Tuin to do's voor mei

Wat is er deze maand te doen?

Hiephoi, het is mei! Je hoort de vogeltjes fluiten, ruikt de geur van vers gemaaid gras en je ziet je bloemen uitbundig bloeien. Inderdaad, mei is een drukke maand voor het leven in je tuin. Een belangrijke mijlpaal is onder andere IJsheiligen. Weleens van gehoord? Dit is het moment dat de laatste nachtvorst uit de lucht is. Tenminste, meestal dan. Al eeuwenlang valt IJsheiligen tussen 11 en 14 mei. Leuk weetje: het is een van de oudste begrippen uit de volksweerkunde.

checklist mei

Dit kun je doen in de maand mei

Zorg ervoor dat je de juiste taken oppakt, om zo het maximale uit je tuin te halen. We hebben de belangrijkste to do’s voor je opgesomd.

Te doen in het gazon

gazon

Je grasmat groeit in mei in rap tempo. Onthoud: de juiste verzorging is superbelangrijk!

 • In het voorjaar geef je je gazon altijd een eerste bemesting. Heb je dit in april niet gedaan? Geen man overboord, in mei is nog voldoende tijd om je gazon de eerste welverdiende voeding te geven. Gazon-AZ geeft je gras alles voor een sterke, fitte groei en prachtig groene kleur.
 • Maai het gras want het groeit nu in hard tempo. Maar maai zeker niet te kort, daar wordt het gazon kwetsbaarder van. Tip: doe mee met Maai Mei Niet. Laat de hele maand mei een klein stuk van je gras lang. Wees creatief, ga bijvoorbeeld voor een hartje of cirkel. Dan groeien er misschien straks wel bloemetjes in, kijk of je meer bijen naar de tuin ziet trekken. Een leuk experiment!
 • De engerling duikt op in mei. Deze larven knagen aan de wortels waardoor de grasmat los komt te liggen en zorgen voor bruine plekken. Zie je bruine plekken in je gazon? Kijk dan eens goed bij de buitenste randen in de grond. Je herkent ze aan hun geelwitte kleur met bruinoranje kop. Zet aaltjes in als effectief bestrijdingsmiddel. Wel is het belangrijk om te weten dat je dit een paar keer moet herhalen. Dan weet je zeker dat álle engerlingen zijn verdwenen.

Te doen in de border

border

Je planten staan vol in de knoppen. Hoog tijd dus om je border flink in de watten te leggen. Zo bereid je je planten optimaal voor op het groei- en bloeiseizoen.

 • Mei is een ideale maand om te snoeien. Snoei bloeiende planten en struiken altijd na de bloeiperiode. Check van te voren wel goed of er geen nesten in zitten. Ontdek je er eentje? Wacht dan voorlopig even met deze klus.
 • Breek of knip uitgebloeide bloemknoppen voorzichtig van de rododendron en andere bloeiende planten af. Dit bevordert nieuwe knoppen én voorkomt schimmelaantasting.
 • Bind klimplanten vast. De plant groeit zo sterker doordat het niet heen en weer kan zwiepen door de wind.
 • Vanaf half mei kunnen de zomerbloeiers de grond in. Denk dan aan eenjarige planten of zomerse bloemzaden of -bollen.
 • Wied onkruid in de border op tijd. In mei groeit onkruid als een tierelier. Begin je op tijd? Dan is de kans het grootst dat het niet verder verspreidt.
 • Bemest de heg, deze groeit nu hard. Ook na het snoeien is het belangrijk deze te bemesten, dan klimt hij er na deze flinke ingreep weer snel bovenop.
 • Fleur de tuin op met bloemen. Vul bakken en potten op het terras met eenjarige bloemen.

Te doen in de moestuin

moestuin

Vanaf mei kun je helemaal los in de moestuin. De laatste nachtvorst gaat namelijk uit de lucht. Tijd om de handen uit de mouwen te steken.

 • Het is zover: tussen 11 en 14 mei is het IJsheiligen. De kans op vorst is dan zo goed als voorbij. De voorgezaaide plantjes kunnen vanaf dit moment uitgeplant worden. Ook kan er nu direct in de grond worden gezaaid.
 • Laat voorgezaaide plantjes eerst afharden voordat je deze uitplant. De plantjes zijn gewend aan de warme temperatuur binnen. Zet de plantjes overdag buiten en haal ze ’s avonds nog even naar binnen. Na een week zijn de plantjes gewend en zijn ze klaar om de grond in te gaan.
 • In mei kan er volop gezaaid worden in de volle grond. Denk bijvoorbeeld aan bietjes, sla, spinazie, courgettes, komkommers en verschillende soorten kool.
 • Groenten- en fruitplanten hebben nu veel behoefte aan voeding. Geef Moestuin-AZ of ga voor MoestuinGemak. Dan geef je niet alleen het plantje, maar ook het bodemleven een boost.
 • In mei is er kans op ongewenst bezoek van luizen. De planten zijn nog lekker jong waardoor de luizen er snel doorheen prikken. Zet larven van de lieveheersbeestjes of gaasvliegjes. Dan lossen zij het probleem voor je op!
 • Voorkom insectenvraat door een insectengaas of vliesdoek te gebruiken. Zo dek je de moestuin goed af tegen dit soort beestjes. Heb je last van koolvlieg? Voorkom aantasting door het plaatsen van een koolkraag om jouw koolplantjes.

Vroeger was mei de derde maand in de vroege Romeinse kalender, het jaar begon toen namelijk in maart.

Later benoemden Romeinen januari toch als eerste maand van het jaar, daarom werd mei de vijfde maand.

Te doen binnenshuis

plant

Ook binnenhuis is te merken dat kamerplanten flink groeien. Geef ze wat meer aandacht om ze éxtra blij te maken.

 • Kamerplanten, en dan vooral bloeiende, vinden het heerlijk om af en toe naar buiten te gaan. Zo krijgen ze wat extra zonlicht. Laat ze wel rustig wennen aan de temperatuur. Bouw het aantal uur dat je de planten buiten laat staan rustig op en haal ze ’s avonds weer naar binnen.
 • Sproei je planten regelmatig met een plantenspuit. Vinden ze heerlijk. Dit kun je nu ook lekker buiten doen.
 • Lage luchtvochtigheid in huis? Plaats bakjes water rondom je planten zodat deze langzaam verdampen.

Het leven in de tuin

slak

De vogeltjes fluiten en fladderen om je heen. Het is te merken dat de lente is begonnen. Dit gebeurt er in de tuin in de maand mei:

 • Vanaf mei plant de taxuskever zich actief voort. Onderschat dit beestje niet, want hij zorgt voor veel nakomelingen. Je herkent de taxuskever aan de typisch ronde happen uit de randen van het blad. Grijp op tijd in door aaltjes te gebruiken.
 • Is het warm en vochtig? Dan worden ook de slakken actief. Heb je te maken met een plaag? Gebruik dan de natuurlijke slakkenkorrels Escar-Go. Strooi deze zo dicht mogelijk bij de plant en op het blad.
 • Is het warm en droog? Dan duiken er mieren op. Heb je te maken met een flinke plaag? Gebruik dan natuurlijk MierenPoeder of zet een MierenLokdoos neer.
 • Je ziet in mei steeds meer leven in de tuin komen. Heb jij de mooiste vlinders al gespot? Of heb je al bezoek gekregen van een hommel? Hoe meer soorten bloeiende planten jij in je tuin hebt, hoe liever deze dieren een bezoekje brengen!

Overige zaken

Groene aanslag

Verder zijn er in mei nog wat aandachtspunten voor in huis en tuin. Dit is wat er nog meer te doen is:

 • Zorg ervoor dat je terras weer opgeknapt is. Poets de tuinmeubelen en potten. Haal mos en groene aanslag weg. Dan kun je daar weer heerlijk genieten van een kopje koffie in de zon.
 • Vergeet bij een langere periode van droogte de bomen geen water te geven. Doe dit grondig, dan krijgen ook de diepere wortels genoeg water. Bomen drinken dagelijks veel water, dat heeft ook impact op de rest van de tuin.

Geef je tuin het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze gazonproducten

AZ-Kalk

Kalk

vanaf € 5.49

Gazon-AZ

Meststoffen

vanaf € 11.49

Gazon 4-in-1 totaalpakket

Zaden

vanaf € 10.99

Tuinmest

Meststoffen

vanaf € 8.99

Graszaad-Inzaai

Zaden

vanaf € 8.79

Gazon Grond 30 ltr

Gronden

€ 9.49

Moestuinmest

Meststoffen

€ 21.99

Gazon Gemak 750 g

Meststoffen

€ 7.99

Gazon-AZ Najaar

Meststoffen

vanaf € 11.49

Tuinier

Ga voor een duurzame aanpak

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.