Border aanleggen met plantaarde?

Dat doe je zo!

Een mooie border, het is dé blikvanger van de tuin. Naar hartenlust plant je er de mooiste bloemen, planten, struiken, bomen en bodembedekkers in. De combinaties zijn eindeloos. Een border heeft een goede bodem nodig om goed in te groeien. Dit doe je met plantaarde. Wat het is en hoe je het gebruikt? Dat lees je hier.

soil

Wat is een border?

Een border is een ander woord voor siertuin. Een border is een strook met planten, bloemen en bomen erin. Hier wordt vaak gebruikt gemaakt van verschillende kleuren en hoogteverschillen. Zo krijg je een speelse en dynamische tuin. Een border in de tuin maken is niet zo lastig als het lijkt. Een goede voorbereiding is hier het halve werk. Bedenk vooraf wat voor soort siertuin je wilt. Kies je voor een onderhoudsarme tuin of steek je zelf graag de handen uit de mouwen? Krijgt de border veel zon of schaduw? Welke kleuren wil je in je border verwerken? Wanneer je dit vooraf allemaal al weet, maak je het jezelf én de border een stuk makkelijker.

woman-s-hands-flower-soil-1080

Welke grond gebruik je in een border?

Goed. Een border, daar ga je dus mee aan de slag. Maar daar moet je natuurlijk ook grond voor gebruiken. Het aanbod is eindeloos, denk aan tuinaarde, potgrond, aanplantgrond en tuinturf. Komt het niet allemaal op hetzelfde neer? Niets is minder waar. In de border gebruik je het best tuinaarde of aanplantaarde zodat je de balans in de bodem zo veel mogelijk met rust laat.

Wat is plantaarde?

Aanplantaarde, ook wel tuingrond, bevat een hoog gehalte aan organische stoffen. Het verbetert de bodemstructuur en zorgt voor een succesvolle aanplanting in je siertuin. Het is geschikt als bodemverbeteraar door het te vermengen met de grond of voor het aanplanten van vaste planten, heesters en bomen. De zuurgraad van de plantaarde is perfect afgestemd op dat van de bodem. Plantaarde bevat een wortelstimulator, dit zorgt voor een snelle beworteling van planten. Ook is het materiaal zwaarder waardoor het op zijn plek blijft liggen en heeft het minder poriën. Hierdoor is aanplantaarde of tuinaarde niet geschikt voor potplanten.

Wat is potgrond?

Potgrond heeft een luchtige samenstelling en is daarom minder zwaar dan tuinaarde. Het is hierdoor ideaal om in potten te gebruiken omdat de wortels zo voldoende lucht krijgen. Ook zijn de voedingsstoffen in balans en houdt potgrond beter water vast. Gebruik vooral geen tuinaarde in potten, ook niet voor potplanten in de tuin of op het terras. Tuinaarde in potten is binnen no-time kurkdroog waardoor ook de planten uitdrogen. Ook is de grond vaak te zuur waardoor wortels van potplanten verbranden.

Border maken met plantaarde

flowers-planting-border-1080

Een border maken? Daar heb je een goede en gepaste grond voor nodig. Je planten hebben een ondergrond nodig waarin ze maximaal tot groei en bloei komen. En daar is gezonde en goede grond voor nodig. Dit doe je met plantaarde, meststoffen en compost. Precies weten hoe je een border stap voor stap aanlegt? Lees ons handige stappenplan.

Onze aarde is op basis van kokosvezels.

Dit houdt vocht beter vast en is daarnaast ook duurzamer.

border-flowers-garden-1080

In de border planten met aanplantaarde

Een nieuwe bloem, plant, boom of struik gekocht voor in de border? Lekker bezig. In zes stappen weet jij hoe je deze het best aanplant met behulp van aanplantaarde:

  1. Graaf een gat en neem drie delen tuingrond uit het gat. Meng dit met één deel aanplantaarde goed door elkaar.
  2. Schep een laagje van het mengsel op de bodem van het gat.
  3. Dompel de wortelkluit goed onder in een bak met water zodat de kluit verzadigd is.
  4. Plaats de plant in het gegraven gat. Vul verder aan met het mengsel van de plantaarde en tuingrond.
  5. Dek het gat af met een laagje van één tot twee centimeter aanplantaarde.
  6. Druk de grond goed aan en geef de plant ruim water.

Hoe vul je de border aan met aarde?

Heb je al langere tijd een border? Dan komt het vaak voor dat de grond verzakt, helemaal wanneer jouw border in een veengrond is gemaakt. Vul je jouw borders verder aan? Je planten zijn je meer dan dankbaar. Je tuin ziet er weer mooi uit en je planten hebben weer voldoende grond voor de wortels. Zorg daarom dat je het bedje van jouw planten op tijd toedekt. Dan blijven ze niet langer dan nodig met te weinig plantaarde zitten.

Waarom border aanvullen met aarde?

Regelmatig toedekken met aanplantaarde is dus belangrijk. Het heeft de volgende voordelen:

  • Lucht is belangrijk in je grond. Een dichtgeslagen grond? Wil je niet, dit is niet goed voor de wortels van je planten omdat ze niet genoeg zuurstof krijgen. Ademnood? Kunnen planten dus ook hebben…
  • Goed ingepakt voor de winter. Houd jij van koude voeten? Waarschijnlijk niet. Jouw planten ook niet. Daarom hebben ze graag voldoende aarde in de border.
  • Vruchtbare bodem. Met genoeg tuingrond zorg je voor een vruchtbare bodem. Er kunnen hier meer meststoffen in worden opgenomen en opgeslagen. Resultaat? Gezonde wortels wat mooie bladeren of bloemen betekent.
  • In balans. Vul je jaarlijks jouw border aan? Dan houd je de grond van je border in balans en krijgt het bodemleven de kans om zich optimaal te ontwikkelen.

Waarom is goede plantaarde belangrijk?

Man plant struik in grond

Het hoofdbestanddeel van grond en aarde is vaak veen, ook wel bekend als turf. Het is belangrijk om te kiezen voor een veenvrije aarde. Veen is namelijk onwijs belastend voor het milieu. Veen veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Dit zit namelijk opgeslagen in vrijkomt wat vrijkomt bij het afgraven van veen. Daarnaast tast het afgraven van veen ook het landschap aan. Kies daarom voor een plantaarde op basis van gecomposteerde kokosvezels om zo kwetsbare veengebieden te ontzien.

Border verzorgen

Border ziet er tiptop uit na het aanleggen van de plantaarde. Maar naast een goede bodem, hebben de planten in je border, net zoals mensen, voeding nodig om te groeien en te bloeien. Geef je border daarom genoeg voeding. Hoe je dit het beste doet?

Ga voor een duurzame tuin met de producten van ECOstyle

Shop alle plantaarde van ECOstyle

Aanplant Grond 30 ltr

Aanplant Grond 30 ltr

Problemen in de tuin? Deze zijn vaak te herleiden naar een ...

€ 9.99

Vaste planten-AZ

Vaste planten-AZ

Vaste planten-AZ geef sterke planten en kleurrijke vaste ...

vanaf € 5.79

Moestuin Grond 30 ltr

Moestuin Grond 30 ltr

Een sterke en vruchtbare moestuin? Daarvoor hebben je ...

€ 9.49

AZ-Kalk

AZ-Kalk

AZ-Kalk corrigeert de zuurgraad van de bodem van het gazon, ...

vanaf € 5.49

Tuinmest

Tuinmest

Tuinmest is een prima, puur organische, universele meststof ...

vanaf € 8.99

Gazon Grond 30 ltr

Gazon Grond 30 ltr

Hoogwaardige grondverbeteraar, verrijkt is met ...

€ 9.49

Tuinmest

Tuinmest

Tuinmest is een prima, puur organische, universele meststof ...

vanaf € 8.99

Duurzaamheid

Ga voor een duurzame border

Kies voor ECOstyle

Een nieuwe border aanleggen doe je met ECOstyle. Onze producten zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een kleurrijke border.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.