Laurier snoeien? Zo doe je dat! 

Een laurier in je tuin is een prachtige, natuurlijke erfafscheiding. Met zijn volle bladerdek zorgt ‘ie voor genoeg privacy, ook in de winter wanneer zijn bladeren een prachtige, groene kleur behouden. Om hem zo vol, groen en ook strak mogelijk te houden is het belangrijk je laurier op de goede manier snoeit en verzorgt. Hoe je dat doet, wanneer én wat je hem als extraatje kunt geven vertellen we je in dit artikel.

laurier-snoeien-blog

Zo snoei je de laurier het beste

De laurier wordt vaak gesnoeid in elegante, strakke lijnen. Om hem zo te houden raden we je aan om hem twee keer per jaar te snoeien.

  • Eerste snoeibeurt: De eerste keer snoei je in het voorjaar, rond maart en april.
  • Tweede snoeibeurt: De tweede keer snoei je in de nazomer, rond augustus en september.

Snoei je laurier in het voorjaar aan de bovenkant iets smaller dan aan de onderkant met een verschil van ongeveer tien centimeter. De bovenkant groeit namelijk sneller waardoor je een ongelijke haag zou krijgen wanneer je hem volledig recht en gelijk snoeit. Door de bovenkant smaller te houden krijgt de onderkant daarnaast ook meer zonlicht! Het verschil van tien centimeter zie je al snel niet meer wanneer de haag gaat groeien. Vergeet tot slot niet de dode takken en bruine bladeren te verwijderen om je haag zomerklaar te maken.

Wanneer laurier snoeien?

laurier plant

Kies wanneer je jouw laurier wilt snoeien een wat bewolktere dag uit. Wanneer je je laurier in de volle zon snoeit kan dat schadelijk zijn voor jonge scheuten die hierdoor makkelijker verbranden. Tip: na een regenachtige dag is het ook nog eens makkelijker de takken te knippen. Gebruik voor het snoeien een schone en scherpe snoeischaar om voor gelijkmatige, nette snoeiwonden te zorgen die snel zullen genezen.

Laurier als lieveling

vlinder-op-blad
De laurier is een lieveling in Nederlandse tuinen en wij begrijpen wel waarom. Deze haag groeit namelijk bijna overal in je tuin goed, zowel in de volle zon als in de schaduw. Daarnaast zijn alle soorten laurierhagen winterhard en wintergroen, ze beschermen je dus een heel jaar rond tegen inkijk. Overigens zijn ook kleine diertjes dol op deze groene haag! Hij trekt insecten, vlinders en vogels aan die er beschutting en voedsel vinden. Een haag die dus niet alleen mooi is, maar ook goed voor de natuur: wij zijn fan! 

Verzorging van je laurierhaag

In de winter kan je de laurier gewoon met rust laten, hij heeft dan geen extra water nodig. In het voorjaar en de zomer is het raadzaam de kluit wekelijks te bewateren. Probeer bladeren zoveel mogelijk droog te houden of de haag te besproeien op een schaduwrijk moment om te voorkomen dat ze verbranden. Twijfel je of je laurier genoeg water heeft? Check dan de grond rondom de kluit, die moet altijd een beetje vochtig zijn.

laurier-haag-snoeien

Een extraatje voor je laurier

Een laurierhaag is een super makkelijke plant om te groeien in je tuin. Met twee keer per jaar snoeien en regelmatig water geven kom je een heel eind! Toch kan het geen kwaad je laurier een extraatje te geven om hem te helpen in zijn groei. Hagen-AZ, een organische en natuurlijke mest, is hiervoor het beste geschikt. Deze mest is verrijkt met bacteriën, schimmels en protozoa die zorgen voor een gezonde bodem waarin de wortels van je laurier goed kunnen groeien. De sterke wortels zorgen er vervolgens voor dat voedingsstoffen beter opgenomen worden wat je plant weerbaarder maakt tegen droogte en vorst. Een extraatje dat je prachtig groene haag zeker verdient!

Maak je tuin voorjaarsklaar

Dit zijn ze, onze tips om je laurier te snoeien en een heel jaar door gezond te houden. Ga je direct aan de slag en wil je ook de rest van je tuin een goede onderhoudsbeurt geven? Bekijk dan ook onze andere tips en adviezen om je tuin prachtig voorjaarsklaar te maken!

Geschreven door Isabelle

Groene vingers? Ik weet raad met bijna alles dat groeit en bloeit. Niet voor niets word ik vaak een 'plantenfluisteraar' genoemd. Het liefst ben ik buiten in de natuur te vinden of thuis tussen mijn kamerplanten. Mijn groene advies deel ik maar al te graag met anderen.

  • 1642271531747

    Isabelle van Geenen

Geef je tuin het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze tuinproducten

Vaste planten-AZ
Vaste planten-AZ

Ga je voor rijkbloeiende vaste planten in je border? Vaste ...

vanaf € 6.49

StekPoeder
StekPoeder

Krijg jij niet genoeg van het stekken van jouw plantjes? ...

€ 5.29

BorderGemak - plantaardige mest (Vegan)
BorderGemak - plantaardige mest (Vegan)

De border krijgt het soms zwaar te verduren, met onkruid, ...

€ 8.99

Tuinmest
Tuinmest

Ga voor gezonde, weerbare planten en bomen in je tuin. Deze ...

vanaf € 9.99

Snoeibalsem
Snoeibalsem

Bloesemboom of prunus gesnoeid? Snoeibalsem voorkomt dat ...

€ 10.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.