Welke planten zijn makkelijk stekken? Dit is onze top 10

Fabienne

Fabienne

makkelijk stekken

Het kweken van planten is een bevredigende en lonende hobby. Planten stekken is een geweldige manier om je groene oase uit te breiden zonder een hoop geld uit te geven aan nieuwe planten. Als je je afvraagt welke planten makkelijk te stekken zijn, dan ben je op de juiste plek. In dit artikel delen we 10 populaire planten die je kan stekken, zowel binnen als buiten.

 

 

Planten die makkelijk te stekken zijn

Voordat we dieper ingaan op specifieke planten die makkelijk te stekken zijn, vertellen we je eerst graag wat stekken eigenlijk betekent. Het stekken van planten is een voortplantingsmethode waarbij je nieuwe planten kweekt uit delen van een bestaande plant, zoals stengels, bladeren of wortels. Deze delen worden stekken genoemd en ze hebben het vermogen om wortels te ontwikkelen en uit te groeien tot volwaardige planten. Nu we weten wat stekken is, stellen we je graag voor aan 10 makkelijke planten om te stekken. We verdelen deze op in kamerplanten en tuinplanten. 

7 makkelijke kamerplanten stekken

Er zijn veel verschillende soorten kamerplanten. We hebben 7 super makkelijke soorten om te stekken op een rijtje gezet.
pilea-cutting-houseplant-1080

Pannenkoekplant stekken

De pannenkoekplant is razend populair vanwege zijn unieke bladvorm. Het stekken ervan is simpel. Snijd een gezond babyplantje af en plaats deze in een potje met aarde of in een glas water. Binnen no-time zullen er nieuwe scheuten verschijnen.

monstera

Monstera stekken

De monstera, met zijn karakteristieke gaten, is een favoriet onder liefhebbers van kamerplanten. Knip een stengel met een luchtwortel af en plant deze in vochtige grond of een glas water. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid en je zult snel nieuwe bladeren zien groeien

musa-bananaplant-houseplant

Bananenplant stekken

Bananenplanten voegen een tropische uitstraling toe aan ieder huis. De bananenplant groeit zijn eigen babyplantjes. Snijd een jonge scheut af en plant deze in vochtige potgrond of een glas water. Binnenkort zullen zich nieuwe bladeren ontwikkelen.

aloe-vera-plant

Aloë Vera stekken

De aloë vera staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen maar is ook een geliefde kamerplant. Je kunt aloë vera gemakkelijk stekken door een volgroeid blad af te snijden en het sap even te laten drogen voordat je het in aarde plant. Ook groeit de plant soms babyplantjes die je los kan snijden en in aarde verder kan laten groeien.

sansevieria-houseplant

Sansevieria stekken

De Sansevieria, ook wel bekend als de 'vrouwentongen', is de ideale beginnersplant. Hij heeft namelijk maar weinig verzorging nodig. Snijd een blad in stukken en plant deze verticaal in de grond. De stukken zullen snel wortels krijgen en uitgroeien tot een eigen plant. 

Chlorophytum-graslelie

Graslelie stekken

Graslelies zijn perfect voor beginners. Knip een babyplantje met wortels af en plant het in een pot met normale potgrond of eerst in een glas met water. De stekken groeien snel en zijn de ideale beginnersplant om te stekken.

opuntia-cactusvijg-houseplant

Cactus stekken

Cactussen zijn bijzonder vergevingsgezind en onwijs makkelijk om te verzorgen, logisch dat jij er daar meer van in huis wilt hebben. Knip of snijd een stuk af, laat dit een paar dagen drogen om rot te voorkomen. Plant vervolgens in luchtige cactusgrond.

3 makkelijke tuinplanten stekken

Er zijn veel verschillende soorten tuinplanten. We hebben 3 makkelijke soorten om te stekken op een rijtje gezet.

buddleja-2

Vlinderstruik stekken

De vlinderstruik trekt een hoop vlinders aan met zijn prachtige bloemen. Wil je deze vermeerderen? Dan kun je dit doen door te stekken. Snijd een tak af en plant deze in vochtige grond. De tak zal snel wortel schieten en nieuwe scheuten produceren.

Hortensia 1

Hortensia stekken

Hortensia's zijn bekend om hun kleurrijke bloemen. Neem een niet-bloeiende scheut en knip deze af. Plant deze in goed doorlatende grond. Binnenkort zul je alweer nieuwe hortensia's zien groeien.

lavendel-border-flower

Lavendel stekken

Lavendel voegt geur en kleur toe aan elke tuin. Stek een gezonde lavendeltak door hem in goed doorlatende aarde te plaatsen. Houd de grond vochtig totdat hij wortel schiet. Daarna kan je de stek verzorgen als een reguliere plant. 

Het stekken van planten is een bevredigende manier om nieuwe groei te bevorderen. Wil je jouw stekken sneller later wortelen? Gebruik dan StekPoeder, dit poeder is op basis van chryzotop, een werkzame stof die wortelvorming bij stekken bevordert.

 

Met deze lijst van 10 planten die makkelijk te stekken zijn, kun je je groene vingers aan het werk zetten en genieten van een overvloed aan groen in je omgeving. Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag en creëer je eigen plantenparadijs!

Shop alles voor sterke tuinplanten

Wormenmix compostering

Bodemverbeteraar

€ 59.99

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

pH-Bodemtest

Hulpmiddelen

€ 10.49

Hagen-AZ

Meststof

vanaf € 9.99

Hortensia-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Citrus & Olijf voeding

Meststof

€ 6.99

Rhodo & Azalea-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Bloedmeel

Meststof

€ 15.99

Vaste planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Mediterrane planten-AZ

Meststof

€ 6.49

Rozen-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Lavameel

Meststof

€ 8.49

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?