Bodemstructuur verbeteren? Ga aan de slag met een bodemverbeteraar

Isabelle

Isabelle

bodemstructuur

Een van de meest cruciale elementen voor een gezonde tuin is een gezonde bodem. Hoe gezonder de bodem, hoe beter en vitaler planten kunnen groeien... Kortom: de bodem is de basis voor alles. Benieuwd hoe je de bodemstructuur in jouw tuin verbetert? In dit blogartikel bespreken we welke verschillende bodemstructuren er bestaan in de Nederlandse tuinen, welke planten het beste groeien in welke structuur en hoe je de bodemstructuur kunt verbeteren.


 

Welke grondsoort heb ik?

De samenstelling van de grond, of het nu licht of zwaar is, heeft een aanzienlijke invloed op de capaciteit om lucht, water en voedingsstoffen vast te houden. Het bepaalt in feite de basiskenmerken van je bodem. Wil je weten welke grondsoort je hebt? Er is een leuke test die je kunt doen. Neem een handvol grond en maak het goed nat. Probeer er vervolgens een balletje van te rollen. Valt het balletje na het kneden meteen uit elkaar? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een lichte grondsoort, zoals zand. Kun je het balletje uitrollen tot een worst? Dan bevat de grond naast zand ook leem. En als het zelfs mogelijk is om van deze worst een hoefijzervorm te maken, dan heb je waarschijnlijk een zwaardere grond met leem en klei.

 

Aan de slag met een bodemverbeteraar

Met een beetje geluk heb je te maken met zware grond. Lichte grond is namelijk lastiger omdat het maar moeilijk water en voedingsstoffen vasthoudt. In dit geval is het nodig om aan de slag te gaan met Zandgrond Verbeteraar. Dit is een kleimineraal dat het vermogen van je grond om vocht vast te houden verbetert. Als je daarentegen te maken hebt met zwaardere grond, dan is deze van nature rijker aan voedingsstoffen, maar moet je vooral werken aan de luchtigheid. Hiervoor kun je gebruik maken van Kleigrond Verbeteraar. Zo maak je de bodem minder plakkerig en zorg je voor een luchtigere structuur.

Moestuin Grond

Welke planten groeien goed op welke grond?

Kleigrond

Kleigrond is een van de meest voorkomende bodemstructuren in Nederland. Het staat bekend om zijn hoge water- en voedingsbehoud, maar kan ook compact en zwaar worden. Planten die goed groeien in kleigrond zijn seringen, hortensia's, en lavendel. Kies vooral planten die goed tegen de vochtige omstandigheden kunnen. Om de structuur te verbeteren, is het belangrijk om organisch materiaal zoals compost en goede organische mest toe te voegen. Dit helpt de kleigrond losser te maken, de afwatering te verbeteren en de voedingswaarde te verhogen.

 

Zandgrond

Zandgrond is een andere veelvoorkomende bodemstructuur in Nederland. Het heeft een goede doorlaatbaarheid maar houdt minder vocht en voedingsstoffen vast. Planten zoals salie, tijm, lavatera, sedum, zonnebloemen en lavendel gedijen goed in zandgrond. Kies vooral planten die gewend zijn aan snelle afwatering. Om de structuur te verbeteren, is het nuttig om organisch materiaal en compost toe te voegen om de vochtretentie te verbeteren en voedingsstoffen vast te houden. Daarnaast kan het toevoegen van klei helpen om de structuur te versterken.

 

Veengrond

Veenachtige grond komt vooral voor in moerasachtige gebieden en heeft een hoge organische stofgehalte. Het kan zuur zijn en de afwatering kan een uitdaging zijn. Planten zoals veenbessen, rododendrons en varens gedijen goed. Om de structuur te verbeteren, kun je kalk toevoegen om de zuurgraad te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om organisch materiaal, zoals compost of bladaarde, toe te voegen om de bodem te voeden en de structuur te verbeteren.

 

Leemgrond

Leemgrond is een ideale bodemstructuur voor tuinieren vanwege de goede water- en vochthuishouding. Het heeft een uitstekende voedingscapaciteit en is relatief eenvoudig te bewerken. Planten zoals rozen, courgettes en tomaten groeien goed in leemgrond.

 

Een gezonde bodem en tuin

Een gezonde bodemstructuur is de sleutel tot een gezonde tuin. Door te begrijpen welke bodemstructuur in jouw tuin aanwezig is en daar de planten op af te stemmen kun je de groei en bloei van je tuin optimaliseren. Door je bodem te verbeteren zorg je voor een sterke basis waarin verschillende plantsoorten kunnen groeien. Door aandacht te besteden aan de bodemstructuur leg je een stevige basis voor een prachtige tuin waarin planten kunnen floreren.

Alles voor een gezonde bodem

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

pH-Bodemtest

Hulpmiddelen

€ 10.49

Kleigrond Verbeteraar

Bodemverbeteraar

€ 13.99

Zandgrond Verbeteraar

Bodemverbeteraar

€ 13.99

Compostmaker

Hulpmiddelen

€ 6.49

Bloedmeel

Meststof

€ 15.99

Magnesium

Meststof

€ 7.49

Lavameel

Meststof

€ 8.49

Vinassekali

Meststof

€ 8.99

Beendermeel

Meststof

€ 11.99

Snoeibalsem

Hulpmiddelen

€ 10.99

Groene Planten Bladvoeding

Meststof

€ 10.99

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

toe aan nog meer groene content?