Liguster snoeien: zo ga je verantwoord aan de slag in je tuin!

De liguster wordt in Nederlandse tuinen veel gebruikt als tuinafscheiding. Niet gek, want de liguster groeit mooi vol, blijft groen in zachte winters en leent zich perfect voor snoeien in strakke vormen! Daarnaast gedijt hij perfect in ons klimaat én zowel vogels als insecten zijn gek op deze haag. Ga je zelf aan de slag met het snoeien van je liguster? Lees dan zeker eerst onze tips!

ligustrum-hedge

Voordat je je liguster gaat snoeien

Begin nooit onvoorbereid aan het snoeien van je liguster. Je maakt het jezelf makkelijker door van tevoren alles wat je nodig hebt klaar te leggen. Wij raden aan:

  • Heggenschaar: voor het snoeien van dikkere takken
  • Snoeischaar: voor het snoeien van dunnere takjes

Belangrijk: zorg er voor dat je gereedschap schoon en scherp is. Hiermee krijg je nette snijwonden waardoor je liguster na het snoeien sneller zal genezen.

Wanneer het beste snoeien

ligustrum-hedge-liguster

Wanneer en hoe vaak je snoeit hangt af van een aantal dingen. Wil je een bloemrijke liguster houden? Dan raden we je aan een keer per jaar te snoeien. Wil je juist een strakke, groene haag dan kan je je liguster twee tot drie keer terug in vorm snoeien. Omdat je dan wat radicaler snoeit ontkom je er niet aan om ook de bloemen weg te snoeien. Je kunt de liguster snoeien tussen maart en november. De grootste snoeibeurt doe je het best in het najaar, een tussentijdse knipbeurt doe je in juni.

Houd voordat je aan de slag gaat rekening met:

  • De temperatuur: ga niet snoeien wanneer het vriest.
  • De zon: om verbranding van jonge blaadjes te voorkomen snoei je beter op een bewolkte dag.
  • Vogels: zij zijn gek op de haag en bouwen hier vaak nestjes. Kies dus een moment dat zij er niet broeden.
Hagen-AZ 4

Zo snoei je de liguster

Kies dus voor een bewolkte dag om je liguster te snoeien. Wil je je het jezelf nog makkelijker maken, kies dan voor een regenachtige dag of besproei je haag van tevoren. Door het vocht worden de takken zachter en makkelijker te snoeien. Werk van boven naar beneden en houdt de onderkant van je haag tien centimeter breder dan de bovenkant. De bovenkant vangt namelijk meer zonlicht en groeit daardoor sneller. Snoei per keer ongeveer een derde van de haag terug en houdt in gedachten dat de liguster ongeveer 30 centimeter per jaar groeit. Bereken dus van tevoren wat je ideale hoogte is en hoeveel centimeter je kunt terugsnoeien zonder dat je haag te laag wordt.

Waar groeit hij het beste

De liguster is perfect geschikt voor het Nederlandse klimaat. Met regelmatig water geven groeit hij al heel makkelijk! Wil je hem een extraatje geven en hem zo ondersteunen in zijn groei? Kies dan voor een organische mest in de vorm van Hagen-AZ die speciaal ontwikkeld is voor hagen. Deze organische mest bevat speciale bacteriën, schimmels en protozoa die zorgen voor een sterk wortelstelsel waarmee de liguster voedingsstoffen beter kan opnemen. Het houdt je haag topfit, weerbaar en vitaal!

Leuk voor mens, goed voor dier

butterfly-ligustrum-liguster-hedge

Tot slot vertellen we je graag nog meer over de meerwaarde van de liguster voor de natuur. Insecten zoals vlinders zijn namelijk gek op de bloemen die in de liguster groeien en zij komen die maar wat graag bestuiven. Op hun beurt trekken insecten vogels aan, voor wie ze een belangrijke voedingsbron zijn. Daarnaast groeit de liguster in het najaar ook nog eens besjes waar vogels dol op zijn. Tel daarbij op dat ze de perfecte beschutting bieden voor nestjes en je begrijpt waarom de liguster een echte aanwinst is mens én dier! Wij raden je dan ook aan om voordat je gaat snoeien de natuur in gedachten te houden en een duurzame, bewuste keuze te maken in het terugsnoeien van je haag.

Liguster snoeien doe je zo

Dit zijn ze, onze tips voor het snoeien en verzorgen van de liguster, een prachtige aanwinst in elke tuin! Wij wensen je veel succes met het snoeien en lees zeker ook onze andere blogs boordevol snoeitips voor planten, hagen en bomen in je tuin.

Geschreven door Isabelle

Groene vingers? Ik weet raad met bijna alles dat groeit en bloeit. Niet voor niets word ik vaak een 'plantenfluisteraar' genoemd. Het liefst ben ik buiten in de natuur te vinden of thuis tussen mijn kamerplanten. Mijn groene advies deel ik maar al te graag met anderen.

  • 1642271531747

    Isabelle van Geenen

Geef je tuin het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze tuinproducten

Hagen-AZ
Hagen-AZ

Krijg volle en groene hagen in een handomdraai. Hagen-AZ is ...

vanaf € 9.99

Vaste planten-AZ
Vaste planten-AZ

Ga je voor rijkbloeiende vaste planten in je border? Vaste ...

vanaf € 6.49

BorderGemak - plantaardige mest (Vegan)
BorderGemak - plantaardige mest (Vegan)

De border krijgt het soms zwaar te verduren, met onkruid, ...

€ 8.99

Tuinmest
Tuinmest

Ga voor gezonde, weerbare planten en bomen in je tuin. Deze ...

vanaf € 9.99

Snoeibalsem
Snoeibalsem

Bloesemboom of prunus gesnoeid? Snoeibalsem voorkomt dat ...

€ 10.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.