Hoe olijfboom snoeien? Zorg voor een gezonde groei

Olijfbomen zijn prachtige bomen die steeds vaker in de Nederlandse tuinen te vinden zijn. Ze zien er niet alleen heel mooi uit, maar produceren natuurlijk ook olijven. Het snoeien van een olijfboom kan soms een uitdaging zijn, maar het is wel nodig voor de gezondheid van de boom. In dit blog vertellen we je over het snoeien van een olijfboom en geven we handige tips.

an-olive-branch-2022-11-16-16-03-45-utc

Waarom olijfboom snoeien?

Het snoeien van een olijfboom is essentieel om de boom in goede conditie te houden. Een goed onderhouden olijfboom zal niet alleen meer vruchten produceren, maar zijn ook minder vatbaar voor ziekten en plagen. Daarnaast behoud de olijfboom zijn mooie vorm door hem regelmatig te snoeien. 

Wanneer olijfboom snoeien?

olive-leaf-on-branch-1080

De beste tijd om een olijfboom te snoeien is na de wintermaanden, rond maart en april. Wanneer de olijfboom vanaf april weer begint uit te lopen, zal dit zelfs na een grondige snoei al snel niet meer zichtbaar zijn. Ook krijgt de olijfboom door het snoeien de kans om vanaf eind mei kleine bloemetjes te vormen. Deze groeien later uit tot olijven.

cutting olive tree

Hoe snoei je een olijfboom?

Bij het snoeien van een olijfboom is het belangrijk om te beginnen met het verwijderen van dode, beschadigde of zieke takken. Dit zal de boom helpen om energie te besparen en zal de algemene gezondheid van de boom verbeteren. Verder moet je de boom uitdunnen door overtollige takken te verwijderen. Hierdoor kan de boom beter ademen en zal er meer licht doordringen tot in het midden van de boom.

Zorg er wel voor dat de centrale leider van de boom wordt behouden. De centrale leider is de belangrijkste tak in de boom die recht naar boven groeit en die de vorm van de boom bepaalt. Door de centrale leider te behouden, zal de boom een sterke en gezonde structuur behouden. 

Tot slot moet je ervoor zorgen dat de takken niet te dicht op elkaar groeien. Takken die elkaar raken, zullen elkaar schuren en beschadigen. Dit kan leiden tot ziektes en plagen. 

Verzorging en onderhoud olijfbomen

De olijfboom is een vrij makkelijke plant om te verzorgen. Wil je de olijfboom na het snoeien wat extra’s geven? Kies dan voor een bemesting met Mediterrane planten-AZ. Deze volledig organische mest bestaat uit alle voedingsstoffen die jouw olijfboom nodig heeft. Daarnaast zorgen de extra toegevoegde micro-organismen voor sterke wortels waardoor je lavendel het maximale aan voeding en water uit de grond kan halen. Zo herstelt jouw olijfboom snel na het snoeien.

Olijfboom in de winter

olive-trees-2021-08-26-18-18-59-utc

Hoewel olijfbomen bekend staan om hun overlevingskracht, zijn ze niet goed bestand tegen de vochtige winters in Nederland. Hierdoor zullen de olijven vrijwel niet rijpen, ondanks dat de bomen wel bloeien. 

Om de olijfboom te beschermen tegen vorst in de wintermaanden, is het aan te raden om hem in een warme kas, schuur of garage te plaatsen. Ook kun je ervoor kiezen om de olijfboom te beschermen met vliesdoek, noppenfolie of boomhoes.

Olijfboom snoeien doe je zo

Dit zijn ze, onze tips voor het snoeien en verzorgen van de olijfboom, een prachtige aanwinst in elke tuin! Wij wensen je veel succes met het snoeien en lees zeker ook onze andere blogs boordevol snoeitips voor planten, hagen en bomen in je tuin.

Geschreven door Isabelle

Groene vingers? Ik weet raad met bijna alles dat groeit en bloeit. Niet voor niets word ik vaak een 'plantenfluisteraar' genoemd. Het liefst ben ik buiten in de natuur te vinden of thuis tussen mijn kamerplanten. Mijn groene advies deel ik maar al te graag met anderen.

  • 1642271531747

    Isabelle van Geenen

Geef je tuin het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze tuinproducten

Mediterrane planten-AZ
Mediterrane planten-AZ

Zorg voor mooie, gezonde Mediterrane planten. Mediterrane ...

€ 6.49

Citrus & Olijf voeding
Citrus & Olijf voeding

Rijkbloeiende mediterrane planten met smaakvolle vruchten? ...

€ 6.99

MediterraanVoer
MediterraanVoer

Geef jij je planten die graag in het zonnetje staan geen ...

€ 6.99

MediterraneGrond
MediterraneGrond

Jouw Mediterrane planten extra in de watten leggen? Geef ze ...

€ 9.99

Snoeibalsem
Snoeibalsem

Bloesemboom of prunus gesnoeid? Snoeibalsem voorkomt dat ...

€ 10.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.