De strelitzia verzorgen?

Dit is hoe je aan de slag gaat

De strelitzia, ook wel bekend als de paradijsvogelbloem, is een exotische kamerplant. Ze is te herkennen aan haar mega grote bladeren. De plant geeft je interieur gelijk een botanische look. Dat maakt de strelitzia ook gelijk zo populair.

DSC04491

Binnenshuis is het een echte eyecatcher. Want deze plant kan groot, lees enorm, worden. De strelitzia is een rasechte zonaanbidder en is een van de weinige planten die in direct zonlicht kan staan.

Gelukkig is de strelitzia verzorgen niet moeilijk. Naast haar fantastische uiterlijk is ze ook nog eens heel makkelijk. Maar je wilt haar pracht natuurlijk wel tot haar recht laten komen. Daarom hebben wij onze beste verzorgingstips voor je op een rijtje gezet. Ben je specifiek op zoek naar een onderwerp over strelitzia verzorging? Spring dan gelijk naar:

Hoe verzorg je een strelitzia?

DSC04485

Er komt een hoop kijken bij het verzorgen van een strelitzia. Vergeet niet om de standplaats, hoeveelheid voeding of water goed te checken. Deze elementen zorgen namelijk allemaal voor het succes van jouw kamerplant. Gelukkig is ze verder niet zo veeleisend. Een ideale plant als je niet zulke groene vingers hebt dus.

Geef je de paradijsvogelbloem een portie liefde en aandacht? Dan zijn jullie binnen no-time beste maatjes. Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij onze beste tips voor je verzameld. Lees je mee?

Standplaats voor de strelitzia

De roots van de strelitzia liggen in Zuid-Afrika. Waar ze werkelijk enorm wordt. Haar grote bladeren vangen daarom ook enorm veel licht. Een plekje met zo veel mogelijk licht vindt deze plant daarom ook het fijnst. Haar bladeren zijn sterk en verbranden niet zo snel.

  • De strelitzia kan tussen de drie en vijf uur direct zonlicht weerstaan. Krijgt ze meer zonlicht? Dan is er een kans dat haar bladeren dichtslaan.
  • Te weinig licht is vaak een groter probleem, dit zorgt vaak voor lelijk blad. De plant groeit dan weinig tot niet of het blad krult op en slaat dicht.

Verder is het aan te raden om de plant zo nu en dan te draaien. Dan voorkom je dat de plant scheef gaat groeien.

 

DSC04500-2

Hoe vaak de strelitzia water geven?

Geef de plant twee keer per week kleine beetjes water. De strelitzia heeft het liefst continu een licht vochtige grond.

Probeer te voorkomen dat de plant te lang droog staat. De strelitzia bestaat namelijk voor een groot deel uit water. Niet zo gek dus dat ze wel een behoorlijke slok lust.

In de warme zomermaanden heeft de strelitzia meer water nodig dan in de winterperiode. De strelitzia groeit dan actief en gebruikt dus ook meer water. Je geeft haar het best twee keer per week water.

In de winter is een keer per week voldoende. Zorg er wel voor dat de plant niet met haar wortels in een laagje water staat. Dan zullen haar wortels gaan rotten. Dat wil je niet op je geweten hebben!

Een sproeibeurt eens in de zoveel tijd kan ze ook wel waarderen. Dus houd de plantenspuit in de buurt en geef haar regelmatig een welverdiend welness momentje.

Hoe vaak voeding geven?

Tussen maart en oktober geef je de strelitzia elke week vloeibare plantenvoeding.

In de herfst- en wintermaanden hoef je haar helemaal geen voeding te geven. In deze periode is de plant als het ware in winterslaap. De plant groeit dan niet of nauwelijks en gebruikt dus ook geen voeding.

Gebruik GroenVoer om haar van de nodige vitamines te voorzien. Dan maakt ze snel nieuwe bladeren aan.

Staat jouw strelitzia in bloei? Goed gedaan, dan heeft ze het naar haar zin bij jou thuis. Gebruik in dit geval BloeiVoer. Dan kun je lang genieten van haar prachtige, exotische bloemen.

De strelitzia voeden is heel makkelijk: pomp drie keer voor de juiste hoeveelheid plantenvoeding voor een halve liter water. Geef de plant niet meer voeding dan nodig is.

 

Wanneer strelitzia verpotten?

DSC04503

De strelitzia groeit hard en kan enorm worden, daarom moet je haar ook regelmatig verpotten. Meestal is dit elke twee jaar.

Je merkt wanneer ze letterlijk uit haar pot groeit, dan zie je dat de groei afneemt of je ziet wortels tevoorschijn komen. Kies voor een pot die 20% groter is dan de huidige pot. Dan weet je zeker dat ze niet te snel uit haar nieuwe huis groeit. Verpot het liefst in de lente, beschadigde wortels kunnen dan snel herstellen.

Strelitzia stekken

Helaas! De strelitzia is een moeilijke kandidaat om te stekken. Hier heb je namelijk zaden voor nodig. Het in bloei krijgen van je plant is vaak al een hele opgave, kun je nagaan hoe moeilijk het is om hier vervolgens zaden van de kunnen oogsten. Gelukkig zijn er genoeg strelitzia’s te vinden bij plantenasiels in de buurt of op Marktplaats. Dan kun je vaak prachtige exemplaren adopteren.

Ziektes bij de strelitzia

Heeft jouw strelitzia bruine vlekken? Dan is dit vaak een teken van teveel water. Voel even goed met een vinger in de potgrond. Is de aarde goed nat? Check dan goed of de wortels nog in tact zijn, de kans dat de wortels van je strelitzia rot zijn is bij het teveel geven aan water groot.

Heeft je strelitzia gele bladeren of gele vlekken? Die ontstaan vaak doordat je jouw plant te weinig water hebt gegeven.

Zijn de onderste bladeren van jouw plant geel? Maak je geen zorgen, dit zijn de oudste bladeren en sterven op natuurlijke wijze af. Zo maken ze weer plek voor nieuwe bladeren. Niets aan het handje dus!

Ook kan geel blad een tekort aan voeding betekenen. Heb je jouw plant al lange tijd geen voeding gegeven? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met het voeden van jouw strelitzia.

Krult het blad van jouw strelitzia op? Dan heeft je strelitzia dorst, is de lucht te droog of krijgt zij te veel of juist te weinig zonlicht.

Voel de potgrond goed. Is deze kurkdroog? Dan mag je jouw plant vaker water geven.

Is dit niet het geval? Ga dan de standplaats na, staat je plant te dicht bij het raam, te ver of juist vlak bij een verwarming? Zoek dan liever een ander plekje voor je plant.

Heeft je stelitzia hangende bladeren? Dan is de kans groot dat zij dorst heeft. Geef haar in dat geval vaker een slokje drinken.

Is de grond juist flink nat? Dan zijn je wortels waarschijnlijk rot. Geef de plant dan voorlopig wat minder water.

Zo nu en dan duiken er helaas ongewenste bezoekers op. Gelukkig is de strelitzia niet erg gevoelig voor plagen. Let vooral goed op spint en luis, deze kunnen soms nog wel toeslaan.

Check de bladeren daarom regelmatig op ongedierte. Zo zie je geen plaag over het hoofd. Hoe eerder je ongedierte ontmaskert, hoe groter de kans is dat je ze nog kunt bestrijden.

Check vooral goed onder het blad, daar houden beestjes zich vaak schuil. Toch beestjes gevonden? Oh nee! Maar geen zorgen. De ijzersterke strelitzia komt er waarschijnlijk wel bovenop. Gebruik hiervoor de biologische bestrijdingsmiddelen, zoals InsectWeg. Of kies voor nuttige insecten zoals roofmijt of aaltjes. Dan is de kans groot dat je plant er binnen no-time weer bovenop komt.

Kortom: de strelitzia is een dorstig type en geef je dus het liefst regelmatig kleine beetjes water. Zet haar op een plek met veel zonlicht, dan steelt ze de show in de woonkamer. In de zomer lust ze wekelijks een portie plantenvoeding.

Met deze verzorgingstips komt het vast helemaal goed. In een mum van tijd steelt ze de show bij jou in huis. Binnenshuis zijn er twee strelitzia soorten die je het meest tegenkomt. Kies de strelitzia reginae voor haar tropische, oranje bloem. Wil je liever een plant die niet zo snel bloeit? Ga dan voor de strelitzia nicolai.

Geef je kamerplanten het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze producten

GroenVoer

GroenVoer

Geef jij je kamerplanten geen voeding? Dan doet je groene ...

€ 5.99

StekPoeder

StekPoeder

Krijg jij niet genoeg van het stekken van jouw plantjes? ...

€ 4.99

GroeiGrond Kamerplanten

GroeiGrond Kamerplanten

Sterke kamerplanten? Daarvoor hebben planten een goede ...

vanaf € 5.29

VliegVanger Vangplaten

VliegVanger Vangplaten

Last van vervelende potgrondvliegjes in en rondom je ...

€ 5.49

InsectWeg

InsectWeg

Plant vol beestjes? Die ben je liever kwijt dan rijk. ...

€ 11.99

OrchideeVoer

OrchideeVoer

Geef jij je rijkbloeiende orchideeën geen voeding? Grote ...

€ 6.49

BladGlans Spray

BladGlans Spray

Doffe en stoffige bladeren? Dat ziet er niet alleen minder ...

€ 5.99

PlantKracht Korrels

PlantKracht Korrels

Geef jij je kamerplanten geen voeding? Dan groeit je plant ...

€ 3.99

PrikVoer

PrikVoer

Geef jij je prikkelige planten geen voeding? Grote kans dat ...

€ 5.99

PlantKracht Voedingssticks

PlantKracht Voedingssticks

Geef jij je kamerplanten geen voeding? Dan groeit je plant ...

€ 3.99

BloeiVoer

BloeiVoer

Geef je kamerplanten geen voeding? Dan doet je bloeiende ...

€ 5.99

MediterraanVoer

MediterraanVoer

Geef jij je planten die graag in het zonnetje staan geen ...

€ 6.49

Duurzaamheid

Ga voor een duurzame aanpak

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.