Verpotten als een pro?

Aan de slag in 5 stappen

Wil je gezonde potplanten? Dan is het slim om ze zo nu en dan te verpotten. Kijk, het hoeft niet hè. Maar voor je plant is het wel heel fijn, om weer een groter huisje te krijgen. Blijft je plant er pico bello uitzien en krijgt hij de kans om torenhoog te groeien. Je leest hier alles over het verpotten van potplanten als een pro.
plante-vokser-langsom-omplant-ompot-stueplante

Waarom potplanten verpotten?

Verpotten, waarom doe je dat? Hoewel verpotten dus niet altijd hoeft, doe je jouw plant er wel een groot plezier mee. We hebben vier redenen op een rijtje gezet. Lees je mee?

  1. Om je plant te laten groeien
  2. Zodat je plant water beter kan vasthouden
  3. Je plant heeft weer genoeg voeding
  4. Om de wortels meer lucht te geven
man-putting-potting-soil-into-pot-1080px

1. Laat je plant groeien

Zit jouw plant nog in het oorspronkelijke potje waarmee je hem in huis haalde. Of zit hij al drie jaar op rij in dezelfde pot? Dan is het hoogst tijd om jouw plant in een grotere pot te zetten. Als je wilt dat de plant groter wordt, dan moeten ook de wortels de kans krijgen om te groeien. Zonder wortels geen nieuw blad. Wanneer de wortels geen ruimte krijgen, gaan ze in een soort ruststand en groeien pas door als daar weer de ruimte voor is.

2. Plantje kan weer lekker drinken

Zit jouw plant wat krap in zijn pot? Dan betekent dit dat er in verhouding tot de wortels maar weinig aarde is. Als je water geeft, dan houdt de aarde het water vast zodat de wortels het water langzaam op kunnen nemen. Hoe minder aarde, hoe minder water vastgehouden wordt. En hoe sneller je dus weer water moet geven. Wil jij wat meer relaxen? Geef je plant dan zeker een grotere pot.

3. Een verse maaltijd

Na ongeveer drie maanden heeft jouw plant álle voedingsstoffen uit de potgrond geslurpt. Naast water heeft een plant nog heel wat andere bouwstoffen nodig om lekker door te groeien. Denk aan stikstof, fosfor en kalium. Het zijn eigenlijk net mensen die planten. Al die stoffen zitten normaal gesproken in de aarde. Maar staat jouw plant al jaar in, jaar uit in dezelfde aarde? Dan is deze vrij arm aan voedingsstoffen geworden.

Tuurlijk is het ook mogelijk om je plant in de tussentijd bij te voeden. Maar na een aantal jaar in dezelfde aarde is deze simpelweg ‘op’. Om te zorgen dat de aarde weer goed voedingsstoffen en water opneemt is het zaak om de héle plant te voorzien van een nieuw bedje aarde.

4. Meer lucht voor de wortels

Potgrond wordt dus oud. Hoe langer de grond in een pot zit, hoe minder goed de textuur. Het moet lekker luchtig zijn. Een plant en zijn wortels hebben geen zin om in een klef modderbad te vertoeven. Daar zit namelijk geen zuurstof in. Resultaat? Wortels gaan rotten en de plant sterft een zielige dood. Wil je niet!

Wanneer verpotten?

Groen Grond Groene planten 2

Gun je planten daarom eens in de één á twee jaar verse potgrond. Ook als je jouw plant in dezelfde pot houdt! Je ziet vaak makkelijk of een plant toe is aan meer ruimte. Zie je bijvoorbeeld wortels uitsteken, groei afnemen, veel gele bladeren of is de pot in verhouding tot het aantal bladeren wel erg mager? Tijd om te verpotten.

Check of het nodig is door de plant uit de pot te wrikken. Zie je inderdaad dat de wortelkluit wel een erg grote klomp is geworden met weinig ruimte om door te groeien? Aan de slag!

Verpotten doe je het liefst in de lente! Dit is het moment dat het groeiseizoen aanbreekt. De plant ontwaakt uit zijn winterslaap, de groeikracht keert terug en de wortels gaan weer groeien. Verpot je in de lente? Dan herstellen wortels makkelijker na de verpot operatie en heeft het de hele lente en zomer de tijd om lekker door te groeien.

Waarmee verpotten?

Wil je jouw potplanten verpotten? Dan gebruik je potgrond. Potgrond is een mengsel van verschillende natuurlijke grondstoffen. De basis van potgrond bestaat vaak uit veen of kokosgrond dat verder wordt vermengt met andere natuurlijke materialen.

ECOstyle kiest bewust voor potgrond zonder veen maar op basis van kokosvezels. De vezels zijn heerlijk rul, er hoeven geen natuurgebieden voor worden afgegraven én het geeft en behoorlijke CO2 besparing ten opzichte van het afgraven van veen. Het vormt de perfecte basis om jouw groene vriend stevig in zijn of haar potje te laten staan.

Haal alles in huis voor een gezonde kamerplant

Verzorg je binnenplanten met de producten van ECOstyle

GroeiGrond Kamerplanten
GroeiGrond Kamerplanten

Sterke kamerplanten? Daarvoor hebben planten een goede ...

vanaf € 5.99

GroeiGrond Zuurminnende Planten
GroeiGrond Zuurminnende Planten

Wel eens van zuurminnende planten gehoord? Onder andere ...

€ 9.99

GroeiGrond Groene Planten
GroeiGrond Groene Planten

Sterke, groene potplanten? Daarvoor hebben planten een ...

vanaf € 5.29

GroeiGrond Bloeiende Planten
GroeiGrond Bloeiende Planten

Uitbundig bloeiende en kleurrijke potplanten? Daarvoor ...

vanaf € 5.29

MediterraneGrond
MediterraneGrond

Jouw Mediterrane planten extra in de watten leggen? Geef ze ...

€ 9.99

houseplant-green-1080px

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Krijg je planten weer gezond door ze te verpotten. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en krijgen dit snel voor elkaar!

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.