Hitteplan voor de tuin

Dit kun je doen bij extreme droogte of hitte

De zomers in Nederland worden alsmaar warmer en droger. Is er een lange tijd geen regen? Dan is het belangrijk om je tuin een handje te helpen, gelukkig zijn er genoeg manieren voor. Een voorbereid mens telt voor twee, lees daarom alvast ons hitteplan voor de tuin door. Zo zorg je dat je tuin er piekfijn uit blijft zien, óók tijdens langdurige droogte.
hitteplan tuin

Regent het een lange tijd niet én is het ook nog eens erg warm? Dan is het belangrijk om zelf in actie te komen, anders krijgt je tuin het hoe dan ook erg zwaar te verduren.

Door zo efficiënt mogelijk om met water om te gaan zorg je ervoor dat je planten hier zo lang mogelijk gebruik van kunnen maken. Hoe je dat doet? Zet het hitteplan in werking en ga aan de slag met onze tips om jouw tuin topfit te houden.

zonnebloem water geven

Hitteplan: wat te doen bij extreme droogte en hitte?

Dit zijn onze vijf tips om jouw tuin topfit te houden:

1. Plant bodembedekkers

Voorkom droogte in de tuin door zo min mogelijk open aarde te hebben. Dat doe je gemakkelijk met bodembedekkers. Zij dienen als parasol voor de grond, zo schijnt er dus geen direct zonlicht op.

2. Zet kiezels en schelpen in

In warme landen zie je vaak tuinen met kiezels, gravel en schelpen. Dat is niet voor niets: de aarde blijft zo koeler en droogt minder snel uit.

3. Gebruik vliesdoek

Dek je moestuinbedden of kwetsbare planten af met vliesdoek. Hiermee bescherm je ze tegen de brandende zon en voorkom je dat de aarde te snel uitdroogt.

4. Zorg voor voldoende vocht

Verplaats potten naar de schaduw zodat ze minder snel uitdrogen.  Geef je planten daarnaast grondig water en niet kleine beetjes. Zo kom je er vaker mee weg om een paar dagen geen water te geven, ook is het beter voor het ontwikkelen van de wortels. 

Door ruim water te geven komt het water ook onderaan bij de wortels. Hierdoor kan het beter vertakken, sterker groeien en planten gezonder en weerbaarder maken. Geef tenslotte ook het liefst ’s avonds water, zo profiteren jouw planten maximaal van het water dat je geeft. 

5. Schoffel en spit niet

Laat de bodem zoveel mogelijk met rust. Zo voorkom je extra verdamping van water en gaan wortels actief op zoek naar water dieper in de grond.

 

Heb je nog geen regenton? Schaf er eentje aan! 

Als er weer regen valt, dan kun je daar volop van profiteren bij droogte. Fijn en duurzaam!

Verzorgingstips voor je planten bij extreme hitte of droogte

Tuinmest 2

Vergeet niet om je planten ook wat extra voeding te geven. Vooral je zomerbloeiers zullen je erg dankbaar zijn en extra rijkelijk bloeien. Bijkomend voordeel: met onze meststoffen hoef jij je geen zorgen te maken dat je planten verbranden door de warmte en zon. Onze meststoffen zijn organisch en zorgen daarom niet voor verbranding. 

Let tijdens hitte en droogte wel extra goed op planten in potten, deze drogen op dit soort dagen extreem snel uit. Ze hebben vaak wel dagelijks een flinke slok water nodig. Wil je minder vaak water kunnen geven? Gebruik dan grond op basis van kokosvezel, dit houdt water beter vast én is ook nog eens beter voor het milieu.

Natuurlijk is het ook belangrijk dat er op extreem hete dagen zo min mogelijk zon in je tuin komt. Dan verdroogt alles een stuk minder snel. Zorg daarom voor genoeg bomen, hagen en struiken. Zorg voor genoeg groen in de tuin, dat scheelt een hoop hitte. Hoe minder bestrating, hoe koeler de tuin. 

Toch op zoek naar een quick-fix? Hang dan voldoende schaduwdoeken op en plaats een parasol om op een snelle manier meer schaduw te creëren. Op deze manier komt het vast helemaal goed met jouw tuin.

Geschreven door Isabelle

Groene vingers? Ik weet raad met bijna alles dat groeit en bloeit. Niet voor niets word ik vaak een 'plantenfluisteraar' genoemd. Het liefst ben ik buiten in de natuur te vinden of thuis tussen mijn kamerplanten. Mijn groene advies deel ik maar al te graag met anderen.

  • 1642271531747

    Isabelle van Geenen

    Copywriter

Geef je tuin het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze tuinproducten

Tuinmest
Tuinmest

Ga voor gezonde, weerbare planten en bomen in je tuin. Deze ...

vanaf € 9.99

AanplantGrond
AanplantGrond

Problemen in de tuin? Deze zijn vaak te herleiden tot een ...

€ 10.99

Vaste planten-AZ
Vaste planten-AZ

Ga je voor rijkbloeiende vaste planten in je border? Vaste ...

vanaf € 6.49

GroeiGrond Bloeiende Planten
GroeiGrond Bloeiende Planten

Uitbundig bloeiende en kleurrijke potplanten? Daarvoor ...

vanaf € 5.29

Sproeier voor aaltjes (NemaSprayer)
Sproeier voor aaltjes (NemaSprayer)

De NemaSprayer is een multifunctionele handsproeier waarmee ...

€ 29.95

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.