Hoe moet ik mijn oleander snoeien? Wij vertellen je hoe!

Heb je een prachtige oleander in de tuin staan en vraag jij je af of je hem moet snoeien? We vertellen je graag meer over het snoeien van de oleander. Het is beslist niet elk jaar nodig, maar de plant kan er prima tegen en zal snel weer uitlopen. Ideaal als jouw plant wat kaler wordt of wat minder mooi groeit. Hieronder vertellen we hoe je aan de slag gaat!
oleander-wit-roze

Wat is een oleander?

Voordat we beginnen… Wat is een oleander eigenlijk voor plant? De oleander kent zijn oorsprong in het Middellandse zeegebied. Daar groeit ‘ie makkelijk uit tot een struik van meters hoog met prachtige, felkleurige bloemen. In ons koude kikkerlandje gaat de plant dat waarschijnlijk niet lukken. Hier blijft de plant een tikkeltje kleiner.

Je kan de oleander in de een border plaatsen, maar ook wordt hij vaak als potplant op het terras geplaatst. Aangezien het een Mediterrane plant is, is de plant wel erg kwetsbaar voor vorst. Zorg in de winter dus voor genoeg beschutting. De bloemen bloeien tussen juli tot september, in de winter is het een groenblijvende plant. Kortom: een ideale plant!

Drie redenen voor het snoeien van de oleander

oleander-500px

Waarom zou je een oleander snoeien? Snoeien is zeker niet ieder jaar nodig. Toch zijn er een aantal redenen waarom je de oleander kan snoeien:

  • Jouw plant is te groot geworden
  • De oleander heeft veel kale takken zonder blad
  • De plant groeit in een rare vorm die jij niet mooi vindt.

Wanneer moet je een oleander snoeien?

oleander-roze-tuin

Heb je een oleander in de tuin die de gewenste maat heeft en er goed uitziet? Dan is het niet nodig om te snoeien. Voldoet de plant niet meer aan je wensen? Dan kun je dat het best in het najaar doen. Kun je niet om een snoeibeurt heem omdat de oleander écht te groot geworden? Snoei dan het best eind februari of begin maart.

Let wel goed op: de sappen van de oleander zijn giftig. Daarom is het belangrijk dat je altijd handschoenen draagt bij het snoeien en je gereedschap na afloop weer goed ontsmet.

Hoe snoei je een oleander?

Tijd om aan de slag te gaan, we gaan de oleander snoeien! Je snoeit de plant het best door de takken terug te snoeien tot de gewenste lengte. Knip maximaal de helft van alle takken af, doe dit blak boven een zijscheut of knop. De plant zal zich vertakken op de plek waar je knipt. Volgend jaar zal hij daar pas weer bloeien.

Let op dat je niet te veel snoeit in het voorjaar. De bloemknoppen zitten vaak al aan het eind van de takken, die wil je natuurlijk niet wegknippen. Snoei uitgebloeide takken niet weg, volgend jaar zal de plant daar namelijk opnieuw bloeien. Vind je de verwelkte bloemen een lelijk gezicht en wil je deze verwijderen? Haal die dan voorzichtig weg met de hand, vergeet dan geen handschoenen te dragen.

Na een snoeibeurt is het belangrijk dat je plant er snel weer bovenop komt. Dit doe je door je oleander de juiste verzorging te geven. Aangezien de roots van de oleander rondom de Middelandse Zee liggen is het aan te raden om Mediterrane planten-AZ te gebruiken. Zo weet je zeker dat je jouw plant alles geeft dat het nodig heeft. Ook kun je perfect Vaste planten-AZ gebruiken.

Geschreven door Isabelle

Groene vingers? Ik weet raad met bijna alles dat groeit en bloeit. Niet voor niets word ik vaak een 'plantenfluisteraar' genoemd. Het liefst ben ik buiten in de natuur te vinden of thuis tussen mijn kamerplanten. Mijn groene advies deel ik maar al te graag met anderen.

  • 1642271531747

    Isabelle van Geenen

Geef je tuin het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze tuinproducten

Mediterrane planten-AZ
Mediterrane planten-AZ

Zorg voor mooie, gezonde Mediterrane planten. Mediterrane ...

€ 6.49

Vaste planten-AZ
Vaste planten-AZ

Ga je voor rijkbloeiende vaste planten in je border? Vaste ...

vanaf € 6.49

Tuinmest
Tuinmest

Ga voor gezonde, weerbare planten en bomen in je tuin. Deze ...

vanaf € 9.99

MediterraneGrond
MediterraneGrond

Jouw Mediterrane planten extra in de watten leggen? Geef ze ...

€ 9.99

BorderGemak - plantaardige mest (Vegan)
BorderGemak - plantaardige mest (Vegan)

De border krijgt het soms zwaar te verduren, met onkruid, ...

€ 8.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.