Bouw een paradijs voor bijen: creëer een bijvriendelijke tuin

Isabelle

Isabelle

bijvriendelijke tuin

Bijen spelen een cruciale rol bij het bestuiven van gewassen en het in stand houden van de biodiversiteit. Helaas worden bijenpopulaties bedreigd door het verlies van leefgebied en gebruik van pesticiden. Gelukkig kunnen we samen een verschil maken door bijvriendelijke tuinen te creëren. Zo kunnen we bijen aantrekken en helpen om de populatie weer op pijl te krijgen. In dit blogartikel delen we vijf tips om jouw tuin om te toveren tot een paradijs voor bijen.


 

Waarom een bijvriendelijke tuin?

Het creëren van een bijvriendelijke tuin is van groot belang, omdat bijen een essentiële rol spelen in ons ecosysteem. Bijen zijn verantwoordelijk voor het bestuiven van bloemen, planten en gewassen, wat resulteert in de productie van fruit, groenten en zaden.

 

Helaas gaat het erg slecht met de bijenpopulatie in Nederland en de rest van de wereld. Ze hebben te maken met verschillende problemen, waaronder verlies van leefgebied, gebrek aan voedselbronnen, klimaatverandering en het gebruik van pesticiden. Dit heeft geleid tot een alarmerende achteruitgang van bijenpopulaties, wat een negatieve impact heeft op de biodiversiteit en de voedselvoorziening.

 

Het is van groot belang dat we met zijn allen actie ondernemen om bijen te beschermen en hun leefomgeving te verbeteren, bijvoorbeeld door bijvriendelijke tuinen te maken. Benieuwd hoe je van jouw tuin een bijvriendelijke tuin maakt? We geven 5 tips!

 

bee-flower-sipping-nectar-2000

 

1. Kies bijvriendelijke planten

Het selecteren van de juiste planten is van cruciaal belang bij het aantrekken van bijen. Kies voor inheemse, biologische bloemen en planten die rijk zijn aan stuifmeel en nectar. Hierbij kun je denken aan lavendel, zonnebloemen, bijenbalsem en kattenkruid. Ook kun je een speciale bloemenmix voor bijen uitkiezen, hier zitten verschillende soorten bloemen in waar insecten maar graag van smullen. Zorg daarnaast voor een grote verscheidenheid aan planten en planten die op verschillende momenten in het jaar bloeien, zodat bijen gedurende het hele groeiseizoen voedsel kunnen vinden. Door zachte winters worden bijen soms al eerder dan normaal actief. Er zijn dan nog weinig tot geen bloeiende planten te vinden. Help de bijen in deze periode door vroeg bloeiende planten in de tuin te zetten zoals krokussen, sneeuwklokjes en winterakoniet.


2. sla pesticiden over

Pesticiden zijn enorm schadelijk voor bijen en andere bestuivende insecten. Vermijd het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin altijd en zoek in plaats daarvan naar natuurlijke alternatieven. Er zijn verschillende methoden om plagen onder controle te houden, zoals het gebruik van natuurlijke vijanden, insectenwerende planten of feromoonvallen


3. zorg voor waterbronnen

Net als mensen en andere dieren hebben bijen water nodig. Zorg voor ondiepe waterbronnen in je tuin, zoals een vogelbadje of een ondiepe schaal met water. Plaats hier kurken of stenen in zodat bijen plek hebben om te landen. Zorg er daarnaast voor dat de waterbron regelmatig wordt bijgevuld, vooral tijdens warme zomermaanden.


4. creëer schuilplaatsen

Bijen hebben een goede schuilplaats nodig om te rusten of te overwinteren. Laat een deel van je tuin ongemoeid met bladafval en takkenhopen, waar bijen een nest kunnen bouwen. Het plaatsen van een bijenhotel of insectenhotel is een geweldige manier om nestgelegenheid te bieden aan solitaire bijen. Ook kun je gemakkelijk zelf een insectenhotel maken met materialen zoals bamboe, holle stengels en dennenappels. 


insectenhotel

 

5. informeer en inspireer anderen

Verspreid het bewustzijn over het belang van bijen en bijvriendelijke tuinen met anderen. Deel je ervaringen en stimuleer je buren om bijvriendelijk om te gaan met de omgeving. Samen kunnen we een positieve impact hebben op de bijenpopulaties en de gezondheid van onze planeet.


Een bijvriendelijke tuin maken

Het creëren van een bijvriendelijke tuin is niet alleen gunstig voor bijen, maar ook voor onszelf en de hele natuurlijke omgeving. Door de juiste planten te kiezen, pesticiden te vermijden, waterbronnen en schuilplaatsen te bieden en anderen te inspireren, kunnen we een waar paradijs voor bijen creëren. Start vandaag nog met het bouwen van een bijvriendelijke tuin en draag bij aan het behoud van deze essentiële insecten.

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

toe aan nog meer groene content?