Taxus snoeien? Zo doe je dat! 

De taxus is een van de meest populaire hagen in Nederland en wij begrijpen heel goed waarom! Deze haag blijft namelijk niet alleen een heel jaar door mooi groen, deze oersterke plant gaat ook nog eens met gemak decennialang mee. Naast een mooie verschijning in je tuin is hij dus ontzettend duurzaam. Heb je zelf zo’n prachtige taxus in je tuin staan dan is het belangrijk hem goed te snoeien. En wist je dat je taxus snoeiafval ook nog eens gebruikt kan worden voor het maken van medicijnen? Hoe je snoeit, wat je met je snoeiafval doet en andere tips voor de verzorging van je taxus lees je in dit artikel.

blog-taxus-haag

Wanneer snoei je je taxus

Wil je je taxus mooi dichtbegroeid houden dan kun je hem het beste twee keer per jaar snoeien, elke snoeibeurt stimuleert namelijk de groei van nieuw blad. Vanaf mei tot en met half juli is een geschikte periode om hem de eerste keer te snoeien, de tweede keer snoei je hem het beste in augustus of september. Kies voor het snoeien overigens geen zonnige dag omdat de snoeiwondjes en nieuwe blaadjes dan makkelijker verbranden. Een bewolkte of zelfs regenachtige dag is beter om aan de slag te gaan.

Zo snoei je je taxus

Snoeien 2

Ontzettend belangrijk voor je gaat snoeien: zorg dat je snoei- of heggenschaar schoon en scherp is. Botte scharen kunnen de takken van je haag namelijk beschadigen! De vorm waarin je je taxus snoeit is ook belangrijk. Zorg dat je hem bovenaan wat smaller snoeit en dat je de onderkant juist wat breder houdt. Zo krijgen alle bladeren voldoende zonlicht. Heb je een al wat oudere taxus in je tuin en is die te breed geworden? Dan kan je er voor kiezen om hem helemaal tot op de stam terug te snoeien. Houdt er wel rekening mee dat het een paar jaar duurt voor hij weer dichtgegroeid is.

Taxus Baccata tegen kanker

taxus-snoeien-blog

De taxus is een giftige haag voor mens en dier, maar toch kan het snoeiafval van de Taxus Baccata goed gebruikt worden! Eenjarige scheuten van deze specifieke taxussoort bevatten namelijk baccatine, een grondstof die gebruikt wordt bij het maken van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Niet al het snoeiafval is bruikbaar, zamel hiervoor alleen de eenjarige scheuten in die maximaal 30 centimeter lang zijn en houdt het schoon van zand, grind of tuinaarde. Dorre bladeren, takken of volledig gerooide taxusstruiken zijn niet bruikbaar. Door heel Nederland zijn er meerdere initiatieven waarbij je je snoeiafval in kunt leveren of op kunt laten halen. Ga je je Taxus Baccata snoeien, check dan zeker de mogelijkheden bij jou in de buurt.

Verzorging na het snoeien

De taxus is een robuuste haag die goed tegen een flinke snoeibeurt kan. Wel kan hij na het snoeien best een extraatje gebruiken om hem te ondersteunen bij het groeien van nieuwe bladeren. Het beste is om hem dan te trakteren op natuurvriendelijke en organische mest in de vorm van Coniferen & Taxus-AZ. Deze voeding is speciaal ontwikkeld voor taxussen en coniferen en bevat een unieke mix van bacteriën, schimmels en protozoa die voor sterkere wortels en een betere weerstand zorgen.

vogel-op-tak

Vogelvriendelijke haag

De taxus mag dan giftig zijn voor mensen en dieren. Voor vogels geldt dat niet, zij zijn juist gek op de haag. De besjes die sommige soorten zoals de populaire Taxus Baccata hebben vinden ze heerlijk! Daarnaast biedt een dichtbegroeide taxus ook nog eens de perfecte schuilplaats voor kleinere vogelsoorten. Op die manier is deze groenblijvende haag niet alleen een aanwinst voor jou en je tuin, het biedt ook nog eens voedsel en beschutting in de wintermaanden.

Dit zijn ze, onze tips en adviezen om je taxus te snoeien en verzorgen. Nog meer planten, hagen en bomen in de tuin die een goede snoeibeurt kunnen gebruiken? Lees dan zeker onze andere blogs boordevol tips voor snoeiwerkzaamheden in je tuin. Veel succes!

Geschreven door Isabelle

Groene vingers? Ik weet raad met bijna alles dat groeit en bloeit. Niet voor niets word ik vaak een 'plantenfluisteraar' genoemd. Het liefst ben ik buiten in de natuur te vinden of thuis tussen mijn kamerplanten. Mijn groene advies deel ik maar al te graag met anderen.

  • 1642271531747

    Isabelle van Geenen

Geef je tuin het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze tuinproducten

Vaste planten-AZ
Vaste planten-AZ

Ga je voor rijkbloeiende vaste planten in je border? Vaste ...

vanaf € 6.49

StekPoeder
StekPoeder

Krijg jij niet genoeg van het stekken van jouw plantjes? ...

€ 5.29

BorderGemak - plantaardige mest (Vegan)
BorderGemak - plantaardige mest (Vegan)

De border krijgt het soms zwaar te verduren, met onkruid, ...

€ 8.99

Tuinmest
Tuinmest

Ga voor gezonde, weerbare planten en bomen in je tuin. Deze ...

vanaf € 9.99

Snoeibalsem
Snoeibalsem

Bloesemboom of prunus gesnoeid? Snoeibalsem voorkomt dat ...

€ 10.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.