Paddenstoelen in het gras? Dit is de oorzaak!

Isabelle

Isabelle

In de loop van het jaar zijn er verschillende periodes waarin er paddenstoelen opduiken in het gras. Gelukkig zijn de meeste soorten die in het gras groeien onschadelijk en niet giftig. Maar ze geven vaak wel een onaantrekkelijk beeld op het gazon. Dit is ook vaak de reden dat mensen de paddenstoelen liever uit hun gazon zien verdwijnen. We leggen je uit wat de oorzaken zijn van paddenstoelen in het gras en hoe je ze verwijdert.

 

 

Oorzaak paddenstoelen in het gras

Bij vochtig weer en de juiste temperaturen gaan schimmels groeien en verschijnen er dus paddenstoelen. Paddenstoelen groeien uit schimmels en komen voornamelijk voor op organische en voedzame ondergronden. Organische stoffen en voedselrijke bodems vergroten de kans op schimmels. Eigenlijk zijn paddenstoelen in het gazon dus alleen maar een goed teken, je bodemkwaliteit is dan dik in orde. 

 

Waarom heb ik paddenstoelen in mijn nieuwe gazon?

Paddenstoel Het is gebruikelijk dat na de aanleg van een nieuw gazon paddenstoelen verschijnen, helemaal als je graszoden hebt gebruikt. Door het vele sproeien bij een nieuw gazon en de juiste temperaturen hebben paddenstoelen de ideale omstandigheden om in het gazon te verschijnen. Geen zorgen, paddenstoelen in het gazon zijn absoluut niet schadelijk en verdwijnen vaak weer wanneer de weersomstandigheden veranderen. Laat de paddenstoelen daarom gewoon hun gangetje gaan. 
 

Hoe paddenstoelen uit gazon verwijderen?

Wil je de paddenstoelen toch liever uit het gras verwijderen? Dan kan dit heel eenvoudig door het gazon te maaien. Hierdoor worden automatisch ook de paddenstoelen verwijdert.   De paddenstoelen snijd je als het ware af met de grasmaaier, wel is het belangrijk om het grasmaaisel met de resterende paddenstoelen op te vangen. Anders is de kans groot dat de paddestoelen binnen no-time weer terug zijn.

 

Paddenstoelen in het gras voorkomen

paddestoelen-in-het-gras De combinatie van organische stof, vocht en de juiste weersomstandigheden veroorzaken paddenstoelen in het gras. Om ervoor te zorgen dat het vocht goed kan verdampen uit de ondergrond, is het belangrijk om het gazon regelmatig te beluchten, vooral als het langdurig vochtig blijft.

 

Daarnaast is het ook essentieel om het gazon regelmatig te maaien, zodat het gras op de juiste lengte blijft. Te lang gras houdt meer vocht vast en creëert dus een gunstige omgeving voor paddenstoelen.

Paddenstoelen in het gras

Nu weet je alles over paddenstoelen in het gras en waarom ze opduiken. Door drie keer per jaar te bemesten, goed te bekalken en regelmatig te maaien verminder je de kans op paddenstoelen in het gazon. En heb je toch paddenstoelen in het gras? Maak je vooral niet te druk, vaak zijn ze na een aantal weken weer weg.  

Shop alles voor een sterk gazon

Wormenmix compostering

Bodemverbeteraar

€ 59.99

Gazon-AZ+ Gazonmest

Meststof

vanaf € 12.99

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Gazon 4-in-1 totaalpakket

Zaden

vanaf € 10.49

pH-Bodemtest

Hulpmiddelen

€ 10.49

Gazon-AZ+ Najaar

Meststof

vanaf € 12.99

GazonStart-AZ

Meststof

€ 15.99

Gazon-AZ+ Droogtebescherming

Meststof

vanaf € 24.99

Gazon-AZ+ Met AZ-Kalk

Meststof

vanaf € 24.99

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?