Mos in de border?

Verwijderen én voorkom het

Tja, je bent niet de enige die last heeft van mos in de border. Hoewel mos er best gezellig kan uitzien, is het meestal niet de bedoeling dat het overal tussen je planten zit. Weten hoe de hark in de steel zit? We praten je graag bij over mos in de border.

Mos close-up

Wat is mos?

Voordat we beginnen, is het handig om te weten wat mossen zijn. Het zijn kleine sporenplantjes die lekker knus tegen elkaar aan groeien. Mos is helaas lastig te voorkomen, het doet gewoon waar het zelf zin in heeft. Mos groeit haast overal, maar vooral op plekken waar weinig zon komt en waar hetlekker vochtig is. Ook groeit het graag op een dichte grondstructuur met weinig lucht in de toplaag. Planten groeien daar van nature moeilijker, maar mos heeft er geen enkel probleem mee. Mossen zijn trouwens best nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie, houden vocht en humus vast. Daardoor ontstaat een microklimaat voor het ontkieming van zaden en sporen in de natuur. Ook bieden ze een uitstekend milieu voor insecten.

mos

Waarom wil je geen mos in de border?

Het zijn dus prachtige plantjes. Maar in de border is het een ongewenste gast. Doe je niks aan het mos? Dan vormt het een dikke laag waardoor weinig zuurstof en licht in de grond terecht komt. Planten hebben beiden nodig om goed te kunnen groeien en bloeien.

Hierdoor groeit er mos in jouw border

Mos in de border ontstaat vaak door een combinatie van verschillende factoren. De meest voorkomende redenen zijn:

 • Je hebt een dichte of natte bodem met weinig zuurstof.
 • De bodem heeft een te lage zuurgraad.
 • De bodem heeft te weinig voedingsstoffen.
 • Er komt te weinig zonlicht in de border.

Met het strooien van AZ-Kalk maak je de grond minder zuur.

Met de juiste zuurgraad krijgt mos veel minder kans.

moss-and-grass-1080px

Verwijderen en voorkomen van mos in de border

Tijd om dus aan de slag te gaan met het verwijderen en voorkomen van mos. Hoewel je misschien denkt dat het mos weg is, blijven de sporen achter in de grond. Deze kunnen op een later moment opnieuw ontkiemen. Daarom is het de hoogste tijd om effectief aan de slag te gaan. Op deze manieren verwijder je mos het best:

 • Water staat aan de lippen: Blijft er op sommige plekken veel water staan? Zorg dan dat het water voldoende kan aflopen. Breng bijvoorbeeld extra drainage aan door een sleuf te maken die je met zand of grind vult. Zo stroomt overtollig water makkelijk weg. Ook kun je de bodemstructuur verbeteren, daarover hieronder meer.
 • Steek de handen uit de mouwen: Maak de bodem in het voorjaar voorzichtig open met een schoffel of hark. Ga vooral niet spitten, want dan breng je het bodemleven in de war wat effect heeft op je planten. Door te harken, verwijder je zo veel mogelijk mos uit de border. Wees wel voorzichtig bij andere plantjes. Die wil je natuurlijk niet beschadigen.
 • Onderdrukken: Breng een mulchlaag op de border. Mulchen is een manier om de grond af te dekken. Er komt geen licht door de mulchlaag, waardoor onkruidzaden niet ontkiemen. En op de rulle mulchlaag kan mos maar moeilijk groeien. Of plant bodembedekkers tussen de beplanting, zoals bijvoorbeeld hedera, maagdenpalm of schaduwkruid. Ook kun je de grond bedekken met boomschors, houtsnippers of cacaodoppen.
 • Structuur bieden: Als mos in jouw tuin een gevolg is van een slechte structuur van de grond, dan kun je dit oplossen door compost te mengen door de bovenste laag van de tuingrond. AanplantGrond of GroeiGrond is door de rulle kokosvezelstructuur ideaal. Mos groeit moeilijk op een rulle ondergrond. Laat vooral in het najaar de bladeren in je border liggen, zij zorgen voor een nieuw laagje rulle grond zonder dat je er wat voor hoeft te doen.
 • Het licht zien: Vangt jouw border weinig licht? Helaas is dit de ideale plek waar mos groeit… Als schaduw een gevolg is van de ligging van jouw tuin dan kun je er niks aan doen. Kan je het verhelpen door te snoeien? Doe dit dan. Maak de heg, bomen of hoge planten wat korter zodat er meer licht in de border komt. Kies in de schaduwborder sowieso voor planten die daar goed tegen kunnen, er is genoeg keuze! Waar planten staan, groeit geen mos.
 • Kalken: De bodem vormt de basis van elke tuin. Verbeter de structuur van de grond door regelmatig te bekalken en geef een zure grond een meer neutrale zuurgraad. Weet je niet hoe zuur de grond is? Meet de zuurgraad dan heel gemakkelijk met de pH-Bodemtest. In een paar minuten weet je hoe je tuingrond er voor staat. Bodemprocessen en het weer hebben namelijk een verzurend effect, mos groeit als een tierelier op een zure grond. De border is hier natuurlijk de ideale plek voor. Zorg daarom dat je bodem in topvorm is en strooi elk voorjaar AZ-Kalk. Als je bodem flink zuur is kun je dat in het najaar herhalen.
 • Losse voetjes: Houd de toplaag los door het regelmatig om te woelen. Herhaal dit zo’n drie tot vier keer per jaar of vaker als het nodig is door onkruidgroei. Tenzij je een mulchlaag hebt natuurlijk, dan wil je die niet om zeep helpen. Vul de mulchlaag in dat geval eens per jaar aan met nieuw materiaal en zoals eerder gezegd, laat vooral het blad in de herfst in je border liggen.

Problemen in de border

Onkruid weghalen

Zeg dat mos maar gedag. Want na jouw aanpak heeft het geen schijn van kans! Heb je naast mos last van meer problemen in de border? Denk dan aan plaagdieren of onkruid? We helpen je graag om problemen in de border te voorkomen en als het nodig is op te lossen.

Verwijder mos en onkruid op een natuurlijke manier

Organisch bestrijden met de producten van ECOstyle

AZ-Kalk

AZ-Kalk

AZ-Kalk corrigeert de zuurgraad van de bodem van het gazon, ...

vanaf € 5.49

pH-Bodemtest

pH-Bodemtest

Meten is weten! De juiste pH-waarde van tuingrond is van ...

€ 9.99

Vaste planten-AZ

Vaste planten-AZ

Vaste planten-AZ geef sterke planten en kleurrijke vaste ...

vanaf € 5.79

Ultima onkruid & mos gebr. kl. 750 ml

Ultima onkruid & mos gebr. kl. 750 ml

Met ECOstyle Ultima tegen onkruid & mos kun je op ...

€ 14.99

GroeiGrond Groene Planten

GroeiGrond Groene Planten

Hoogwaardige en duurzame potgrond voor al jouw groene ...

vanaf € 5.29

Terrasreiniger gebruiksklaar

Terrasreiniger gebruiksklaar

ECOstyle Terrasreiniger reinigt op een snelle en ...

vanaf € 8.49

Tuinmest

Tuinmest

Tuinmest is een prima, puur organische, universele meststof ...

vanaf € 8.99

Duurzaamheid

Ga voor een duurzame border

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijk en verantwoord onderhoud van je border. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Dat is genieten voor zowel jij als het natuurleven in jouw tuin.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.