Een hardnekkig (on)kruid…

Wat te doen tegen zevenblad?

Last van zevenblad in de tuin? Dat kan knap vervelend zijn… Het kruid is onwijs hardnekkig. Doe je niks? Dan neemt het in een mum van tijd de hele tuin over. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervan af te komen. Benieuwd hoe je zevenblad kunt herkennen, verwijderen en bestrijden? We vertellen het je állemaal.
blad_zevenblad_onkruid

Zevenblad herkennen

Wat is zevenblad in de tuin? Zevenblad is een (on)kruid dat in veel tuinen voorkomt. Omdat het zich zeer snel weet te verspreiden en zo hardnekkig is zien veel mensen het als een vervelend onkruid. De wortels kunnen tot wel drie meter lang zijn. De wortels vormen ondergronds kiempunten waaruit nieuwe planten groeien. Zo bereiken de wortels en vervolgens de zevenblad planten gemakkelijk en snel je hele tuin. En breekt de wortel ergens af? Dan groeit de zevenblad plant vanuit een kiempunt gewoon weer opnieuw uit.

Zevenblad is makkelijk te herkennen aan het zevendelige blad. Heel typerend is het topblad dat uit drie blaadjes bestaat met daaronder twee andere blaadjes die ook weer uit twee of drie kleinere deelblaadjes bestaat. Ook maakt de plant wit-roze bloemetjes die vanuit één punt ontspringen.

zevenblad_bloeiend_onkruid

Zeg maar gedag tegen zevenblad!

Zevenblad is één van de meest hardnekkige onkruidsoorten dat er is. De ondergronds kiemen die de plant vormt zijn soms wel 40 centimeter diep. Je ziet dit niet en maakt het bestrijden erg lastig. Benieuwd hoe je zevenblad verwijdert? Dat lees je hieronder.

Hoewel het een vervelende klus is, is het ook wel de meest voor de hand liggende methode. Zevenblad verwijderen met een spitvork of riek. Je kunt de grond losmaken en de plant er zo in zijn geheel, dus met wortels en inclusief de kiempunten, verwijderen uit de grond. Doe je dit niet dan zal elk kiempunt al gauw uitgroeien tot een nieuw plant.

Hoewel het een tijdrovende klus is, is het wel een effectieve manier. Verwijder je zevenblad op de goede manier, dan is de kans groot dat het niet meer terugkomt. Maar dan moet dus wel de hele wortel eruit zijn getrokken. Dat is vaak nog lastiger dan het lijkt. Breekt er een stukje af, dan begint het helaaas weer van voor af aan…

Hoe bestrijd je zevenblad?

Is je hele tuin bezaaid met zevenblad en is het hierdoor haast onmogelijk om alles te verwijderen? Ga dan aan de slag met het speciale bestrijdingsmiddel Ultima Zevenblad, op basis van vetzuren.

Dit middel spuit je op het blad. Door de vetzuren sterft de plant bovengronds binnen enkele uren af.

Een andere werkzame stof in het middel, wordt vervolgens opgenomen door de wortels, waar het de kiempunten ontkracht. Zij kunnen niet meer uitlopen. Door de ondergrondse plantjes die al gevormd zijn zal de plant proberen terug te groeien, maar door de behandeling te herhalen put je de plant en de wortel uit. Hierdoor verdwijnt het zevenblad in twee behandelingen.

Ultima Zevenblad werkt puur op de groene delen van planten en vervolgens in de wortels.  Maar wel enkel en alleen op  die van de planten die geraakt zijn met de vloeistof. Het werkt boven- en ondergronds dus niet op planten(delen) die niet rechtstreeks geraakt worden met de vloeistof.

Zevenblad voorkomen in de tuin

zevenblad bloem

Wanneer je bodembedekkers plant zorgt je ervoor dat er geen zonlicht op de bodem komt, waardoor zevenblad minder kans krijgt zich te ontwikkelen. Zo kun je proberen er preventief iets tegen te doen. Maar ook dan zal het niet altijd lukken de groei en verspreiding van deze ongenode gast te voorkomen.

 

Is zevenblad ook nog nuttig?

zevenblad

Gelukkig is zevenblad niet alleen maar kommer en kwel. Wist je bijvoorbeeld dat zevenblad tot dezelfde familie als de selderij, peterselie en wortel behoort? Dit maakt zevenblad naast alle negativiteit toch ook een heerlijk kruid dat een goede toevoeging is aan bijvoorbeeld een salade. Ook kun je er een heerlijke thee van maken.

Daarnaast is zevenblad een waardplant voor veel verschillende vlinders. Dit zijn planten waar vlinders graag eitjes op afzetten. De rupsen smullen van de plant en ontwikkelen zich tot vlinder. Maar ook wilde bijen, kevers, wantsen en zweefvliegen bezoeken graag het heerlijke stuifmeel van de bloem.

Dus toch nog een positief geluid over dit onkruid dat door de meeste tuiniers als plaag wordt ervaren.

Geschreven door Isabelle

Groene vingers? Ik weet raad met bijna alles dat groeit en bloeit. Niet voor niets word ik vaak een 'plantenfluisteraar' genoemd. Het liefst ben ik buiten in de natuur te vinden of thuis tussen mijn kamerplanten. Mijn groene advies deel ik maar al te graag met anderen.

  • 1642271531747

    Isabelle van Geenen

    Copywriter

Geef je tuin het langste leven met onze natuurlijke producten

Blader door onze tuinproducten

Ultima zevenblad gebruiksklaar
Ultima zevenblad gebruiksklaar

*Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór ...

€ 16.99

Ultima zevenblad concentraat
Ultima zevenblad concentraat

*Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór ...

€ 19.49

Ultima onkruid & mos gebruiksklaar
Ultima onkruid & mos gebruiksklaar

*Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór ...

€ 15.99

Ultima onkruid & mos concentraat
Ultima onkruid & mos concentraat

*Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór ...

vanaf € 18.49

Lavameel
Lavameel

Maak je planten weerbaarder en gezonder. Lavameel is een ...

€ 8.49

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Zet jouw tuin in het zonnetje met de producten van ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor planten van topkwaliteit.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.