Wat betekenen de letters NPK op een verpakking meststof?

Isabelle

Isabelle

npk mest

Op een verpakking meststof ben je ze vast tegen gekomen: de letters NPK. Achter deze letters staan vervolgens drie getallen. Deze horen bij de N, P en K, bijvoorbeeld: NPK 7-7-5. We vertellen je er graag wat meer over.

 

 

Waar staan de letters NPK voor?

NPK staat voor de drie belangrijkste voedingsstoffen die een plant nodig heeft. De N staat voor stikstof, de P voor fosfaat en de K voor kalium. Dit zijn dé drie hoofdelementen voor een sterke en gezonde groei en bloei. Wat zij precies doen voor je planten? Dat lees je hieronder:

 

 • Stikstof: dit is een onmisbare bouwsteen voor de groei van planten en de ontwikkeling van de bladeren. Daarnaast bevordert het de fotosynthese. Als de plant een tekort aan stikstof heeft dan kun je dat goed zien; de oudere bladeren van de plant verliezen hun groene kleur en worden geel.

 • Fosfaat: Zorgt vooral voor de ondergrondse ontwikkeling van de plant. De wortels groeien goed door fosfaat. Ook is fosfaat nodig voor de energiehuishouding van de planten. Als er een tekort aan fosfaat is zie je dat terug in een mindere groei van de plant, dit heet ook wel dwerggroei. Ook kunnen bladeren een donkere kleur krijgen en afsterven.

 • Kalium: Dit is nodig voor een goede waterhuishouding van de plant. Het zorgt ervoor dat de plant het vocht goed kan vasthouden, ook in moeilijker omstandigheden zoals droogte. Als de plant een gebrek aan kalium heeft zie je dat de randen van de bladeren afsterven en verkleuren. Als je een moestuin hebt, dan heeft kalium ook effect op onder meer de smaak, geur en houdbaarheid.

 

Hoe werkt de opname van een organische meststof preciesVaste planten-AZ

Zon, water en CO2 vormen de voeding voor planten, organische meststoffen zijn de bouwstenen in de bodem die de plant nodig heeft. De plant zet deze vanuit de grond vervolgens zelf om in bruikbare voedingsstoffen. De plant kan zo zelf precies bepalen wat hij nodig heeft en uit de voorraad halen.De wortels gaan hiervoor, samen met schimmels, aan het werk en ontwikkelen zich optimaal. Dit heeft een extra positief effect op de totale plant.

 

Ook is een gezonde grond erg belangrijk, dit vormt de basis voor een gezonde plant. In een gezonde grond leven heel veel verschillende bacteriën, schimmels en protozoa. Daarom voegen wij ook bodemleven toe aan onze meststoffen. Het speelt een hele belangrijke rol op de weerstand van de planten. 

 

Wat zijn samengestelde NPK meststoffen?

Een samengestelde meststof bevat zowel N, P als K waarden om de planten breed en gezond te voeden.

Zo zijn er meststoffen die geschikt zijn voor het gazon (Gazon-AZ), de moestuin (Moestuin-AZ) en de siertuin (vaste Planten-AZ). Gras groeit snel en we zien het graag mooi groen van kleur. Dat vraagt een wat andere voeding dan voor planten die bloemen vormen of voor groenten in de moestuin.

 

Er is dan ook verschil in NPK waarden in de verschillende meststoffen. Hieronder wat voorbeelden:

 

 • Gazon-AZ: NPK 7-3-4.
  In verhouding heeft de meststof meer stikstof omdat gras snel groeit en mooi op kleur moet blijven.

 

 • Vaste Planten-AZ: NPK 7-7-5.

  Bij deze meststof zijn stikstof en fosfaat in balans. Zo blijft de kleur, groei en bloei in de siertuin gewaarborgd.

 

 • Moestuin-AZ: NPK 5-3-6.
  In verhouding heeft de meststof wat meer kalium, voor lekker smakende, stevige groenten en vruchten.

 

Speciaal meststoffen

Druiven-AZ
 

Naast samengestelde NPK meststoffen zijn er de zogenaamde ‘speciaal meststoffen’. Dit zijn samengestelde meststoffen die ontwikkeld zijn voor een bepaalde plantensoort, zoals rododendron, hortensia, rozen, klimplanten of druiven. De NPK in deze meststoffen is speciaal afgestemd op de specifieke plant om zo extra zorg en voeding op maat te geven.

 

Enkelvoudige meststoffen

Vinassekali
 

Naast samengestelde meststoffen zijn er ook enkelvoudige meststoffen. Deze bestaan uit één hoofd voedingselement: N, óf P óf K. Zo geeft Bloedmeel specifiek stikstof (N), Beendermeel fosfaat (P) en Vinassekali kalium (K). Zo kun je een bepaald voedingstekort verhelpen bij planten of ze juist wat extra’s aanbieden om de plant te ondersteunen.

Denk bijvoorbeeld aan Vinassekali, dit wordt vaak gebruikt in de moestuin om groenten extra smakelijk en stevig te laten groeien.

Waarom is NPK meststof belangrijk?

Met een goede, samengestelde NPK meststof kun je jouw tuin prima onderhouden en voorzien van de juiste voedingsstoffen. Je bemest de tuin in het voorjaar en na ongeveer drie tot vier maanden geef je een tweede bemesting. Zo houd je jouw planten gevoed, blijven ze weerbaar tegen ziekten en plagen en groeien ze gezond en mooi.

Onze AZ-meststoffen hebben daarbij ook nog eens speciaal bodemleven meegekregen voor extra bodem- en plantgezondheid. Dat zie je terug in het resultaat; een prachtig en sterk gazon, een rijk bloeiende border en een moestuin die een heerlijke oogst opbrengt. Dat is toch puur genieten?!

Shop alles voor een gezonde tuin

Gazon-AZ+ Gazonmest

Meststof

vanaf € 12.99

Wormenmix compostering

Bodemverbeteraar

€ 49.95

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Tuinmest

Meststof

vanaf € 9.99

Vaste planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Meststoffen Bundel

Meststof

€ 44.99

PlantKracht Voedingssticks

Plantenvoeding

€ 4.29

Hagen-AZ

Meststof

vanaf € 9.99

GroenVoer

Plantenvoeding

€ 6.49

Hortensia-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Mediterrane planten-AZ

Meststof

€ 6.49

Magnesium

Meststof

€ 7.49

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?