De monstera verzorgen?
Zo ga je te werk

De monstera is een super populaire kamerplant, en wij snappen dat héél goed. De gatenplant komt eigenlijk in elke woonkamer wel tot zijn recht. Vintage of modern? Deze plant maakt van elke ruimte meteen een tropisch feestje.
Je hebt hem in veel verschillende soorten. De monstera deliciosa of de monstera adonsonii zijn het populairst. Wil je het wat rigoureuzer aanpakken en écht de blits maken? Ga dan voor een monstera variegata, een echte eenhoorn onder deze plantensoort.
Naast zijn fantastische uiterlijk is het ook een hele makkelijke kamerplant. Natuurlijk wil je deze vrolijke gatenplant in topconditie houden. Daarom hebben wij onze beste verzorgingstips voor je op een rijtje gezet. Ben je specifiek op zoek naar een onderwerp over monstera verzorging? Spring dan gelijk naar:
Hoe verzorg je een monstera?

Er komt een hoop kijken bij het verzorgen van een monstera. De standplaats, hoeveelheid voeding of water zorgen allemaal voor het succes van jouw kamerplant. Gelukkig is hij niet zo veeleisend, een ideale beginnersplant dus.
Geef de gatenplant een portie liefde en aandacht en hij is je grootste vriend. Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij onze beste tips voor je verzameld. Lees je mee?
Standplaats voor de monstera
De roots van de monstera liggen in de tropische wouden van Zuid-Amerika. Het is een echte klimplant, want hij groeit namelijk tegen hoge bomen aan. Hiervoor gebruikt hij zijn luchtwortels om zo omhoog te klimmen. De hoge bomen bieden hem bescherming tegen het felle zonlicht. Erg gewend aan direct zonlicht is hij dus niet.
Geef de monstera daarom een plekje uit de felle zon, maar met veel indirect zonlicht. Krijgt de plant te veel zon? Dan kunnen de bladeren verbranden.
- Heb je een raam op het zuiden? Zet de plant dan op twee meter afstand van het raam.
- Heb je een raam op het oosten of westen? Zet hem dan op één meter bij het raam vandaan.
- Heb je een raam op het noorden? Zet de plant dan direct voor het raam.

Hoe vaak monstera water geven?
Je geeft tijdens de zomermaanden het best twee keer per week kleine scheutjes water.
De monstera plant staat graag lichtvochtig, helemaal in de zomer. In de winterperiode verbruikt de plant minder water, dan is één keer per tien dagen voldoende.
Maar als we heel eerlijk zijn, dan is hij best een vergevend type. Sla je hem een keer over? Dan maakt hij daar ook geen punt van. Té veel water daarentegen doet hem niet zo goed. Geef de plant dus liever te weinig water dan te veel, dan krabbelt ‘ie zo weer op.
Ook is de monstera gek op een hoge luchtvochtigheid. Geef hem zo nu en dan een lekkere spraybeurt met de plantenspuit. Daar kan hij wel aan wennen.
Hoe vaak voeding geven?
Tussen maart en oktober geef je de monstera elke week vloeibare plantenvoeding.
In de herfst- en wintermaanden hoef je hem geen voeding te geven. In deze periode is de plant als het ware in winterslaap, daarom groeit hij niet of nauwelijks en heeft hij dus ook geen voeding nodig.
Gebruik GroenVoer om hem van zijn portie vitaminen te voorzien. Je zult zien dat hij dan snel nieuwe bladeren aanmaakt. Om hem sterk en gezond te houden, geef je de plant dus regelmatig voeding.
De monstera voeden is heel makkelijk: pomp drie keer voor de juiste hoeveelheid plantenvoeding voor een halve liter water. Geef de plant niet meer voeding dan nodig is.
Wanneer monstera verpotten?

Voorzie de plant elke twee jaar van een grotere pot. De monstera groeit hard, daarom moet je hem ook regelmatig verpotten.
Kies dan een pot uit die 20% groter is dan de huidige pot waar hij in staat. Zo weet je zeker dat hij er niet te snel uit groeit. Verpot een plant het liefst in de lente, beschadigde wortels kunnen in deze periode snel herstellen.
Monstera stekken
De monstera stekken is een fluitje van een cent én het is ook nog heel leuk om te doen. Heb je nog weinig ervaring met stekken? Dan is het een ideale beginnersplant om te stekken. Zo ga je te werk:
- Je stekt de monstera door de steel net onder de luchtwortel af te knippen of snijden. Zorg ervoor dat je altijd een gedesinfecteerde schaar of mes gebruikt. Dip de stek in wat StekPoeder en stop hem vervolgens direct in de grond. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft.
- De monstera stekken op water? Dat kan ook én het is ook nog heel leuk om de wortels te zien groeien. Na het afsnijden zet je het stekje in een glaasje water. Zorg dat de luchtwortel in contact is met het water. Na een week of drie heeft de stek waarschijnlijk al een hoop wortels. Dan is de plant klaar om de aarde in te gaan.
Ziektes bij de monstera
-
Mijn monstera heeft bruine vlekken
-
Heeft jouw monstera bruine randen? Dan heeft dit vaak te maken met te weinig water, te veel zon of een te lage luchtvochtigheid. Is de aarde erg droog? Dan geef je de plant waarschijnlijk te weinig water. Is dit niet het geval? Ga dan de standplaats nog een keer na.
-
Mijn monstera heeft gele bladeren
-
Heeft je monstera gele bladeren of gele vlekken? Die ontstaan vaak doordat je jouw plant te veel water hebt gegeven. Het kan ook een tekort aan voeding betekenen. Ook betekent het soms dat er beestjes zoals trips of spint aanwezig zijn.
Check goed of de grond te nat is. Is dit het geval? Geef de plant dan de komende tijd minder water. Check anders de bladeren goed op ongedierte.
-
Mijn monstera heeft grijze vlekken
-
Dit is een teken dat er ongedierte aanwezig is. Kijk heel goed of je trips of spint ziet, ze houden zich vaak goed schuil.
-
Mijn monstera heeft hangende bladeren
-
Heeft je monstera hangende bladeren? Dan betekent dit waarschijnlijk dat hij dorst heeft. Geef hem in dat geval wat extra water.
Is de grond juist flink nat? Dan zijn je wortels waarschijnlijk rot. Snijd in dit geval het rotte deel weg en geef de plant voorlopig minder water. Is de schade al te erg? Dan kun je de plant het best stekken om hem zo nog te redden.
-
Mijn monstera heeft beestjes
-
Er duiken zo nu en dan ongewenste bezoekers op. De monstera is vooral erg gevoelig voor spint en trips. Check de bladeren daarom regelmatig op ongedierte. Zo zorg je ervoor dat je geen plaag over het hoofd ziet. Hoe eerder je deze ontmaskert, hoe groter de kans op bestrijding. Check vooral goed onder het blad, daar houden beestjes zich vaak schuil.
Beestjes gespot? Potverdorie! Maar niet getreurd. De plant is vaak nog goed te behandelen met biologische bestrijdingsmiddelen, zoals InsectWeg. Of ga voor nuttige insecten zoals roofmijt of aaltjes. Dan is de kans groot dat hij er weer bovenop komt.
Kortom: de monstera geef je dus het liefst regelmatig kleine beetjes water, zet je op een plek met veel indirect zonlicht en geef je in de zomer wekelijks een portie plantenvoeding.
Deze plant geeft je vooral bakken aan plantplezier en is ook nog een super makkelijke plant om te verzorgen. Naast de bekende monstera deliciosa zijn er ook nog héél veel andere soorten. De één nog bijzonderder dan de ander. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van monstera adonsonii variegata, monstera thai constellation of monstera dubia. Er zit er vast eentje tussen die je mooi vindt.
Geef je kamerplanten het langste leven met onze natuurlijke producten
Blader door onze producten
Bekijk alles voor huis en tuin →
Ga voor een duurzame aanpak
Kies voor ECOstyle
Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.
Hulp nodig?
We staan voor je klaar.
Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.