Het leven op aarde is afhankelijk van gezonde bodems!

Ja echt ! De grond onder onze voeten is meer dan alleen een laag aarde. Hij zit vol leven. Miljarden bacteriën en meterslange schimmels, van protozoa, springstaarten en duizendpoten tot mieren, spinnen, wormen en naaktslakken. Van insectenlarven, kevers en zandbijen tot mollen, muizen en konijnen. Meer dan een kwart van de biodiversiteit op aarde bevindt zich onder onze voeten. Dit maakt een gezonde bodem zo onwijs belangrijk. Wie had dat gedacht?

Waarom een gezonde bodem?

Lang leve de bodem! De bodem is de basis van een gezonde en biodiverse tuin. De grond is het zwarte goud. Als de grond in je tuin niet goed is, zullen planten verwelken en is een goede oogst verre van gegarandeerd. Een gezonde tuin zit vol leven, vooral in de bodem. Door het bodemleven te stimuleren en te bevorderen, creëer je een tuin in balans. Met voldoende ruimte voor insecten, dieren en verschillende gewassen.

De bodem is letterlijk en figuurlijk het startpunt van iedere tuin. In de bodem zitten immers de voedingstoffen, het vocht en de zuurstof die een plant nodig heeft om te groeien. Maar ook zit de bodem vol leven. Deze ondergrondse biodiversiteit voert allerlei belangrijke taken uit waarvan planten profiteren. Kortom: voor een gezond groeiende plant moet je in eerste instantie een gezonde bodem hebben met een rijke biodiversiteit aan bodemdieren.