. Zo houd je meer tijd over om te genieten van jouw prachtige jungle.

Geschreven door Isabelle

Groene vingers? Ik weet raad met bijna alles dat groeit en bloeit. Niet voor niets word ik vaak een 'plantenfluisteraar' genoemd. Het liefst ben ik buiten in de natuur te vinden of thuis tussen mijn kamerplanten. Mijn groene advies deel ik maar al te graag met anderen.

  • 1642271531747

    Isabelle van Geenen

Geef je kamerplanten het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze tuinproducten

GroenVoer
GroenVoer

Geef jij je kamerplanten geen voeding? Dan doet je groene ...

€ 6.49

GroeiGrond Kamerplanten
GroeiGrond Kamerplanten

Sterke kamerplanten? Daarvoor hebben planten een goede ...

vanaf € 5.99

StekPoeder
StekPoeder

Krijg jij niet genoeg van het stekken van jouw plantjes? ...

€ 5.29

PrikVoer
PrikVoer

Geef jij je prikkelige planten geen voeding? Grote kans dat ...

€ 6.49

InsectWeg
InsectWeg

Plant vol beestjes? Die ben je liever kwijt dan rijk. ...

€ 12.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.