Zelf graszoden leggen? Zo ga je aan de slag

Isabelle

Isabelle

Fris gras dat knispert onder je blote voeten op een heerlijk warme zomerdag. Is er een fijner gevoel dan dat? Een prachtig groen gazon is een aanwinst voor je tuin, een plek om van te genieten! Je kunt natuurlijk zelf graszoden leggen, maar er zijn ook nog andere manieren om gras te krijgen in je tuin. Manieren die ook nog eens een stuk duurzamer zijn! Want graszoden geven misschien snel resultaat, wist je dat ze ook behoorlijk belastend zijn voor het milieu? Lees in dit artikel meer over de verschillende manieren om je gazon aan te leggen, bekijk de voor- en nadelen en ga zelf aan de slag.

 

 

Tref je een droog, dor en geel gazon aan? Dat is natuurlijk niet leuk. Maar geen paniek, er is wat aan te doen. Wil je jouw gazon snel herstellen? Ga aan de slag met ons 5-stappenplan. Dan ziet het gras er snel weer supergezond uit.  

 

#1 Verticuteer eerst het gazon

lawn_problems_empty spots-2
 

Door het gehavende gazon eerst licht te verticuteren haal je het dode gras weg. Ook belucht je de bovenste laag van de bodem. Hierdoor zit de bodem losser en kan nieuw graszaad makkelijker kiemen. Breng de hark of de machine maximaal 5 millimeter in de grond om optimaal resultaat te behalen. Zo verwijder je gemakkelijk het mos en onkruid. Begin eerst in de lengte en verticuteer vervolgens in de breedte.

 

#2 Het gazon doorzaaien

Graszaad-Inzaai 5

Kies voor graszaad dat sterk is en snel kiemt. Hierdoor zie je snel resultaat en zal het gazon snel weer dicht én groen zijn. Kies voor Graszaad-Herstel, dit graszaadmengsel is geschikt voor alle soorten gazons, zoals schaduw-, speel- en siergazons. Deze mix kiemt snel waardoor je gazon er snel weer fris en fruitig bijligt. Dit graszaad heeft een natuurlijke kleicoating waardoor vogels er minder snel van eten. Heb je nog Graszaad-Inzaai in huis? Dan kun je dit ook gebruiken.

 

#3 Aandrukken

Na het doorzaaien van het gazon strooi je een dun laagje GazonGrond over het gras. GazonGrond is een hoogwaardige grondverbeteraar, verrijkt met een natuurlijke meststof die rijk is aan fosfaat en kalium. Dit zorgt een snelle ontkieming van het graszaad.

 

#4 Bemest het gras met Gazon-AZ+ 

Verzorg je gazon optimaal en geef het graszaad en de rest van het gazon een extra duwtje in de rug door de natuurlijke meststof Gazon-AZ+ te strooien. Het zorgt ervoor dat je gazon snel en mooi dichtgroeit en sterk de winter in gaat. Dat effect zie je volgend voorjaar zeker ook terug, wanneer je gazon veel beter tevoorschijn komt. Is het nog warm? Geen probleem, Gazon-AZ+ geeft geen verbranding, je kan het dus bij elk weertype strooien.

 

#5 Beregen het gazon

water-sprinkler-spraying-water-on-green-grass-lawn
 

Hierna is het belangrijk om het gazon goed te beregenen. Houd het gazon de eerste vier weken goed vochtig. Zo help je de graszaadjes snel ontkiemen, want verdroogd graszaad ontkiemt namelijk niet meer.

Met deze vijf stappen heb je snel weer een prachtig groen gazon! Dit zie je ook volgend jaar terug aan de gezondheid van het gazon. Heb je meer vragen of kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze groene goeroes voorzien je graag van het beste advies.  
 

Wanneer aan de slag?

Tot slot is het belangrijk om te weten wanneer je zelf aan de slag kunt met het aanleggen van je gazon. Er zijn daarbij twee punten waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk dat de temperatuur stabiel boven de tien graden is, vanaf deze temperatuur kunnen graszaadjes ontkiemen. Ga zeker niet zaaien wanneer er nog vorst in de grond zit. Daarnaast is het slim het weerbericht in de gaten te houden. Kies een moment waarop er wat regen verwacht wordt. Gras aanleggen in een drogere periode kan uiteraard ook, zorg dan zelf voor dagelijkse besproeiing van je gazon.

 

Dit zijn ze, de verschillende manieren en onze tips om een gazon in je tuin aan te leggen! Heb je je duurzame keuze gemaakt en kan je niet wachten om aan de slag te gaan? Lees dan hier onze tips voor het aanleggen van een gazon.

 

Fertilize_lawn-3

Zelf gazon aanleggen

Wat zijn de verschillen tussen onze de drie manieren om zelf een gazon aan te leggen?

Lawn protection

Graszoden

Kant-en-klare graszoden bieden een uitkomst als je een gazon aanleggen moeilijk vindt.

icons8-grass

Graszaad

Zorg voor een mooi en dicht gazon in een handomdraai. Zowel geschikt voor speel- als siergazons.

icons8-soil

Graszaad rol

Aan de slag met de graszaad rol. Zo heb je binnen een paar weken een prachtig dicht, groen gazon.

Graszoden

€38,95 / 10 m²

Zelf graszaad leggen wordt vaak gezien als een moeilijke en tijdrovende klus. Kant-en-klare graszoden bieden dan een uitkomst, het gras wordt dan gekweekt door bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn. Zo hoef jij de graszoden alleen maar uit te rollen.

Alles over graszoden
Samenstelling
Feature Included
Organische meststof No
Micro-organismen No
Productie en toepassing
Feature Included
Duurzaam geproduceerd No
Moeilijkheidsgraad Makkelijk
Toepassingsperiode De optimale periode om graszoden te leggen is tijdens het groeiseizoen, tussen maart en oktober.
Resultaat Binnen 2 weken

Graszaad

€8,99 / 12,5 m²

Zorg voor mooi en dicht gazon in een handomdraai. Het graszaadmengsel is samengesteld uit grassoorten die geschikt zijn voor het volledig inzaaien van zowel speel- als siergazons. De toegevoegde micro-organismen zorgen voor snelle ontkieming en ontwikkeling van het gras.

Graszaai bestellen
Samenstelling
Feature Included
Organische meststof Yes
Micro-organismen Yes
Productie en toepassing
Feature Included
Duurzaam geproduceerd Yes
Moeilijkheidsgraad Moeilijk
Toepassingsperiode Zaai een nieuw gazon in met Graszaad-Inzaai in de maanden maart, april, mei, augustus en september.
Resultaat Binnen 8 weken

Graszaad rol

€34,99 / 10 m²

Snel en gemakkelijk een nieuw gazon aanleggen? Ga aan de slag met de SowEazy graszaad rol. Zo heb je binnen een paar weken een prachtig dicht, groen gazon. Door de goede verdeling van het graszaad heb je aanzienlijk minder onkruid in het gazon en een gelijkmatige groei.

SowEazy bestellen
Samenstelling
Feature Included
Organische meststof Yes
Micro-organismen Yes
Productie en toepassing
Feature Included
Duurzaam geproduceerd Yes
Moeilijkheidsgraad Gemiddeld
Toepassingsperiode Gebruik de Sow-Eazy het best tussen maart en november wanneer de temperatuur tussen de 15 en 25 graden ligt.
Resultaat Binnen 4 weken

Shop alles voor een sterk gazon

Wormenmix compostering

Bodemverbeteraar

€ 49.95

Gazon-AZ+ Gazonmest

Meststof

vanaf € 12.99

kalk voor de tuin
AZ-Kalk

Bodemverbeteraar

vanaf € 6.29

Gazon 4-in-1 totaalpakket

Zaden

vanaf € 10.49

pH-Bodemtest

Hulpmiddelen

€ 10.49

Gazon-AZ+ Najaar

Meststof

vanaf € 12.99

GazonStart-AZ

Meststof

€ 15.99

Tree planting-1

Wij staan voor duurzaam

Duurzaam tuinieren, daar staan we al ruim 50 jaar voor. Het is onze missie om mét de natuur te werken, om haar te beschermen en ondersteunen. Nu, én in de toekomst.

Globe

Onze taak?

Het natuurlijke evenwicht van onze planeet herstellen en ondersteunen. Zo kunnen we haar weer een stukje mooier achterlaten voor toekomstige generaties.

Toe aan nog meer groene content?