Bodem van de border verbeteren?

Zo ga je te werk

De basis voor sterke, uitbundig bloeiende planten in je border, is een gezonde bodem. Doordat planten voeding uit de bodem halen, kan de bodem uitgeput raken. Daarom is het belangrijk om de bodem te verbeteren en te zorgen voor de juiste bodemstructuur.

flowers-planting-border-1080

Welke grondsoort heb je?

De basis voor sterke, uitbundig bloeiende planten in je border en een sterk en groen gazon, is een gezonde bodem. Doordat planten en gras hun voeding uit de bodem halen, raakt de bodem uitgeput. Daarom is het van belang om de bodem extra te voeden. ECOstyle heeft hiervoor een universele en organische mest die tot wel drie maanden voeding geeft.​

Welke grondsoort heb je?

harken in tuingrond

Op vrijwel elke grond is een mooie tuin te maken, ook al gaat het op de ene grondsoort wel gemakkelijker dan op de andere. Het is wel belangrijk om te weten wat voor grondsoort je hebt, zodat je de grond extra kunt helpen als het nodig is. Zo herken je verschillende grondsoorten:

 • Kleigrond: heeft een fijne, plakkerige structuur en valt moeilijk uit elkaar. Het houdt goed water vast, maar kan met veel regenval ook moeilijk doorlaten, waardoor er plassen ontstaan. Het bewerken van kleigrond is moeilijker omdat de grond zo vast van structuur is. Maar het is wel een erg vruchtbare grond.
 • Zandgrond: heeft een korrelige structuur die makkelijk uit elkaar valt. De grond laat water goed door, maar daardoor spoelen voedingsstoffen ook makkelijk weg. Deze grond is van nature minder vruchtbaar dan kleigond.
 • Veengrond: heeft een vochtige, sponsachtige structuur. Herken je aan de donkere, bijna zwarte kleur. Doordat veengrond grotendeels bestaat uit een dikke laag vergane takken en bladeren (humus) is deze grond heel vruchtbaar. Veengrond is van nature een zuur en zal meer kalk vragen.
 
woman-s-hands-flower-soil-1080

Waarom de bodem van de border verbeteren?

Tuinplanten hebben, net als mensen, voedingstoffen nodig om te groeien en om in leven te blijven. Krijgt de plant niet voldoende voedingsstoffen binnen? Dan heeft dit gevolgen voor de gezondheid en de ontwikkeling van de plant. De bodem houdt de organische voedingsstoffen vast en zorgt dat de planten deze opnemen. Wanneer je de bodem verbetert, zorg je voor de volgende voordelen:

 • De grond wordt luchtiger, hierdoor ontwikkelen wortels beter.
 • De hoeveelheid organische stof in de bodem wordt verhoogd, daar profiteren planten én bodemleven van.
 • De bodem houdt vocht beter vast, hierdoor hoef je minder snel te beregenen.
 • Je planten zijn vitaal en zo beter beschermd tegen ziektes en plagen.

De bodem verbeteren doe je aan de hand van deze stappen:

 1. De bodem bemesten
 2. De bodem bekalken
 3. De toplaag van kleigrond ruller maken. Dit kun je doen door AanplantGrond door de bovenste laag te mengen
 4. Zandgrond meer structuur te geven zodat het beter water en voeding vasthoudt. AanplantGrond kan hier goed bij helpen.

Waarmee bemest ik de border?

Is de bodem van jouw border niet zo vruchtbaar? Geen probleem. Gelukkig kun je hier zelf wat aan doen. Hiervoor gebruik je één van deze drie meststoffen:

 1. Compost: Ontstaat door het verteren van plantaardig materiaal. Het is een milieuvriendelijke bemesting. Compost is zelf te maken met behulp van planten en keukenafval te herbruiken. Compost houdt het bodemleven met nuttige bacteriën in evenwicht en gaat op deze manier ziekten tegen. Ook houdt het de bodem lekker luchtig, daardoor nemen planten de voedingsstoffen beter op. Ook kun je AanplantGrond of GroeiGrond gebruiken. Deze verbeteren de grond op een duurzame manier door de gecomposteerde koksonootvezels en andere natuurlijke elementen. Dit is dus ook een prima compost.
 2. Organische: Is volledig opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Het bevat meer voedingsstoffen dan compost zorgt daarnaast ook voor een goede bodemstructuur. Het voordeel van organische mest is dat het voedingsstoffen langzaam afgeeft aan de bodem.
 3. Kunstmest: Bevat voedingsstoffen, maar zorgt niet voor een betere bodemstructuur. Kunstmest is namelijk zout en daar kan het bodemleven niet tegen. Ook komen er schadelijke stoffen vrij bij de productie van kunstmest. Kunstmest lost op in water, waardoor de planten in korte tijd veel voedingsstoffen binnenkrijgen en snel groeien, wat de weerstand van de plant niet ten goede komt. Deze meststoffen zijn snel verbruikt, waardoor je ook nog eens vaker moet strooien. Bodemleven krijgt geen kans te herstellen.

Kies daarom dus altijd voor een organische meststof. Een goed bodemleven is naast voldoende voeding namelijk erg belangrijk voor een gezonde bodem. Bij het omzetten van voedingsstoffen in bruikbare plantenvoeding zijn namelijk allerlei bacteriën en schimmels nodig die de planten helpen. De wortels groeien daarbij sterk uit. Zo kan de plant de voedingsstoffen goed opnemen en is de plant zowel onder als boven de grond sterk en gezond.

Ook zijn er andere organismen, zoals wormen, die helpen om de bodem lekker luchtig te houden. Ook heel handig voor het afvoeren van water in de bodem. Dit komt ten goede aan alle bodemprocessen en uiteindelijk aan de planten. Het bodemleven moet je dus vooral te vriend houden en niet kapot maken door kunstmest te gebruiken.

Een gezonde, vruchtbare bodem heeft een rijk bodemleven.

Raakt de balans verstoord? Dan zorgt dit voor een verarming van het bodemleven.

Hoe bemest je de border?

fertilizing-plants-in-border-1080

Duidelijk. Bemesten met een organische meststof dus. Vaste Planten-AZ of ECOstyle Tuinmest kun je voor de hele border gebruiken en dat is ideaal. Daar gaan we mee aan de slag! Het voorjaar is de perfecte tijd om de border de eerste bemesting te geven. Na de rustperiode in de winter, beginnen planten op dit moment weer uit te lopen. Hier kunnen ze wel wat extra voedingsstoffen bij gebruiken. Zie je dat de border langzaam uit zijn winterslaap ontwaakt? Ga dan aan de slag met het toedienen van meststoffen. Bemest de border tussen de twee tot drie keer per jaar. Dit zorgt voor een prachtig groeiresultaat.

Strooi de stuifvrije mestkorrels in de border. Hanteer hiervoor de aanbevelingen op de verpakking. Naast bemesten is het ook belangrijk dat je de border zo nu en dan verrijkt met kalk. Let wel op, niet alle planten houden van kalk. Er zijn ook planten die juist goed groeien in een wat zuurdere bodem, zoals azalea, rododendron en heide.

Waarom kalk strooien in de border?

Kalk strooien in de border is super belangrijk. Het zorgt voor de volgende voordelen:

  • Het gaat verzuring van de bodem in de border tegen. De bodem moet een zuurgraad hebben tussen de 6 – 6,5. Doe een pH-Bodemtest om te achterhalen hoe zuur jouw bodem is. Dat is heel gemakkelijk, binnen ene paar minuten weet je al hoe het met de zuurgraad in jouw tuin is gesteld.
  • Het verbetert de bodemstructuur van kleigronden.
  • Het gaat groei van mos en onkruid in de border tegen.
  • Het helpt planten om de meststoffen beter op te nemen.

Hoe bekalk ik de border?

OpMaat_Kalk_lowres

Kalk is zelf dus geen mest, maar wel een essentiële speler bij het bemesten van de border. Sterker nog: het zorgt dat de mest sneller wordt opgenomen. Het voordeel van de ECOstyle producten is dat je zowel de Vaste Planten-AZ, Tuinmest tegelijk met de AZ-Kalk kunt strooien. Dat scheelt weer werk!

Weetje: AZ-Kalk is de meest duurzame kalk van Nederland. Er worden geen waardevolle kalkgroeves voor afgegraven, het is een restproduct uit de Nederlandse waterwinning. Deze CO2 neutrale kalk bindt met het zuur in de grond en levert zo prachtig maatwerk. Het spoelt bij regen niet uit, zo kan alles worden gebruikt!

Heb je een zure bodem? Kalk de border dan twee keer per jaar. Strooi niet meer dan nodig, op de verpakking lees je meer over de dosering. Geef de natuur de tijd om aan de slag te gaan met de kalk. Heeft je bodem de juiste pH-waarde? Goed gedaan! Kalk jouw border dan één keer per jaar. Zo blijft de pH-waarde op pijl, want door de weersomstandigheden en bodemprocessen verzuurt de grond altijd weer een beetje.

Tip: Heb je een hortensia, azalea, rododendron of heide in de tuin staan? Strooi daar dan geen kalk. Dit zijn zuurminnende planten en groeien het best wanneer de grond iets zuurder is.

Planten in de border voeden

Naast het verbeteren van de bodem, hebben planten voeding nodig. Bloemen kleuren mooier en de plant geeft meer knoppen. Ook kleurt het blad groener en wordt nieuwe groei gestimuleerd. Om de drie maanden moeten planten in het groeiseizoen worden gevoed. Elke plant heeft weer een eigen voorkeur qua voeding. Benieuwd hoe je te werk gaat? We vertellen je alles over planten voeden in de border.

Bemest je border op een natuurlijke manier

Je border natuurlijk onderhouden met de producten van ECOstyle

AZ-Kalk

AZ-Kalk

AZ-Kalk corrigeert de zuurgraad van de bodem van het gazon, ...

vanaf € 5.49

Tuinmest

Tuinmest

Tuinmest is een prima, puur organische, universele meststof ...

vanaf € 8.99

GroeiGrond Bloeiende Planten

GroeiGrond Bloeiende Planten

Hoogwaardige en duurzame potgrond voor al jouw bloeiende ...

vanaf € 5.29

Vaste planten-AZ

Vaste planten-AZ

Vaste planten-AZ geef sterke planten en kleurrijke vaste ...

vanaf € 5.79

Aanplant Grond 30 ltr

Aanplant Grond 30 ltr

Problemen in de tuin? Deze zijn vaak te herleiden naar een ...

€ 9.99

Mediterrane planten-AZ

Mediterrane planten-AZ

Mediterrane planten-AZ geeft de juiste voeding aan ...

€ 5.79

GroeiGrond Groene Planten

GroeiGrond Groene Planten

Hoogwaardige en duurzame potgrond voor al jouw groene ...

vanaf € 5.29

Duurzaamheid

Ga voor een duurzame border

Kies voor ECOstyle

Geef je border natuurlijke voeding van ECOstyle. Hiermee zorg je meteen voor een gezonde bodem en draag jij bij aan het herstellen en beschermen van de natuur.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.