Lok meer vogels naar de tuin met deze tips

Isabelle

Isabelle

vogels in de tuin

Vogels brengen een hoop leven in de tuin en helpen deze in balans te houden. Zo houden vogels plagen zoals slakken of rupsen aardig in bedwang. Met een paar simpele stappen zorg je er in korte tijd voor dat je meer vogels naar de tuin lokt. In dit blog ontdek je enkele eenvoudige maar effectieve manieren om een waar vogelparadijs te creëren in je eigen achtertuin. Van voedselbronnen tot nestkastjes.

 

 

#1 Zorg voor toegang tot water

krijg meer vogels in de tuin met water
Door te zorgen dat vogels in de tuin voldoende toegang hebben tot water, kun je een stuk meer vogels naar de tuin lokken. Er zijn tot 50% meer vogels in tuinen waar toegang is tot water. De vogels hebben drinkwater nodig en tegelijkertijd hebben ze de mogelijkheid om zich te wassen. Het allerbeste voor de biodiversiteit in de tuin is het aanleggen van een vijver; daar hebben veel dieren en insecten profijt van, maar als alternatief kun je natuurlijk ook een vogelbadje aanleggen als je niet zoveel ruimte hebt.
 

#2 Vogelhuisjes plaatsen

vogelhuisje vogelhuisje haal meer vogels in de tuin
 

Vogelhuisjes zijn niet alleen een mooie decoratie in de tuin, maar trekken ook meer vogels naar de tuin. Je kunt een kant-en-klaar vogelhuisje kopen of er zelf een maken. Wel is het belangrijk om ervan bewust te zijn dat de locatie, de grootte en het aantal van het vogelhuisje niet geheel onbelangrijk is. Als je bijvoorbeeld meer spreeuwen wilt, zorg er dan voor dat je meerdere huizen voor spreeuwen boven elkaar en dicht op elkaar hangt. Spreeuwen zijn ongelooflijk sociaal en leven het liefst in 'stapelbedden'. Onderzoek daarom voordat je begint welke vogels voornamelijk wilt aantrekken.

 

#3 Voer de vogels

vogelvoer-vogelballen-recept-haal-meer-vogels-in-de-tuin
Als je meer vogels in de tuin wilt, is een eenvoudige een voor de hand liggende oplossing om voer neer te zetten; vooral in de winter. Koop vogelvoer of maak je eigen vetbollen.

 

Vergeet niet dat het beter is om meerdere keren per week kleinere porties te geven, dan één grote portie. Als je eenmaal begint met het voeren van vogels, zullen ze hier gewend aan raken. Stop daarom bij voorkeur niet opeens met het neerzetten van voer in de winter. In de lente of zomer kunnen vogels voldoende eigen voedsel vinden.  Als je de vogels dagelijks voert, zullen velen van hen vaste gasten in je tuin worden. Hoe gezellig!

 

Tip: Voer de vogels 's ochtends, wanneer ze ook het meest hongerig zijn.

 

#5 weet wat vogels eten

Vogels hebben ieder hun voorkeuren. Ben je benieuwd wat vogels eten? Hieronder een aantal algemene tips voor vogelvoer:

  • Algemene favorieten zijn zonnebloempitten, hennepzaad, noten en goede kwaliteit vetbollen. Ze trekken allemaal veel vogels aan.
  • Lijsters, merels, zijdestaarten en kwikstaarten zijn dol op appels, het liefst halfrottende.
  • Vermijd vogelvoermengsels met veel graan en maïs, omdat deze veel kraaien aantrekken.

 

Tip: Plaats voederplanken, vogelballen en voer binnen 1-2 meter van bomen, struiken etc.. Dan kunnen de vogels snel een schuilplaats zoeken als ze zich bedreigd voelen.

 

Veel succes en plezier, hopelijk kun je snel meer vogels in de tuin verwelkomen.

Shop alles voor sterke planten

Gazon-AZ+ Gazonmest

Meststof

vanaf € 12.99

Wormenmix compostering

Bodemverbeteraar

€ 59.99

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Tuinmest universeel

Meststof

vanaf € 9.99

Vaste planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Meststoffen Bundel

Meststof

€ 44.99

PlantKracht Voedingssticks

Plantenvoeding

€ 4.29

Hagen-AZ

Meststof

vanaf € 9.99

GroenVoer

Plantenvoeding

€ 6.49

Hortensia-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Mediterrane planten-AZ

Meststof

€ 6.49

Magnesium

Meststof

€ 7.49

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?