Paddenstoelen in het gras? Dit is de oorzaak!

In de loop van het jaar zijn er verschillende periodes waarin er paddenstoelen opduiken in het gras. Gelukkig zijn de meeste soorten die in het gras groeien onschadelijk en niet giftig. Maar ze geven vaak wel een onaantrekkelijk beeld op het gazon. Dit is ook vaak de reden dat mensen de paddenstoelen liever uit hun gazon zien verdwijnen. We leggen je uit wat de oorzaken zijn van paddenstoelen in het gras en hoe je ze verwijdert.

paddestoelen-in-het-gazon

Oorzaak paddenstoelen in het gras

Paddenstoelen groeien uit schimmels en komen voor op organische en voedzame ondergronden. Het gebruik van organische meststoffen of voedselrijke bodems vergroot de kans op schimmels. Eigenlijk zijn paddenstoelen in het gazon dus alleen maar een goed teken, je bodem is dan dik in orde. Helemaal bij vochtig weer en de juiste temperaturen gaan schimmels groeien en verschijnen er dus paddenstoelen.

Waarom heb ik paddenstoelen in mijn nieuwe gazon?

Graszoden-closeup-1080px

Het is gebruikelijk dat na de aanleg van een nieuw gazon paddenstoelen verschijnen, helemaal als je graszoden hebt gebruikt. Door het vele sproeien bij een nieuw gazon en de juiste temperaturen hebben paddenstoelen de ideale omstandigheden om in het gazon te verschijnen. Geen zorgen, paddenstoelen in het gazon zijn absoluut niet schadelijk en verdwijnen vaak weer wanneer de weersomstandigheden veranderen. Laat de paddenstoelen daarom gewoon hun gangetje gaan. 

Hoe paddenstoelen uit gazon verwijderen?

Paddenstoel

Wil je de paddenstoelen toch liever uit het gras verwijderen? Dan kan dit heel eenvoudig door het gazon te maaien. Hierdoor worden automatisch ook de paddenstoelen verwijdert. De paddenstoelen snijd je als het ware af met de grasmaaier. wel is het belangrijk om het grasmaaisel met de resterende paddenstoelen op te vangen. Anders is de kans groot dat de paddestoelen binnen no-time weer terug zijn.

paddestoelen-in-het-gras

Paddenstoelen in het gras voorkomen

De combinatie van organisch afval, vocht en de juiste weersomstandigheden veroorzaken paddenstoelen in het gras. Om ervoor te zorgen dat het vocht goed kan verdampen uit de ondergrond, is het belangrijk om het gazon regelmatig te beluchten, vooral als het langdurig vochtig blijft.

Daarnaast is het ook essentieel om het gazon regelmatig te maaien, zodat het gras op de juiste lengte blijft. Te lang gras houdt meer vocht vast en creëert dus een gunstige omgeving voor paddenstoelen.

Paddenstoelen in het gras

Nu weet je alles over paddenstoelen in het gras en waarom ze opduiken. Door drie keer per jaar te bemesten, goed te bekalken en regelmatig te maaien verminder je de kans op paddenstoelen in het gazon. En heb je toch paddenstoelen in het gras? Maak je vooral niet te druk, vaak zijn ze na een aantal weken weer weg.  

Houd je gazon langer mooi met de natuurlijke producten van ECOstyle

Aan de slag in je tuin met de producten van ECOstyle

Graszaad-Herstel
Graszaad-Herstel

Zeg maar gedag tegen kale plekken in het gazon. ...

vanaf € 5.99

Gazon 4-in-1 totaalpakket
Gazon 4-in-1 totaalpakket

Klaar met kale plekken in het gazon? Gazon 4-in-1 herstelt ...

vanaf € 10.49

Aaltjes tegen engerlingen
Aaltjes tegen engerlingen

Zeg dor en losliggend gras gedag, want engerlingen ...

vanaf € 17.95

Gazon-AZ+ Gazonmest
Gazon-AZ+ Gazonmest

Een groen, sterk gazon ligt binnen handbereik! Geef je ...

vanaf € 12.99

GazonGemak - plantaardige mest (Vegan)
GazonGemak - plantaardige mest (Vegan)

Een gazon krijgt het soms zwaar te verduren, met kale ...

€ 8.99

GazonGrond
GazonGrond

Een sterk gazon het hele jaar door? Daarvoor heeft het gras ...

€ 10.99

Nu ook in 500 mln!

Aaltjes tegen emelten
Aaltjes tegen emelten

Heb je kale, ronde plekken in het gazon? Dan heb je ...

vanaf € 17.95

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.