Vlinderstruik snoeien? Zo doe je dat!

Isabelle

Isabelle

Wij houden van de vlinderstruik! De plant die niet alleen een heerlijke geur verspreidt, prachtige bloemen groeit maar óók nog vlinders aantrekt. Bij de juiste verzorging staan de bloemen tot ver in het najaar in bloei. Je hebt dus lang plezier van ‘m! Het goed snoeien van je vlinderstruik is hierbij erg belangrijk. Hoe je dat doet? Je leest het in dit artikel.

 

 

Wanneer vlinderstruik snoeien?

Voordat we aan de slag gaan met het snoeien van de vlinderstruik, is het belangrijk om al het gereedschap op orde te hebben. Voor het snoeien van je vlinderstruik heb je een snoeischaar, een snoeizaag en takkenschaar nodig. Maak ze voorafgaand aan je snoeiklus goed schoon en zorg dat ze scherp zijn om voor nette snoeiwonden te zorgen. Nette snoeiwonden zorgen ervoor dat je plant na de snoeibeurt makkelijker en sneller herstelt.

 

Ook de timing is erg belangrijk, maar wanneer moet je de vlinderstruik snoeien vraag jij je misschien af. Je vlinderstruik snoeien doe je in maart of april. Aan het begin van het voorjaar en ná de winter.

 

Stap voor stap je vlinderstruik snoeien

buddleja-butterfly-plant Je begint met snoeien op het moment dat de vlinderstruik in het voorjaar begint te groeien. Snoei eerst de bovenste takken weg en werk daarna naar beneden. De houtachtige takken die de basis vormen van de struik snoei je tot ongeveer 30 centimeter boven de grond weg, bij voorkeur boven een oog of nieuwe scheut.

 

Het oog van een plant herken je als volgt: het is een kleine verdikking op de tak, naar verloop van tijd zullen hier nieuwe takken uit groeien. Overigens is de 30 centimeter een richtlijn. Wil je dat je vlinderstruik hoger groeit, snoei hem dan minder ver terug tot ongeveer 50 à 60 centimeter.

 

Bloeien na snoeien vlinderstruik

Tot slot verwijder je de dode takken aan je vlinderstruik met een takkenschaar of snoeizaag. Idealiter houd je vijf tot zes hoofdtakken over als basis van je struik. Wees niet bang dat je te rigoureus te werk gaat. Geloof ons: je vlinderstruik is sterk en kan het hebben. Na het snoeien heb je binnen no time weer prachtige, bloeiende bloemen aan je vlinderstruik!

 

De uitzondering op de regel

Let op, controleer voordat je aan de slag gaat wat voor soort vlinderstruik je hebt! Bijna alle vlinderstruiken snoei je zoals we hierboven hebben beschreven, behalve de Buddleja Alternifolia en de Buddleja Globosa. Deze struiken snoei je het beste door midden in de zomer een paar van de oudste takken weg te knippen. De bloemknoppen van deze soorten groeien namelijk op de takken van het vorige jaar. Snoei je die weg, dan snoei je dus ook zijn toekomstige bloemen weg. Dat wil je natuurlijk niet!

 

De beste verzorging

vaste-planten-az
 

Je weet nu alles over het snoeien van je vlinderstruik en we geven je graag nog wat tips voor zijn verzorging. De vlinderstruik kan namelijk tot ver in het najaar bloeien, maar daar help je hem het best een handje bij. Hij groeit het liefste in licht vochtige grond, half in de schaduw of gewoon in de volle zon. Naast regelmatig besproeien geef je de plant in het voorjaar een extraatje door hem te bemesten met Vaste planten-AZ. Deze 100% organische mest zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen uit de bodem waardoor je vlinderstruik langer en rijker gaat bloeien.

Houd langer bloemen én vlinders in je struik

Buddleja-Globosa-butterfly-plant Zijn de bloemen in je struik uitgebloeid in de zomer? Verwijder ze dan van je plant. Binnen drie tot vier ­­weken groeit je vlinderstruik namelijk nieuwe prachtige bloemen. Dat is mooi voor jou en belangrijk voor de natuur. Want de vlinderstruik heeft natuurlijk niet voor niets zijn naam gekregen. De bloemen van de struik zijn lang en smal, waardoor het bijvoorbeeld voor bijen lastig is bij de nectar te komen. De vlinder met zijn roltong heeft hier geen moeite mee, zij zijn juist gek op de bloemen en komen er maar wat graag op af! Door langer bloemen in je struik te houden draag je zo je natuurlijk steentje bij aan het behoud van vlinders én vogels in je tuin.

 

Dit zijn ze, onze tips om je vlinderstruik op de juiste manier te snoeien. Beginnen je handen te jeuken en wil je ook aan de slag met de andere planten, struiken en bomen in je tuin? Bekijk dan onze andere blogs boordevol tips voor het snoeien en verzorgen van jouw groene vrienden.

Shop alles voor sterke tuinplanten

Border Onderhoud Bundel

Meststof

€ 13.99

Border Aanleg Bundel

Meststof

vanaf € 35.00

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Vaste planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Groene planten-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Coniferen & Taxus-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Hagen-AZ

Meststof

vanaf € 9.99

Hortensia-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Lavendel-AZ

Meststof

€ 6.49

Rozen-AZ

Meststof

vanaf € 6.49

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?