Vaste planten in de border voeden?

Zo ga je aan de slag

Net als jij en ik, hebben planten voeding nodig om te groeien. Maar waar begin je? En welke voeding geef je? We snappen dat je veel vragen hebt. Daarom helpen we je graag een eindje op weg met het voeden van jouw tuinplanten.

border-flowers-garden-1080

Waarom moet ik mijn planten in de border voeden?

Net zoals wij eten en drinken nodig hebben om te leven en groeien, hebben bloemen, planten of bomen dit ook nodig. Geef je jouw bloeiende planten in de border voeding? Dan kleuren bloemen feller en groeien er meer bloemknoppen. Ook kleurt het blad een stuk groener en wordt nieuwe groei gestimuleerd. Niet alleen zorgt het voor meer groei en bloei, maar het versterkt de weerstand van de planten ook. Zonder genoeg voeding zijn ze veel sneller vatbaar voor ziekten of plagen. Ook zijn planten de Nederlandse winters helemaal de baas.

purple-clematis-flowers-in-the-garden-1080px

Waarmee moet ik mijn planten in de border voeden?

Een bodem met de juiste hoeveelheid voedingsstof is nodig om de planten, bloemen en bomen in de border lekker te laten groeien. Geef de planten in de border daarom zo nu en dan wat te snacken. Let daarbij goed op de voedingsstoffen in de plantenvoeding. De voeding moet in ieder geval de volgende voedingsstoffen bevatten:

  • Stikstof (N): Bevordert de groei van de stengels en het blad.
  • Fosfor (P): Voorziet de plant van energie. Stimuleert de bloei en speelt een belangrijke rol bij het groeien van veel gezonde wortels.
  • Kalium (K): Zorgt voor een betere vochtopname in de wortels en verlaagt de vochtafgifte van het blad. Hierdoor is de plant beter beschermd tegen wisselende weersomstandigheden zoals vorst en droogte. Ook zorgt het voor de stevigheid van de plant.

Alle planten in de border voeden

Maar welke plantenvoeding moet je dan in de border gebruiken? Er zijn heel wat verschillende soorten voeding beschikbaar. Dit maakt kiezen lastig. Planten hebben een kleine voorkeur wat betreft de maaltijd die je ze voorschotelt. Het zijn net mensen eigenlijk… Ook geef je de ene plant liever stevige stengels en de andere uitbundig bloeiende bloemen. Hierdoor is er haast voor iedere plant wel een eigen voeding te krijgen.

Maar we snappen ook dat je geen zin hebt in tien verschillende open verpakkingen. Hierom zijn er ook hele handige voedingen te koop, speciaal voor planten in de border. Deze voeding is geschikt voor alle soorten vaste tuinplanten in de border. De meststofverhouding is in dit geval niet afgestemd op de behoefte van één bepaalde plant. Zo doe je dus elke plant in de border een plezier.

Voeden van planten in de border

Wil je jouw plantjes extra verwennen? Kies dan een speciale voeding die precies is afgericht op de wensen voor:

 

Coniferen en taxus voeden

conifer-close-up-1080px

Heb je prachtige coniferen of taxussen in de tuin staan? Helaas hebben deze de neiging om snel bruin te worden. Door ze te voeden met speciale voeding waar voldoende stikstof en magnesium in zit, voorkom je bruine naalden. Blijven ze er lekker groen uit zien.

 

Hagen voeden

closeup-of-fresh-green-surfase-of-hedge-1080px

Een heg houd je natuurlijk het liefst mooi en sterk. Geef daarom een organische meststof die geschikt is voor alle soorten hagen. De voeding moet rijk zijn aan stikstof. Dit zorgt namelijk voor de diepgroene kleur van de haag. Met voldoende voeding hebben ze daarnaast een hogere weerstand tegen kou en plaagdieren. Kan je dus langer van ze genieten.

 

Hortensia voeden

hydrangea-pink-1080px

Hortensia’s fleuren de border in een mum van tijd op. Wel zijn het zuurminnende planten. Dit houdt in dat ze graag op een iets zuurdere grond staan dan andere planten. Daar blijven ze mooi en uitbundig van bloeien. Ga voor een voeding die naast een hoog gehalte kalium, ook ijzer en magnesium bevat. IJzer geeft de hortensia mooie gekleurde bloemen en magnesium zorgt voor een diepgroen blad.

 

Klimplanten voeden

wall-hedera-ivy-green-leaf-600

Klimplanten zijn er in alle soorten en maten. Ze zijn natuurlijk hartstikke geschikt om een muur of schutting te bekleden. Zo betrek je de schutting of muur nog meer bij je border. Je gebruikt de ruimte optimaal: je tuiniert zo niet alleen horizontaal maar ook verticaal. Deze krachtpatsers hebben natuurlijk wel wat hulp nodig om lekker de hoogte in te groeien. Zorg daarom dat er voldoende kalium in de voeding zit, dit zorgt voor de stevigheid van de plant.

 

Lavendel voeden

lavender-1080px

Lavendel, wie kent het niet? Het is een plant die je meteen in de vakantiesferen breng. De heerlijk geurende plant bloeit langer wanneer je hem de juiste voeding geeft. Het extra aanwezige kalium dat aan de voeding is toegevoegd zorgt voor een langdurige bloei.

 

Mediterrane planten voeden

olive-leaf-on-branch-1080

De naam zegt het al, Mediterrane planten komen oorspronkelijk uit landen met een warm klimaat. Daarom is het belangrijk ze extra in de watten leggen. Geef ze daarom speciale voeding om de weerstand tegen kou te verhogen. Een voeding met extra kalium is daar geschikt voor. Een speciale voeding is perfect afgestemd op het verzorgen van deze exotische toppers.

 

Rododendron en azalea voeden

rhododendron-blooming-1080px

Met de juiste voeding voor Rododendron en Azalea krijg je prachtige bloemen. De voeding is speciaal gericht op is deze zuurminnende planten. Kies voor een voeding die extra ijzer en magnesium bevat. Met deze voedingsstoffen krijgen de bloemen een nog intensere kleur.

 

Rozen voeden

white-roses-growing-flower-1080

Uitbundig bloeiende rozen? Zo gepiept! Daarvoor hebben rozen wel wat extra aandacht nodig. Door voeding te geven die perfect op hun behoefte is afgestemd, groeien en bloeien ze uitbundig. Zorg voor een voeding met extra kalium, dit zorgt voor extra stevigheid. Een voeding rijk aan fosfor zorgt daarnaast voor een rijke en uitbundige bloei.

 

Siergras en bamboe voeden

bamboo-trees-garden-1080

Siergrassen en bamboe zijn een toevoeging in een border. Ze geven een speels effect door het hoogteverschil dat ze geven. Om jouw siergras of bamboe gezond te houden geef je ze een organische meststof die volledig is afgestemd op hun speciale behoeften. Zorg daarnaast dat de voeding genoeg stikstof bevat, dit zorgt voor een krachtige groei.

 

Zomerbloeiers voeden

pink-flowers-1080px

Wil jij eenjarige planten met uitbundig bloemen? Tijd om ze bij te voeden zodat je dit seizoen optimaal van de prachtige bloemen geniet. Geef zomerbloeiers genoeg kracht om moeiteloos door te bloeien en veel knoppen aan te maken. Zorg daarom voor een organische voeding die lekker veel fosfor bevat.

Border bemesten

De basis voor sterke, uitbundig bloeiende en groeiende planten in je border, is een gezonde bodem. De bodem is als het ware de motor van je planten. Doordat planten hun voeding uit de bodem halen, raakt de bodem zo nu en dan uitgeput. Kan gebeuren! Voed de bodem daarom regelmatig extra bij en zorg dat hij in topvorm is. Blije bodem, blije planten.

Verzorg je planten op een natuurlijke en duurzame manier

Verzorg je planten met de producten van ECOstyle

Coniferen & Taxus-AZ

Coniferen & Taxus-AZ

Coniferen & Taxus-AZ geeft sterke en diepgroene coniferen, ...

vanaf € 5.79

Hagen-AZ

Hagen-AZ

Hagen-AZ is een 100% organische meststof voor alle soorten ...

vanaf € 8.99

Hortensia-AZ

Hortensia-AZ

Uitbundig bloeiende hortensia's in de border? De ...

vanaf € 5.79

Klimplanten-AZ

Klimplanten-AZ

Klimplanten-AZ geef een rijke bloei en sterke wortels voor ...

€ 5.79

Lavendel-AZ

Lavendel-AZ

Lavendel-AZ is een 100% organische meststof voor lavendel, ...

€ 5.79

Mediterrane planten-AZ

Mediterrane planten-AZ

Mediterrane planten-AZ geeft de juiste voeding aan ...

€ 5.79

Rhodo & Azalea-AZ

Rhodo & Azalea-AZ

Rhodo & Azalea-AZ geeft een rijke bloei en een diepgroen ...

vanaf € 5.79

Rozen-AZ

Rozen-AZ

Rozen-AZ is een 100% organische meststof voor alle soorten ...

vanaf € 5.79

Siergras&Bamboe-AZ

Siergras&Bamboe-AZ

Siergras & Bamboe-AZ is een 100% organische meststof, ...

€ 5.79

Zomerbloeiers-AZ

Zomerbloeiers-AZ

Zomerbloeiers-AZ is een 100% organische meststof en geeft ...

€ 5.79

paarse bloem

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

De beste verzorging voor je planten, maar ook natuurlijke en verantwoord. Dit is te bereiken met de AZ-meststoffen van ECOstyle. Zo ben jij blij, maar is de natuur dit ook!

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.