Laurier snoeien? Dit is alles wat je daarover moet weten

Isabelle

Isabelle

laurier snoeien

Een laurier in je tuin is een prachtige, natuurlijke erfafscheiding. Met zijn volle bladerdek zorgt ‘ie voor genoeg privacy, ook in de winter wanneer zijn bladeren een prachtige, groene kleur behouden. Om hem zo vol, groen en ook strak mogelijk te houden is het belangrijk je laurier op de goede manier snoeit en verzorgt. Hoe je aan de slag gaat met de laurier snoeien, wanneer én wat je hem als extraatje kunt geven vertellen we je in dit artikel.

 

 

Wanneer laurier snoeien?

Over het algemeen is het voldoende om de laurier één keer per jaar te snoeien. Doe dit rond het najaar, tussen augustus en september Wil je liever een elegante, strakke laurier? Dan kun je de laurier een extra keer snoeien. Dit doe je dan in het voorjaar, rond maart en april.

 

Ga je jouw laurier snoeien? Snoei de bovenkant in het voorjaar iets smaller dan aan de onderkant, met een verschil van ongeveer tien centimeter. De bovenkant groeit sneller waardoor je een ongelijke haag krijgt wanneer je hem volledig recht snoeit.

 

Door de bovenkant smaller te houden krijgt de onderkant daarnaast ook meer zonlicht! Het verschil van tien centimeter zie je al snel niet meer wanneer de haag gaat groeien. Vergeet tot slot niet de dode takken en bruine bladeren te verwijderen om je haag zomerklaar te maken.

 

Portugese laurier snoeien: het beste moment

Ga je jouw Portugese laurier snoeien? Kies dan een wat bewolktere dag uit. Als je jouw laurier in de volle zon snoeit kan dat schadelijk zijn voor jonge scheuten die hierdoor makkelijker verbranden. 

 

💡 Tip: na een regenachtige dag is het ook nog eens makkelijker de takken te knippen. Gebruik voor het snoeien een schone en scherpe snoeischaar om voor gelijkmatige, nette snoeiwonden te zorgen die snel zullen genezen.

 

Portugese Laurier als lieveling

vlinder-op-blad

 

De Portugese laurier is een lieveling in Nederlandse tuinen en wij begrijpen wel waarom. Deze haag groeit namelijk bijna overal in je tuin goed, zowel in de volle zon als in de schaduw. Daarnaast zijn alle soorten laurierhagen winterhard en wintergroen, ze beschermen je dus een heel jaar rond tegen inkijk. Overigens zijn ook kleine diertjes dol op deze groene haag! Hij trekt insecten, vlinders en vogels aan die er beschutting en voedsel vinden. Een haag die dus niet alleen mooi is, maar ook goed voor de natuur: wij zijn fan! 

Verzorging van je laurierhaag

In de winter kan je de laurier gewoon met rust laten, hij heeft dan geen extra water nodig. In het voorjaar en de zomer is het raadzaam de kluit wekelijks te bewateren. Probeer bladeren zoveel mogelijk droog te houden of de haag te besproeien op een schaduwrijk moment om te voorkomen dat ze verbranden. Twijfel je of je laurier genoeg water heeft? Check dan de grond rondom de kluit, die moet altijd een beetje vochtig zijn.

 

Een extraatje voor je laurier

laurier-haag-snoeien Een laurierhaag is een super makkelijke plant om te groeien in je tuin. Met twee keer per jaar snoeien en regelmatig water geven kom je een heel eind! Toch kan het geen kwaad je laurier een extraatje te geven om hem te helpen in zijn groei. Hagen-AZ, een organische en natuurlijke mest, is hiervoor het beste geschikt. Deze mest is verrijkt met bacteriën, schimmels en protozoa die zorgen voor een gezonde bodem waarin de wortels van je laurier goed kunnen groeien. De sterke wortels zorgen er vervolgens voor dat voedingsstoffen beter opgenomen worden wat je plant weerbaarder maakt tegen droogte en vorst. Een extraatje dat je prachtig groene haag zeker verdient!

 

Maak je tuin voorjaarsklaar

Dit zijn ze, onze tips om je laurier te snoeien en een heel jaar door gezond te houden. Ga je direct aan de slag en wil je ook de rest van je tuin een goede onderhoudsbeurt geven? Bekijk dan ook onze andere tips en adviezen om je tuin prachtig voorjaarsklaar te maken!

Shop alles voor sterke tuinplanten

Border Onderhoud Bundel

Meststof

€ 13.99

Border Aanleg Bundel

Meststof

vanaf € 35.00

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Vaste planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Groene planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Coniferen & Taxus-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Hagen-AZ

Meststof

vanaf € 9.99

Hortensia-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Lavendel-AZ

Meststof

€ 6.49

Rozen-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?