Onkruid in de border?

Zo pak je het aan

Last van onkruid in je mooie border? Balen... De plantjes die je zelf niet hebt geplant in de tuin zijn meestal ongewenst. Onkruid komt vaak spontaan aanwaaien en met een beetje regen en zon schiet het al snel de hoogte in. Tijd om in actie te komen! We delen graag onze tips.

Onkruid weghalen

Wat is onkruid?

Onkruid… Het is een subjectieve benaming. In principe worden er planten mee bedoeld die op plekken groeien waar jij ze niet wilt hebben. Dit betekent dat de één het wel onkruid vindt, terwijl de ander dat niet vindt. In principe kan álles dus onkruid zijn. Over één ding zijn mensen het eens, onkruid is lastig te bestrijden en verspreidt razendsnel.

Onkruid bestrijden

Hoe komt onkruid in de border?

Wil je aan de slag gaan met het bestrijden van onkruid? Dan is het handig om te weten waar het onkruid vandaan komt…

 • Voedselrijke grond: Natuurlijk is daar niets mis mee, maar dit is wel waarom veel onkruid in rap tempo doorgroeit.
 • Met de wind mee: door de wind, door de regen… Tsja, onkruid laat zich niet snel ontmoedigen. De zaden verspreiden zich met behulp van wind en dieren. Vervolgens komen ze terecht in jouw border waar ze maar wat graag ontkiemen.
 • Omstandigheden: Onkruid heeft vaak voorkeur voor een bepaalde grondsoort of omstandigheid. Zo groeit heermoes gemakkelijk op een verarmde grond en heeft zevenblad voorkeur voor schaduw. Door dit soort omstandigheden zo veel mogelijk te veranderen kun je onkruidgroei ontmoedigen.

Waarom een border zonder onkruid?

Oké, we zijn op dreef. We weten nu wat onkruid is en hoe het in je border terecht komt. Maar eerlijk is eerlijk, wat is er eigenlijk mis met onkruid in de border? Hieronder vier redenen waarom je liever geen onkruid hebt:

 • Are you ready to rumble…: Ja écht! Onkruid vormt een flinke competitie voor de andere planten en bloemen in de border. Zij nemen de kostbare ruimte in de border in en gebruiken alle voedingsstoffen in de grond. Jouw plantjes hebben hierdoor minder plek om hun wortels te laten groeien waardoor ze langzaam verstikken.
 • Wortel schieten: Onkruid maken wortels aan alsof het niets is. Ook zijn de wortels super sterk waardoor ze jouw andere planten snel verdringen. Trek je wat onkruid uit de grond en blijft er een klein stukje achter? Kan gewoon weer een nieuw plantje uit groeien… Zevenblad is daarvan een bekend voorbeeld.
 • Het zijn woekeraars: Onkruid plant zich snel voor met behulp van zaden of door de wortels. Daarnaast groeien ze snel de hoogte of breedte in waardoor ze snel heel jouw border overnemen.
 • Knibbel, knabbel, knuisje: Onkruid vormt de ideale schuilplaats voor ongewenste plagen. Denk aan bladluizen of slakken.

Tip: Schoffel de grond op een warme zonnige dag. Laat het onkruid een uur liggen.

Het onkruid slinkt dan door de zon waardoor je het makkelijker bij elkaar harkt.

Hoe onkruid uit border verwijderen?

kruiwagen vol met onkruid

Onkruid is op verschillende manieren uit de border te verwijderen. De meest voorkomende manieren zijn:

 • Wieden: Eerlijk is eerlijk, het is niet het meest leuke werk... Maar door het onkruid met de hand te wieden, is de kans het grootst dat je ook daadwerkelijk de wortels verwijdert. Doe je dit? Dan is de kans kleiner dat het terug groeit.
 • Steken: Diepgeworteld en hardnekkig onkruid? Dan verwijder je deze het best door te steken. Zo verwijder je het onkruid met wortel en al.
 • Schoffelen: Schoffel in de aanslag en gaan. Door te schoffelen maak je de bovenlaag van de bodem los. Zo haal je onkruid makkelijk weg en hebben jonge plantjes minder kans om te wortelen.
 • Bestrijdingsmiddel:Blijft het onkruid terugkeren? Gebruik dan een biologisch afbreekbaar middel, zoals Ultima. Zorg ervoor dat je tijdens het sprayen geen bladeren van andere planten raakt, want Ultima maakt zelf geen onderscheid tussen onkruid en gewenste planten. Zit het onkruid verweven door de planten dan is Ultima geen optie. Op verhoute delen zoals van de heg, struiken of bomen is het geen probleem. Het middel wordt via het blad opgenomen en trekt zo de wortels in van het onkruid. Verder heeft het geen invloed op het bodemleven en breekt het natuurlijk af in de grond.

Hoe onkruid in de border voorkomen?

Onkruid in moestuin

Bestrijd onkruid zo vroeg mogelijk, vanaf ongeveer februari of maart zie je vaak al onkruid opkomen. Door vroeg bestrijden, zorg je dat het onkruid zich niet kan uitbreiden. De plantjes zijn dan nog klein waardoor je ze makkelijk met wortel en al uit de grond trekt. Twijfel je of het onkruid is of iets dat je zelf hebt geplant? Laat de plant dan eerst even doorgroeien, tot je zeker van je zaak bent. Is het onkruid? Ga dan over op de aanpak.

Hoe onkruid in de border voorkomen?

border-flowers-garden-1080

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarom je onkruid zo veel mogelijk voorkomt. Dit zijn onze tips:

 • Groen moet je doen: Plant sterke bodembedekkers in je border, zoals Waldsteinia of Hedera, zo heeft het onkruid geen plek over om te groeien.
 • Stop je border goed in: Bedek de border met een lekker dekentje van cacaodoppen, houtsnippers of boomschors, het onkruid kan hier niet doorheen groeien en verstikt zo.
 • Test de bodem: Denk je dat de kwaliteit van jouw bodem beter kan? Doe dan een bodemtest en ga aan de slag met het gezond maken van jouw bodem. Zorg dat je bodem niet te veel stikstof bevat en niet te zuur is.
 • Bloemen verwelken, schepen vergaan: Misschien wel het aller belangrijkst om onkruid zo veel mogelijk te voorkomen… Laat het nooit bloeien! Verwijder het onkruid zo jong mogelijk zodat het zich nog niet voortplant, anders ben je nog verder van huis.

Problemen in de border

Houd wel in gedachten dat een compleet onkruidloze border ook niet het einde is… Sommige soorten onkruid vind je misschien wel heel mooi, zoals boterbloempjes of madeliefjes. Zolang het onkruid beperkt blijft, is er vaak niets ergs aan de hand. Onkruid draagt namelijk ook bij aan de biodiversiteit in de tuin. Ze kunnen bijen aantrekken of vormen een plek waar vlinders graag hun eitjes leggen.

Ga voor een natuurlijke bestrijding van mos en onkruid

Ultima onkruid & mos gebr. kl. 750 ml

Ultima onkruid & mos gebr. kl. 750 ml

Met ECOstyle Ultima tegen onkruid & mos kun je op ...

€ 14.99

Ultima onkruid & mos conc.

Ultima onkruid & mos conc.

Met ECOstyle Ultima tegen onkruid & mos kun je op ...

vanaf € 16.99

Terrasreiniger gebruiksklaar

Terrasreiniger gebruiksklaar

ECOstyle Terrasreiniger reinigt op een snelle en ...

vanaf € 8.49

Ultima zevenblad gebr. kl. 750 ml

Ultima zevenblad gebr. kl. 750 ml

Ultima tegen zevenblad is een ecologisch verantwoorde ...

€ 15.99

Escar-Go

Escar-Go

Escar-Go is een 100% natuurlijk product in korrelvorm om ...

vanaf € 5.99

Ultima Zevenblad

Ultima Zevenblad

Ultima tegen zevenblad is een ecologisch verantwoorde ...

€ 17.99

LuisVrij

LuisVrij

ECOstyle LuisVrij bestrijdt insecten zoals luizen, tripsen ...

€ 9.49

Duurzaamheid

Ga voor een duurzame border

Kies voor ECOstyle

Verwijder onkruid in je border op een verantwoorde en duurzame manier. Alle producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo geniet niet alleen jij, maar ook het natuurleven van een border in topconditie.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.