Het belang van bijvriendelijke planten: een stap naar biodiversiteit

Fabienne

Fabienne

bijvriendelijke planten

Bijen die van bloem tot bloem dartelen, het is een genot om te zien... Het is je vast niet ontgaan dat deze ijverige bestuivers een cruciale rol spelen. Helaas hebben bijenpopulaties het erg lastig. Gelukkig kunnen we samen een verschil maken door bijvriendelijke planten in onze tuinen te zetten. In dit artikel bespreken we wat bijvriendelijke planten zijn, waarom ze van belang zijn en welke planten je kunt uitkiezen.


 

Bijvriendelijke Planten: Een Bloeiende Oase voor Bijen

Bijvriendelijke planten zijn planten die een bron van stuifmeel en nectar bieden aan bijen en andere bestuivers. Denk aan felgekleurde bloemen zoals zonnebloemen, lavendel en krokussen. Hierbij is het belangrijk om bloemen te kiezen die gedurende de verschillende seizoenen in bloei staan. Zodat bijen een constante voedselbron hebben, van het vroege voorjaar tot het late najaar.

 

Ook moeten bijvriendelijke planten altijd biologisch en dus gifvrij zijn. Hierbij gaat het helaas nog vaak mis. Een plant mag een label 'bijvriendelijk' hebben terwijl deze wel is bespoten met pesticiden. Je denkt zo dus bijen te helpen door bijvriendelijke planten te plaatsen, maar nu breng je de bijen alsnog schade toe... Let dus altijd goed op of de plant een milieukeurmerk heeft. 

 

Het Belang van Bijen in Ons Ecosysteem

Bijen zijn van ongekende waarde: ongeveer 70% van de bestuiving van gewassen wordt uitgevoerd door bijen en andere bestuivers. Dit betekent dat bijen een directe rol spelen in de voedselproductie. Zonder bijen hebben we geen fruit, groente en noten. Daarom is het ontzettend belangrijk om bijen te koesteren en beschermen. 

 

small-black-scissor-bee-klokjes-bijWaar Moet je op Letten Bij bijvriendelijke Planten?

Naast dat je altijd biologische planten moet kiezen, is het ook belangrijk om rekening te houden met de behoeften van bijen. Kies zo veel mogelijk voor inheemse plantensoorten, omdat deze vaak beter zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en inheemse bijen aantrekt. Let ook op de bloeitijden, zodat er gedurende het hele seizoen een constante voedselbron is voor bijen.

10 bijvriendelijke planten voor in de tuin

Heb je een tuin en wil je die omtoveren tot een paradijs voor bijen? Hieronder vind je 10 geschikte planten voor in de tuin. 
bodembedekker-campanula

1. Campanula

zonnehoed

2. Zonnehoed

dahlia-pink-flower

3. Dahlia

guldenroede

4. Guldenroede

buddleja-davidii-flowers-butterfly

5. Vlinderstruik

reuzenlook-allium-giganteum

6. Reuzenlook

duizendblad

7. Duizendblad

Ooievaarsbek-geranium

8. Ooievaarsbek

dotterbloem

9. Dotterbloem

spoorbloem

10. Verbena

10 bijvriendelijke balkon planten

Heb je een balkon en wil je iets voor bijen doen? Hieronder vind je 10 bijvriendelijke balkonplanten terug. 
margriet

1. Margriet

Lavendel

2. Lavendel

tijm-moestuin

3. Tijm

basilicum

4. Basilicum

salvia

5. Salvia

green-fresh-mint-plant-growing-spices-and-herbs-f-2022-07-14-15-02-44-utc (1)

6. Munt

Kleine-maagdenpalm

7. Kleine maagdenpalm

bieslook

8. Bieslook

dropplant

9. Dropplant

herfst anemoon

10. Herfstanemoon

Maak gebruik van de bijenboog

De bijenboog is een slimme strategie om bijen gedurende het hele jaar te voeden. Door een verscheidenheid aan bijvriendelijke planten te kiezen die op verschillende momenten bloeien, kun je een continue bron van nectar en stuifmeel bieden. Dit creëert een kleurrijke en levendige tuin die niet alleen bijen aantrekt, maar ook een visueel feest voor de zintuigen vormt.

 

Bijen spelen een onschatbare rol in ons ecosysteem en voedselproductie. Door bijvriendelijke planten in onze tuinen en balkons te zetten, kunnen we een directe bijdrage leveren aan het behoud van bijenpopulaties. Het kiezen van inheemse, biologische planten en het vermijden van schadelijke chemicaliën zijn stappen in de goede richting. Laten we samen streven naar bloeiende tuinen die volop zoemen. Zo helpen we de bij in deze moeilijke tijd. 

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

toe aan nog meer groene content?