5 tips voor een succesvolle oogst in de moestuin

Tuinieren, het zit vol verhalen. Iedereen krijg er een ander gevoel van en iedereen doet het op zijn eigen manier. Er is geen goed of fout! Om elkaar te inspireren met deze verhalen gaan wij met verschillende mensen in gesprek. Dit keer spreken we Judith, wij vroegen wat haar tips zijn voor een succesvolle oogst. Hieronder lees je haar 5 tips voor een succesvolle oogst in de moestuin!

landleven-judith

Een gezonde moestuin

Ik ben Judith en woon op het mooie Werelderfgoed Schokland en heb daar naast een flinke tuin, sinds een paar jaar ook een moestuin. Ik ben dol op tuinieren en koken dus in een moestuin komen deze passies bij elkaar. Omdat ik graag “leef van het land” is het voor mij belangrijk om zo duurzaam en ecologisch mogelijk te tuinieren. Je kunt mijn huis-, dier-, en tuinavonturen volgen via Instagram op @landlevenjudith

5 tips voor een succesvolle oogst in de moestuin

1. Wisselteelt

wisselteelt ecostyle

Maak een beplantingsplan waarbij je rekening houdt met wisselteelt. Veel groenten houden er niet van om elk jaar op dezelfde plek te staan. Sterker nog, daar worden ze ziek van en je kunt dan naar je oogst fluiten. Op internet zijn verschillende roulatiesystemen te vinden. Ik zet bijvoorbeeld na mijn bonen altijd kolen. Ook aardappelen en tomaten zet je nooit twee jaar achter elkaar in dezelfde grond. Liever een jaar of drie ertussen. Hoe meer je kunt afwisselen hoe beter!

2. Slimme combinaties

nasturtium-Tropaeolum majus-oost-indische-kers

Naast het wisselen van de groentes op de verschillende plekken in je tuin, hou ik ook rekening met “slimme combinaties”. Zo zet ik wortelen en uien om en om in de rijen, de wortelvlieg houdt niet van ui. Dus dat scheelt weer ongenode gasten. Ik plant ook Oost-Indische kers tussen de kolen. Als een luis of rups kan kiezen gaat ie voor deze plant en laat hij andere gewassen met rust.

MoestuinGemak 4

3. Gezonde bodem

Vroeger wisten ze dat allang, een gezonde bodem als belangrijkste basis voor een goede oogst. Wisselteelt helpt hierbij, maar ook niet spitten in je tuin, werken met een mulchlaag en groenbemesters. Hoe meer bodemleven in de grond, hoe groter je oogst zal zijn. Heb je dikke wormen in je moestuin? Dan ben je goed bezig!

Er zijn ook organische producten verkrijgbaar die je een handje helpen je grond te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan kalk of mest. Beide zijn nodig voor een goede oogst. Voor een goede voedingsbasis kies ik graag voor een compleet product zoals Moestuin-AZ. Deze meststof geeft het bodemleven een boost en kun je, in tegenstelling tot andere meststoffen, tegelijk gebruiken met AZ-Kalk.

4. De juiste voeding bij je groente

De ene groente is de andere niet. Het loont de moeite om je te verdiepen in de voedingsbehoefte van de verschillende groente en fruit soorten. Kolen houden bijvoorbeeld van flink veel voeding. Maar ook pompoenen, courgettes en tomaten hebben wat extra’s nodig. Bladgroentes groeien ook goed op extra voeding.

Heb je geen eigen mest of compost, dan moet je de grond een handje helpen. Alle groente die je uit je tuin opeet, zijn tevens voedingsstoffen die je aan de grond onttrekt.  Die moet je dus weer aanvullen, gebruik bijvoorbeeld MoestuinGemak of MoestuinVoeding als je liever een vloeibare mest geeft.

5. Water

water-geven

Een moestuin heeft flink water nodig. Maar wel met beleid. Planten mogen best even wat moeite doen om water te vinden, dat helpt ze in de groei en geeft ze stevige lange wortels, waardoor ze beter bestand zijn tegen wisselende weersomstandigheden. Dus niet te snel water gaan geven. Volop de sproeier erop werkt ook averechts. Bewater liever bij de wortel en niet op het blad. Dat voorkomt schimmel en rot in de planten en geeft dus een betere oogst!

Aan de slag met een succesvolle oogst

Hoe groot of klein je moestuin ook is: een succesvolle oogst is altijd leuk. Ben je nieuw met moestuinieren? Begin dan niet gelijk met de moeilijkste gewassen. Probeer bijvoorbeeld kruiden uit of ga voor vruchtgewassen als tomaat, paprika en chili. Zo leer je al snel de kneepjes van het vak en kun je er volgend jaar weer een paar nieuwe gewassen bij doen.
 
Ben je op zoek naar nog meer tips om mee aan de slag te gaan? Lees dan nog meer blogs vol groene inspiratie. 

Geschreven door Judith

  • landleven-judith

Geef je tuin het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze tuinproducten

Moestuin-AZ
Moestuin-AZ

Ga je voor smakelijkere groenten en kruiden uit eigen tuin? ...

€ 6.49

MoestuinGemak - plantaardige mest (Vegan)
MoestuinGemak - plantaardige mest (Vegan)

Een moestuin moet in een korte periode een hoop voor elkaar ...

€ 8.99

MoestuinGrond
MoestuinGrond

Een sterke en vruchtbare moestuin? Daarvoor hebben je ...

€ 10.99

MoestuinVoeding
MoestuinVoeding

Ga je voor smakelijke groenten en kruiden uit eigen tuin? ...

vanaf € 6.99

pH-Bodemtest
pH-Bodemtest

Meten is weten! De juiste pH-waarde van tuingrond is van ...

€ 10.49

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje. In onze producten gebruiken wij uitsluitend de kracht van de natuur, hierdoor zorg je voor weerbare planten van topkwaliteit. Duurzaam tuinieren doe je met ECOstyle!

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.