pH-Bodemtest 6-1

Bouwblok 3: Zuurtegraad

De zuurgraad van de bodem wordt gemeten op een pH-schaal van 1 tot 14. In de bodem vinden we pH-waarden van grofweg 4,5 tot 7,5. Een lage pH-waarde betekent dat de bodem zuur is, een hoge pH-waarde dat de bodem basisch (kalkrijk) is. Sommige planten groeien van nature graag op een zure bodem, zoals de rododendron en heide. Andere planten, zoals de lavendel, groeien juist graag op een kalkrijke bodem.

Belang van zuurtegraad

pH-Bodemtest 1

De zuurgraad is belangrijk omdat het de samenstelling van het bodemleven beïnvloedt. Een zure bodem wordt bijvoorbeeld eerder gedomineerd door bacteriën, een basische grond eerder door schimmels. Een goede balans van bodemleven is belangrijk, maar daarover in het volgende bouwblok meer...

Bovendien beïnvloedt de zuurgraad de beschikbaarheid van voedingsstoffen. De pH bepaalt hoe voedingsstoffen zich gedragen. Dit verklaart ook waarom rododendrons liever op een zure bodem groeien en de lavendel liever op een basische bodem.

De zuurtegraad meten

De zuurtegraad van de bodem kun je gemakkelijk testen met een pH-bodemtest. Dit doe je door het reageerbuisje te vullen met 1 centimeter grond, gedestilleerd water en het testpoeder. Aan de hand van de kleur van de vloeistof kun je vervolgens aflezen wat de zuurtegraad van de grond is. Daaruit kun je bepalen hoeveel AZ-Kalk je moet strooien.

Liever luisteren?

Luister onze podcast over zuurtegraad

red-gray-earthworm-crawling-on-the-brown-soil

Meer weten over jouw grond?

Lees meer over de vier bouwblokken voor een gezonde bodem

Duik de bodem in

Word lid van de ECOstyle community!

Ontvang praktische tips, advies en inspiratie rechtstreeks in je inbox! Samen zullen we jouw groene avontuur tot een groot succes maken.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.