Border onderhouden?

Zo ga je te werk

Heb jij een prachtige border vol kleurrijke bloemen en diepgroene struiken? Zorg dan voor de juiste verzorging. Zo geniet je ieder jaar van deze schitterende planten en bloemen. Het is belangrijk om ze hier wel een handje bij te helpen. We geven je een aantal handige tips hoe je jouw border het best onderhoudt.

man-planting-flowers-1080

Waarom border onderhouden?

Een plantenborder, ook wel siertuin genoemd, is een plek in de tuin vol diverse planten en bloemen. Het brengt dynamiek in de tuin door de verschillende hoogtes en texturen die je er in kan aanbrengen. In een border komen alle aspecten van het onderhouden van een tuin samen: water geven, de bodem verbeteren, bemesten, snoeien, problemen bestrijden en ga zo maar door. We snappen dat er soms een hoop op je af komt. Een border onderhouden kost wat werk, maar je wordt snel beloond met een border die volop bloeit en groeit.

Hoe onderhoud en verzorg ik de border?

Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het onderhouden van de border? Spring direct naar het type onderhoud waar jij meer over wilt weten:

 

Bodem verbeteren

flowers-planting-border-1080

Wil je optimaal van je border genieten? Dan is het áller belangrijkste dat de bodem goed is. Zie de bodem als de motor van alles dat daarin leeft en groeit. Bodem niet in goede conditie? Dan zie je dit ook terug in je planten. Beloon de bodem daarom minimaal één keer per jaar van een goede onderhoudsbeurt. Geef de bodem genoeg meststoffen en zorg dat je de bodem de juiste zuurgraad geeft door het te bekalken. Je merkt dat planten sterke, stevige wortels aanmaken en een hoge weerstand opbouwen tegen ziektes en weersomstandigheden.

 

Planten voeden

flowers-planting-1080

Net zoals wij eten en drinken nodig hebben om te leven en groeien. Hebben bloemen, planten of bomen dit ook nodig. Geef de planten in de border daarom regelmatig voeding. Zorg dat de voeding in ieder geval stikstof, fosfor en kalium bevat. Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor planten.

Toch hebben planten wel een kleine voorkeur wat betreft de verhouding van de voedingsstoffen. De ene geef je kleurrijke bloemen en de ander liever stevige stengels. Hierdoor is er haast voor iedere plant wel een speciale voeding te verkrijgen. Of gebruik Vaste planten-AZ speciaal voor alle vaste planten in de border. Deze voeding geeft de planten in de border genoeg voeding voor 120 dagen op een rij.

 

Zorg voor een gezonde border die volop in bloei staat.

Zodat ook lieveheersbeestjes, bijen en vlinders zich thuis voelen.

gardeners-hands-planting-flowers-1080

Planten snoeien

Veel planten moeten eens in de zoveel tijd gesnoeid worden, in de lente en zomer lopen ze beter uit en ontwikkelen meer blad en bloemen. Je houdt planten sterk en vitaal, dit zorgt dat ze minder gevoelig zijn voor ziektes en plagen. Elke plant heeft een periode waarin hij het beste gesnoeid kan worden. Dit heeft te maken met de sapstroom. Snoei je wanneer de sapstroom actief is? Dan is de kans groot dat je veel schade aanbrengt, waardoor de plant als het ware doodbloedt. Zoek voordat je de plant, boom of struik gaat snoeien op wanneer je dit het beste kan doen. Of check het label van de plant.

Naast snoeien is het belangrijk dat je de knoppen van uitgebloeide planten ook regelmatig verwijdert. Zo is er weer ruimte om nieuwe knoppen te maken en ontstaan er geen ziektes of schimmels op de afgestorven knoppen. 

Planten in de border aanleggen

Een nieuwe bloem, plant, boom of struik gekocht voor in de border? Lekker bezig. Die zet je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk in de border. In zes stappen leer jij hoe je deze het best aanplant:

  1. Graaf een gat en neem drie delen tuingrond uit het gat. Meng dit goed door elkaar met één deel aanplantaarde.
  2. Schep een laagje van het mengsel op de bodem van het gat.
  3. Dompel de wortelkluit goed onder in een bak met water zodat de kluit verzadigd is.
  4. Plaats de plant in het gegraven gat. Vul verder aan met het mengsel van de plantaarde en tuingrond.
  5. Dek het gat af met een laagje van één tot twee centimeter aanplantaarde.
  6. Druk de grond goed aan en geef de plant ruim water. 

Water geven in de border

Planten en bomen in de volle grond hebben niet veel extra water nodig. Vaak valt er voldoende neerslag om planten in de border van genoeg water te voorzien. Is het langdurig droog? Dan hebben planten in de border soms een extra slokje water nodig. Vooral planten die nog niet zo lang geleden zijn aangeplant. Deze planten hebben nog geen diepe wortels waardoor ze moeilijk bij het grondwater komen. Is het lang droog en wil je jouw border daarom wat extra water geven? Dan is het beter om één keer langer water te geven, dan elke dag een klein beetje. Het water heeft zo voldoende tijd om echt goed de grond in te trekken en de bodem te verzadigen.

Problemen in de border

Last van problemen in de border? Denk aan slakken, luizen, onkruid of schimmels. Vervelend! Helaas duiken er soms verschillende problemen op. Doe je hier niks aan? Dan gaat jouw border steeds verder achteruit en is de kans groot dat er zich steeds meer problemen voordoen. Kom daarom op tijd in actie. We vertellen je graag alles over problemen die zich in de border voordoen en hoe je deze verhelpt.

Houd je border langer mooi met de natuurlijke producten van ECOstyle

Direct aan de slag het onderhouden van de border

Vaste planten-AZ

Vaste planten-AZ

Vaste planten-AZ geef sterke planten en kleurrijke vaste ...

vanaf € 5.79

Aanplant Grond 30 ltr

Aanplant Grond 30 ltr

Problemen in de tuin? Deze zijn vaak te herleiden naar een ...

€ 9.99

AZ-Kalk

AZ-Kalk

AZ-Kalk corrigeert de zuurgraad van de bodem van het gazon, ...

vanaf € 5.49

GroeiGrond Bloeiende Planten

GroeiGrond Bloeiende Planten

Hoogwaardige en duurzame potgrond voor al jouw bloeiende ...

vanaf € 5.29

Tuinmest

Tuinmest

Tuinmest is een prima, puur organische, universele meststof ...

vanaf € 8.99

Border Gemak 750 g

Border Gemak 750 g

De border krijgt het soms zwaar te verduren, met onkruid, ...

€ 7.99

Snoeibalsem

Snoeibalsem

Bloesemboom of prunus snoeien? Snoeibalsem voorkomt dat een ...

€ 10.49

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.