Leilinde snoeien? Zo doe je dat! 

De leilinde is een prachtige, smal en sierlijk groeiende boom en dé perfecte, groene erfafscheiding in je tuin. Naast dat ze perfect zijn om inkijk te voorkomen zorgen ze daarnaast ook nog eens voor verkoeling. Om de bekende, strakke vorm te behouden moet je ze alleen wel goed snoeien. Daarvoor heb je meer nodig dan alleen een snoeischaar. Lees meer over hoe je je leilinde zo snoeit dat hij niet alleen mooi, maar ook nog eens gezond blijft!
leilinde-snoeien-boom

Wat je nodig hebt voor het snoeien van je leilinde

Een leilinde is een prachtige manier om je tuin de nodige privacy en verkoeling te geven. Daarnaast groeit de boom smal en rank, wat hem een sierlijke, elegante uitstraling geeft. Je houdt hem mooi door hem op het juiste moment te snoeien. Over de tijd waarin je het beste snoeit lees je verderop meer, dit is in ieder geval wat je nodig hebt voordat je aan deze klus begint:
Meestal worden uitlopers van de leilinde niet dik en alleen lang. Heb je toch wat dikkere takken om te snoeien? Zorg dan dat je ook een geschikte takkenschaar hebt.

De beste snoeitijd voor je leilinde

leilinde-tak-snoeien

Voordat je al te enthousiast gelijk aan het snoeien slaat, check eerst de kalender. Je leilinde snoei je het beste op twee momenten per jaar. De eerste, grotere snoeibeurt doe je in de winterperiode tussen november en maart. Snoei alle takken die de verkeerde kant op uitgelopen zijn en knip ze in het geheel of tot één of twee knoppen af.

Heb je een snelgroeiende leilinde en raakt hij snel uit zijn strakke vorm? Dan heeft hij misschien een extra snoeibeurt nodig in de zomermaanden. Knip dan de uitlopers af op ongeveer twintig à 30 centimeter van de horizontale takken. Deze extra snoeisessie zorgt er dan voor dat je de rest van het jaar geniet van je prachtige, natuurlijke groene scherm in de tuin!

Verzorging na het snoeien

leilinde-bloemen-snoeien

Na het snoeien heeft je leilinde overal open snoeiwonden. Het is daarom belangrijk om een scherpe, schone snoeischaar te gebruiken zodat er schone snijwonden ontstaan. Met die open snijwonden is je leilinde wel wat vatbaarder voor ziektes van buitenaf. Om je leilinde te beschermen kun je daarom ook snoeibalsem gebruiken. Normaalgesproken beschermt de bast namelijk de boom tegen ziektes van buitenaf, een snoeibalsem kan deze functie na het snoeien tijdelijk overnemen. Snoeibalsem is een 100% natuurlijke, ademende, elastische laag die je over snoeiwonden aanbrengt tot ongeveer één centimeter over de wondrand. Maak je geen zorgen dat dit er gek of onnatuurlijk uitziet: de snoeibalsem heeft een natuurlijke grijsgroene kleur.

Extra voedingstoffen voor optimaal herstel

Na het snoeien heeft je leilinde behoefte aan wat extra voedingstoffen om goed te herstellen. Hier is een organische meststof geschikt voor, zoals Vaste Planten-AZ. Het voordeel van dit product is dat er micro-organismen aan toegevoegd zijn die het herstel van de leilinde bevorderen. Gewone tuinmest bevat die niet. Samen met het dichtlakken van de snoeiwonden is deze organische meststof het beste wat je kunt doen voor je leilinde na het snoeien. Gegarandeerd dat je in de zomer weer een prachtig strakke, groene haag in je tuin hebt staan!

Dit zijn ze, de tips om je leilinde te snoeien én hem gezond te houden! Geen zorgen als je wat overweldigt bent, de leilinde is een ontzettend makkelijke boom om te snoeien en met deze voorzorgsmaatregelen kan er haast niks mis gaan. Plan een goed moment, pak je snoeischaar erbij en geniet het hele jaar van je prachtige leilinde!

Geschreven door Isabelle

Groene vingers? Ik weet raad met bijna alles dat groeit en bloeit. Niet voor niets word ik vaak een 'plantenfluisteraar' genoemd. Het liefst ben ik buiten in de natuur te vinden of thuis tussen mijn kamerplanten. Mijn groene advies deel ik maar al te graag met anderen.

  • 1642271531747

    Isabelle van Geenen

Geef je tuin het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze tuinproducten

Snoeibalsem
Snoeibalsem

Bloesemboom of prunus gesnoeid? Snoeibalsem voorkomt dat ...

€ 10.99

Vaste planten-AZ
Vaste planten-AZ

Ga je voor rijkbloeiende vaste planten in je border? Vaste ...

vanaf € 6.49

Tuinmest
Tuinmest

Ga voor gezonde, weerbare planten en bomen in je tuin. Deze ...

vanaf € 9.99

StekPoeder
StekPoeder

Krijg jij niet genoeg van het stekken van jouw plantjes? ...

€ 5.29

BorderGemak - plantaardige mest (Vegan)
BorderGemak - plantaardige mest (Vegan)

De border krijgt het soms zwaar te verduren, met onkruid, ...

€ 8.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.