Bloembollen planten in de tuin? Gebruik onze handige gids

Isabelle

Isabelle

bollen planten

Terwijl de zomer geleidelijk plaatsmaakt voor de herfst, wordt het langzaam aan tijd om de bollen in de grond te stoppen. De focus ligt nu vooral op het voorbereiden van de tuin volgend voorjaar. Door bloembollen te planten, zorg je voor een prachtig kleurrijke tuin volgend jaar en help je daarnaast ook bijen. Benieuwd hoe je bloembollen moet planten in de tuin? Wij delen ons beste advies met je!

 

 

Wat zijn bloembollen?

Misschien heb jij je wel eens afgevraagd wat bloembollen eigenlijk zijn? Bloembollen zijn als het ware de opslagorganen van voedsel en energie voor planten. Het zijn een soort ondergrondse voorraadkamers waar de planten energie uit putten om te groeien, bloeien en zich voort te planten. Bollen komen in verschillende maten, vormen en kleuren, en ze kunnen variëren van kleine, subtiele bloemen tot grote, opvallende knoppen.

 

5 populaire bloembollen

Er zijn veel verschillende soorten bollen die je in de tuin kan zetten. We hebben 5 populaire bloembollen op een rijtje gezet. 
tulp-tulip-flower

Tulp

Deze iconische bloemen fleuren elke tuin op en zijn een symbool voor Nederland en de lente. Ze zijn er in veel kleuren: van felrood tot zachtgeel

crocus-flower-spring-1080

Krokus

Krokussen zijn kleine, maar opvallende bloemen die vaak al vroeg in het jaar verschijnen. Ze zijn het teken dat de lente om de hoek staat.

narcis-flower

Narcis

Met hun vrolijke gele bloemen en heerlijke geur zijn narcissen razend populair om in de tuin te zetten. Naast geel komen ze ook voor in wit en oranje.

hyacinth-flower

Hyacinth

Deze bloemen staan bekend om hun intense geur en dichte bloemclusters. Ze zijn er in diverse kleuren en kunnen de tuin een heerlijk aroma geven.

dahlia-pink-flower

Dahlia

Deze bloemen zijn er in een ongelooflijke variëteit aan vormen en kleuren. Ze bloeien in de late zomer tot de herfst en voegen een prachtig kleurenspektakel toe aan je tuin.

Stappenplan voor het Planten van Bollen

 1. Kies de juiste locatie: Bepaal waar je de bollen wilt planten. Zorg voor voldoende zonlicht en goed doorlatende grond.
 2. Voorbereiding van de grond: Graaf een gat dat ongeveer twee tot drie keer dieper is dan de hoogte van de bol. Voeg wat compost of organische meststof toe voor voedingsstoffen.

 3. Plaatsing van de bollen: Plaats de bollen met de puntige kant omhoog in het gat. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de bollen is om te groeien.

 4. Bedek het gat: Bedek de bollen voorzichtig met aarde en druk lichtjes aan.

 5. Water geven: Geef de bollen na het planten grondig water. 

   

Tips voor Succesvol Planten van bloembollen

man-holding-flower-bulbs

Wil je bloembollen planten? Daar komen wat handige tips & tricks bij kijken. We delen hieronder een aantal punten om extra goed op te letten:

 • Kies voor bollen van hoge kwaliteit om gezonde en sterke planten te garanderen.
 • Kies altijd biologische bloembollen, deze zijn gegarandeerd vrij van chemische middelen. Dat betekent dat ze niet schadelijk zijn voor insecten die de bloemen als voedsel gebruiken.
 • Voeg een laag mulch toe om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken.
 • Vermijd overbewatering, want dat kan zorgen dat de bollen gaan rotten.

 

Het Ideale Tijdstip om Bollen te Planten

De maanden september tot en met half december zijn perfect om bollen te planten. De herfst is de ideale tijd, dit geeft de bollen voldoende tijd om wortels te ontwikkelen voordat de winter invalt. Plant de bol het liefst voordat de vorst begint. Onthoud: hoe eerder de bol geplant wordt, hoe beter deze zal aanslaan. 

 

Waarom Bollen Planten Zo Belangrijk is

Naast het visuele aspect, spelen bloembollen ook een belangrijke rol. Vroege bloeiers zoals krokussen, sneeuwklokjes en andere bolgewassen bieden een waardevolle bron van nectar voor bijen en andere bestuivende insecten die uit hun winterslaap ontwaken. Insecten worden steeds eerder wakker door de zachte winters, vaak is er dan nog weinig nectar te vinden. Door bollen te planten, draag je bij aan het voedselaanbod voor deze essentiële bestuivers, wat helpt bij het behouden van biodiversiteit. Ook zijn er bollen die juist tot laat in de herfst bloeien, zoals dahlia's. Zo hebben bijen ook dan nog genoeg te snoepen. 

Het planten van bollen is meer dan alleen het creëren van een mooie tuin. Het is een manier om een verschil te maken voor kwetsbare bijenpopulaties in de herfst en het vroege voorjaar. Dus waar wacht je nog op? Haal die schep en bollen tevoorschijn en maak je tuin klaar om bollen te gaan planten.

Shop alles voor sterke tuinplanten

Tuinmest

Meststof

vanaf € 9.99

Wormenmix compostering

Bodemverbeteraar

€ 49.95

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

pH-Bodemtest

Hulpmiddelen

€ 10.49

Hagen-AZ

Meststof

vanaf € 9.99

Hortensia-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Citrus & Olijf voeding

Meststof

€ 6.99

Rhodo & Azalea-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Bloedmeel

Meststof

€ 15.99

Vaste planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Mediterrane planten-AZ

Meststof

€ 6.49

Rozen-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?