Blauwe regen snoeien in de tuin? Zo doe je dat!

Isabelle

Isabelle

blauwe regen

De blauwe regen oftewel Wisteria is een prachtige en betoverende toevoeging aan elke tuin. De klimplant staat bekend om zijn weelderige bloemen en sierlijke groeiwijze. Met zijn hangende trossen van geurige bloemen in de tinten blauw, paars en wit, kan de blauwe regen een echte eyecatcher zijn. Om deze plant optimaal te laten groeien is het belangrijk om regelmatig te snoeien. In dit blog bespreken we enkele nuttige tips voor het snoeien van de blauwe regen.

 

 

waarom snoeien?

Het snoeien van blauwe regen heeft een aantal praktische voordelen. Door regelmatig te snoeien, kun je de groei van de plant beheersen. Wat resulteert in een betere bloei en mooie groeiwijze. Bovendien kan snoeien helpen om de plant in toom te houden en te voorkomen hij alle kanten op gaat groeien.

 

Wanneer blauwe regen Snoeien?

Het juiste moment om blauwe regen te snoeien is essentieel. Over het algemeen wordt blauwe regen twee keer per jaar gesnoeid: een keer in de zomer, na de eerste bloei, en nogmaals in de winter, wanneer de plant in rust is.

 

 1. Zomersnoei (na de eerste bloei): Na de prachtige bloei in het voorjaar is het tijd om de plant te snoeien. Meestal doe je dit rond augustus. Verwijder de uitgebloeide bloemtrossen om de energie van de plant niet te verspillen aan het vormen van zaden. Snoei lange scheuten die zich na de bloei ontwikkeld hebben weg tot 15 centimeter van de hoofdtak. Dit zal de plant aanmoedigen om nieuwe bloemknoppen voor het volgende jaar te ontwikkelen.

 2. Wintersnoei (tijdens de rustperiode): Tijdens de late herfst of winter, wanneer de blauwe regen in rust is en zijn bladeren heeft verloren, is het tijd om de plant verder te snoeien. Meestal is dit tussen november en februari, let erop dat het niet vriest. Knip overtollige takken en dunne groei weg om een goede structuur te behouden en licht en lucht door de plant te laten stromen. Laat de hoofdtak zoveel mogelijk met rust, tenzij hij te groot wordt voor je tuin.

 

blauwe-regen-klimplant

 

Hoe blauwe regen snoeien?

Het snoeien van blauwe regen vereist wat aandacht om ervoor te zorgen dat je de plant niet beschadigt

 

 1. Verwijder dode en zieke takken: Begin met het verwijderen van eventuele dode, beschadigde of zieke takken. Dit zal de algehele gezondheid van de plant bevorderen.

 2. Snoei lange zijscheuten: Knip lange zijtakken terug tot ongeveer 15-30 cm vanaf de hoofdstam. Dit zal de plant helpen om een sterke structuur te behouden en een goede bloei te stimuleren.

 3. Trim de hoofdtakken: Als de blauwe regen te uitbundig groeit, kun je de hoofdtakken snoeien om de plant beter te beheersen. Snoei deze takken terug tot een gewenste lengte, maar zorg ervoor dat je niet te veel weghaalt, omdat dit de bloei kan belemmeren.

 4. Breng structuur in de plant: De plant kan soms erg uitbundig groeien, zorg dat je licht en lucht in de plant brengt zodat de plant mooi en gezond kan groeien. Begin bovenin en werk zo naar onder toe, dat werkt het prettigst.

 

Tips voor succesvol snoeien

Door de tijd te nemen om je blauwe regen op de juiste manier te snoeien, kun je een gezonde, bloeiende plant creëren die jarenlang genot biedt. Hieronder een aantal tips:

 • Gebruik scherpe en schone snoeischaren om een nette snede te maken en infecties te voorkomen.
 • Vermijd te veel snoeien, omdat dit de bloei kan verminderen.
 • Snoei het liefst schuin zodat er geen water op de wond kan blijven staan.
 • Train jonge scheuten om de gewenste vorm aan te nemen, bijvoorbeeld door ze te begeleiden of vast te binden.
 • Ga je grote snoeiwonden maken, bijvoorbeeld aan de hoofdtak? Gebruik dan Snoeibalsem zodat de wonden snel kan afdichten en er geen ziektes in de wond kunnen komen.

blauwe regen bemesten na het snoeien

Klimplanten-AZ 1

Na het zorgvuldig snoeien van je blauwe regen, is het essentieel om ook aandacht te besteden aan het bemesten van de plant. Bemesting speelt een cruciale rol bij het bevorderen van gezonde groei en snel herstel. Kies een evenwichtige, langzaam vrijkomende meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium, zoals Klimplanten-AZ. Deze meststof is perfect afgestemd op de wensen van de blauwe regen. Deze meststof zal de blauwe regen voorzien van de benodigde energie om nieuwe groei en bloemknoppen te ontwikkelen, waardoor je snel weer kan genieten van deze prachtige bloeiende plant.

 

Dit zijn ze, onze tips om je blauwe regen op de juiste manier te snoeien. Beginnen je handen te jeuken en wil je ook aan de slag met de andere planten, struiken en bomen in je tuin? Bekijk dan onze andere blogs boordevol tips voor het snoeien en verzorgen van jouw groene vrienden.

Shop alles voor sterke tuinplanten

Border Onderhoud Bundel

Meststof

€ 13.99

Border Aanleg Bundel

Meststof

vanaf € 35.00

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Vaste planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Groene planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Coniferen & Taxus-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Hagen-AZ

Meststof

vanaf € 9.99

Hortensia-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Lavendel-AZ

Meststof

€ 6.49

Rozen-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?