Snoeien voor beginners: zo eenvoudig is het snoeien van lavendel

Lavendel is een populaire plant in veel tuinen vanwege de geur en kleurrijke bloemen. Maar ook is het een erg makkelijke plant om te verzorgen. Wel is het belangrijk om hem regelmatig te snoeien, zo behoudt hij zijn vorm en blijft hij gezond. In dit blog bespreken we hoe je lavendel snoeit en wanneer je dit het beste kunt doen.

lavender-with-butterfly-1080px

Waarom lavendel snoeien?

Lavendel snoeien is een belangrijke stap in het onderhouden van de plant. Hieronder lees je een aantal redenen waarom lavendel snoeien belangrijk is:

  1. Stimuleert de groei: Door het snoeien van lavendel wordt de groei gestimuleerd en vertakt de plant goed. Dit zorgt voor een vollere plant.
  2. Verjongt de plant: Oude, verhoute takken kunnen de groei en de bloei van de lavendel belemmeren. Door het snoeien van deze takken verjong je de plant waardoor hij zich beter ontwikkelt.
  3. Verlengt de bloeiperiode: Lavendelbloemen groeien op nieuwe takken. Door de plant regelmatig te snoeien, worden er meer nieuwe takken gevormd en kan de plant dus ook langer bloeien.
  4. Houdt de plant in vorm: Lavendel heeft de neiging om flink uit te groeien. Hierdoor verliest de plant zijn vorm. Door de plant regelmatig te snoeien, behoudt hij zijn vorm en ziet hij er mooier uit.
  5. Voorkomt ziektes: Oude takken en bloemen kunnen schimmel en ziektes aantrekken. Door het snoeien van de plant worden deze verwijderd en blijft de plant langer gezond.

Kortom, lavendel snoeien is essentieel voor de gezondheid en schoonheid van de plant en kan ervoor zorgen dat je lavendel er prachtig uitziet en lang blijft bloeien.

Wanneer moet je lavendel snoeien?

pruning-lavender-flower

Het beste moment om lavendel te snoeien is in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Dit is meestal in maart of april. Het is belangrijk om te wachten tot het niet meer vriest en er geen vorst meer wordt verwacht voordat je gaat snoeien. Zo voorkom je dat de plant beschadigd raakt door de kou.

Lavendel

Hoe moet je lavendel snoeien?

Lavendel snoeien is vrij eenvoudig en kan gedaan worden met een scherpe, schone snoeischaar. Zo voorkom je dat bacteriën en schimmels worden overgedragen.

Volg deze stappen om je lavendel te snoeien:

Stap 1: Verwijder alle dode of beschadigde takken en bloemen. Deze kunnen worden weggeknipt tot aan de basis van de plant.

Stap 2: Snoei de plant terug tot ongeveer 2,5 cm boven de nieuwe groei die zich in het voorjaar begint te vormen. Snoei niet te ver in het oude hout, anders kan de plant afsterven.

Stap 3: Knip de takken aan de zijkanten van de plant korter dan de takken in het midden, zodat er een ronde vorm ontstaat. Dit helpt de plant om een mooie volle vorm te behouden.

Stap 4: Verwijder eventuele takken die uitsteken of de vorm van de plant verstoren.

Hoe vaak moet je lavendel snoeien?

Lavendel moet minstens één keer per jaar worden gesnoeid, maar als je de vorm van de plant wilt behouden, kun je dit twee keer per jaar doen. De eerste keer in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint, en de tweede keer in de zomer nadat de bloemen zijn vervaagd.

Verzorging en onderhoud lavendel

Lavendel-AZ 2

De lavendel is een ontzettend makkelijke plant om te verzorgen. Wil je de lavendel na het snoeien wat graag wat extra’s geven? Kies dan voor een bemesting met Lavendel-AZ. Deze volledig organische mest bestaat uit alle voedingsstoffen die jouw lavendel nodig heeft. Daarnaast zorgen de extra toegevoegde micro-organismen voor sterke wortels waardoor je lavendel het maximale aan voeding en water uit de grond kan halen.

Lavendel snoeien doe je zo

Lavendel snoeien is een eenvoudige taak die je zelf kunt uitvoeren met een scherpe snoeischaar. Het is belangrijk om dit minstens één keer per jaar te doen om de plant gezond en mooi te houden. Door te snoeien in het vroege voorjaar en de zomer kun je de vorm en grootte van de plant behouden en zul je kunnen genieten van zijn mooie geur en kleurrijke bloemen.

Geschreven door Isabelle

Groene vingers? Ik weet raad met bijna alles dat groeit en bloeit. Niet voor niets word ik vaak een 'plantenfluisteraar' genoemd. Het liefst ben ik buiten in de natuur te vinden of thuis tussen mijn kamerplanten. Mijn groene advies deel ik maar al te graag met anderen.

  • 1642271531747

    Isabelle van Geenen

Geef je tuin het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze tuinproducten

Lavendel-AZ
Lavendel-AZ

Ga je voor langdurig bloeiende lavendel die heerlijk ruikt? ...

€ 6.49

Vaste planten-AZ
Vaste planten-AZ

Ga je voor rijkbloeiende vaste planten in je border? Vaste ...

vanaf € 6.49

BorderGemak - plantaardige mest (Vegan)
BorderGemak - plantaardige mest (Vegan)

De border krijgt het soms zwaar te verduren, met onkruid, ...

€ 8.99

Tuinmest
Tuinmest

Ga voor gezonde, weerbare planten en bomen in je tuin. Deze ...

vanaf € 9.99

Snoeibalsem
Snoeibalsem

Bloesemboom of prunus gesnoeid? Snoeibalsem voorkomt dat ...

€ 10.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.