De philodendron verzorgen?
Zo ga je aan de slag

Er bestaan ruim 500 philodendron soorten. Wedden dat er eentje is die je mooi vindt? Heb je bijvoorbeeld wel eens van de philodendron pink princess, philodendron scandens of philodendron xanadu gehoord? Van hangend tot klimmend, de philodendron is er echt in elke soort of maat!
Naast het geweldige uiterlijk van deze plant is hij ook nog heel makkelijk. Eerlijk is eerlijk, daar houden we van! Wij hebben onze beste verzorgingstips voor je op een rijtje gezet. Ben je specifiek op zoek naar een onderwerp over philodendron verzorging? Spring dan gelijk naar:
Hoe verzorg je een philodendron?

Er komt een hoop kijken bij een philodendron verzorgen. Denk van tevoren goed na over de standplaats, hoeveelheid voeding of water. Gelukkig is hij niet zo veeleisend, maar het is wel handig om te weten hoe je hem gelukkig houdt.
Geef jij de philodendron een portie liefde en aandacht? Dan is hij binnen no-time je grootste vriend. Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij onze beste tips voor je verzameld. Lees je mee?
Standplaats voor de philodendron
De roots van de philodendron liggen in het woud van Midden- en Zuid-Amerika. Daar kom je hem tegen als klimmer of niet-klimmer. De klimmers maken handig gebruik van hun omgeving: zij gebruiken hun luchtwortels om langs de stam omhoog te klimmen. Hoger in de bomen vangen ze meer zonlicht. De niet-klimmers blijven laag aan de grond en zijn daarom gewend aan schaduw. De hoge bomen houden het grootste deel van het felle zonlicht namelijk tegen.
Maar eerlijk is eerlijk, deze makker doet helemaal niet zo moeilijk over zijn standplaats. Eigenlijk kan hij overal wel vertoeven. Zolang je hem maar niet direct in de felle zon zet, want dan verbranden zijn mooie bladeren.
Geef de philodendron daarom een plekje uit de felle zon, maar met veel indirect zonlicht.
- Heb je een raam op het zuiden? Zet de plant dan op twee meter afstand van het raam.
- Heb je een raam op het oosten of westen? Zet hem dan op één meter bij het raam vandaan.
- Heb je een raam op het noorden? Zet de plant dan direct voor het raam.

Hoe vaak moet ik de philodendron water geven?
Geef de plant twee keer per week kleine scheutjes water.
De philodendron plant staat graag lichtvochtig, helemaal in de zomer is het een wat dorstiger type.
In de winter is hij wat minder happig, dan is één keer per tien dagen voldoende. Maar als we heel eerlijk zijn, dan vergeeft de philodendron het je snel als je hem een keertje vergeet.
Té veel water daarentegen doet hem niet zo goed. Deze plant houdt absoluut niet van natte voeten, zijn wortels zullen hierdoor gaan rotten. Geef de plant dus liever te weinig water dan te veel, dan herstelt ‘ie snel.
Ook is de philodendron gek op hoge luchtvochtigheid. Geef hem zo nu en dan een welverdiende spabeurt. Pak de plantenspuit erbij en spray zijn bladeren met water. Dat kan hij wel waarderen.
Hoe vaak voeding geven?
Tussen maart en oktober geef je de philodendron elke week een portie vloeibare plantenvoeding.
In de herfst- en wintermaanden hoef je hem helemaal geen voeding te geven. De plant is dan als het ware in winterslaap. Hij groeit dan dus niet of nauwelijks waardoor hij ook geen voeding nodig heeft.
Gebruik GroenVoer om jouw groene vriend zijn portie vitaminen voor te schotelen. Je zult zien dat hij dan in rap tempo blijft doorgroeien.
De philodendron voeden is heel makkelijk: pomp drie keer voor de juiste hoeveelheid plantenvoeding voor een halve liter water. Geef niet meer voeding dan nodig is.
Wanneer philodendron verpotten?

Je verpot de philodendron het best elke twee jaar. De philodendron groeit hard. Het is belangrijk dat je hem dus ook regelmatig van een grotere pot voorziet.
Kies dan voor een pot die 20% groter is dan de huidige pot waar hij in staat. Dan weet je zeker dat je plant er niet te snel uit groeit. Verpot het liefst in de lente, beschadigde wortels kunnen in deze periode sneller herstellen.
Philodendron stekken
De philodendron stekken is een fluitje van een cent. Bijkomend voordeel: het is ook nog eens heel leuk om te doen. Het is een ideale beginnersplant om te stekken. Zo ga je te werk:
- Je stekt de philodendron door de steel net onder de luchtwortel af te knippen of snijden. Gebruik altijd een gedesinfecteerde schaar of mes, anders besmet je de wond met bacteriën. Dip de stek vervolgens in wat StekPoeder en stop hem direct in de grond. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft.
- Liever jouw philodendron stekken op water? Dat kan ook! Het is namelijk heel leuk om dit proces te zien. Je ziet de kleine worteltjes dan tevoorschijn komen. Na het afsnijden van de stek zet je hem in een glaasje water. De luchtwortel moet contact hebben met het water. Na ongeveer drie weken heeft de stek al wat wortels gekregen. De stek is dan klaar om de aarde in te gaan.
Ziektes bij de philodendron
-
Mijn philodendron heeft bruine vlekken
-
Heeft jouw philodendron bruine randen? Dan heeft dit meestal te maken met te weinig water, te veel zon of een te lage luchtvochtigheid.
Is de aarde erg droog? Dan heeft je plant waarschijnlijk te weinig water gehad. Is dit niet het geval? Ga dan de standplaats nog een keer na.
-
Mijn philodendron heeft gele bladeren
-
Heeft je philodendron gele bladeren of gele vlekken? Die ontstaan vaak doordat je jouw plant te veel water hebt gegeven. Het kan ook een tekort aan voeding betekenen. Ook is geel blad vaak het teken van beestjes zoals trips of spint.
Check in eerste instantie goed of de grond te nat is. Is dit het geval? Geef de plant dan de komende tijd dan minder water of stek de plant als de schade al te groot is. Bekijk de bladeren anders goed op ongedierte.
-
Mijn philodendron heeft grijze vlekken
-
Dit is een teken dat er ongedierte aanwezig is. Kijk heel goed of je trips of spint ziet, ze houden zich vaak goed schuil.
-
Mijn philodendron heeft hangende bladeren
-
Heeft je philodendron hangende bladeren? Dan heeft hij waarschijnlijk dorst. Geef hem in dat geval wat extra water.
Is de grond juist goed nat? Dan heeft hij waarschijnlijk te veel water gekregen en zijn je wortels rot. Snijd in dit geval het rotte deel weg en geef de plant voorlopig minder water. Is het al te erg? Dan kun je de plant het best redden door hem te stekken.
-
Mijn philodendron heeft beestjes
-
Er duiken zo nu en dan ongewenste bezoekers op. Gelukkig is de philodendron een sterke plant en krijgen ze ‘m vaak niet klein. Vooral spint en trips is hij gevoelig voor. Check de bladeren daarom regelmatig op ongedierte. Dan zorg je dat je geen plaag over het hoofd ziet. Hoe eerder je ze ontmaskert, hoe groter de kans is dat je jouw plant nog kunt redden.
Kijk goed onder het blad, want daar houden ze zich vaak schuil. Beestjes gevonden? Jakkie! Maar baal niet té veel. De plant is vaak nog goed te behandelen met biologische bestrijdingsmiddelen, zoals InsectWeg. Of ga voor nuttige insecten zoals roofmijt of aaltjes. Dan komt hij er waarschijnlijk gewoon weer bovenop.
Kortom: philodendron verzorging is een fluitje van een cent. Geef hem het liefst regelmatig kleine beetjes water, zet hem op een plek met veel indirect zonlicht en geef de plant in de zomer wekelijks een portie plantenvoeding.
Naast zijn unieke uiterlijk is hij dus ook nog heel makkelijk. Gelukkig zijn er heel veel philodendron soorten, denk aan de philodendron xanadu, philodendron pink princess of philodendron melanochrysum. Met ruim 500 soorten is er vast een te vinden die je mooi vindt.
Geef je kamerplanten het langste leven met onze natuurlijke producten
Blader door onze producten
Bekijk alles voor huis en tuin →
Ga voor een duurzame aanpak
Kies voor ECOstyle
Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.
Hulp nodig?
We staan voor je klaar.
Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.