Gazon inzaaien?

Dit zijn alle ins en outs!

De zon op je gezicht, een koel drankje. Je hoort de vogels fluiten. Zie je het al voor je? Tijd om je gazon klaar te maken voor een groene zomer aan de hand van graszaad. Hier leggen we je uit hoe je dat moet doen.

Gazon inzaaien

Waarom gras zaaien?

Deze hamvraag begint bij jou. Want waarom wil je eigenlijk gras zaaien? Doe je dit om een compleet nieuw gazon aan te leggen, of als opvulling omdat het gazon is uitgedund of kale plekken heeft?  

Dit laatste vergt namelijk een andere aanpak dan het compleet nieuw inzaaien van een gazon. Wil je een compleet nieuw gazon aanleggen? Hieronder vertellen we je er álles over. 

Graszoden of gras zaaien?

Wil jij een compleet nieuw gazon aanleggen? Dan kan dit op twee manieren. Maak gebruik van graszoden of zaai een compleet nieuw gazon in. Het inzaaien van een gazon heeft belangrijke voordelen; het is goedkoper en makkelijker dan graszoden leggen. Ook gaat een vers ingezaaid gazon langer mee doordat het gras jonger is. Graszoden gebruik je juist voor de snelheid en het gemak.

Heb je een groot gazon? Dan is dit laatste weer efficiënter dan zelf zaaien. Iets om dus rekening mee te houden.

Graszaad

Wanneer kan ik het beste gras zaaien? 

Er zijn twee perioden waarin je gras het best inzaait: 

  • In het voorjaar, van half april tot eind mei.  
  • In het najaar, van half augustus tot eind oktober.  

Ga je aan de slag met graszaad? Zorg dan wel voor dat er die dag weinig wind staat. Anders ligt de helft van het graszaad straks náást het gazon. Dat zou zonde zijn. Ook is het ideaal als het na het zaaien gaat regenen. Graszaad moet namelijk goed vochtig blijven tot het ontkiemen. Houd Buienradar dus goed in de gaten en plan het zaaien er dan nét voor. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Heb je gekozen om jouw gazon in te zaaien? Top! Het is belangrijk dat je de ondergrond hier goed op voorbereidt om een super strak gazon te krijgen. Zo bereid je hem in een paar simpele stappen voor: 

  1. Doei mos, vaarwel klaver. Weg met al dat onkruid! Spit de grond ook goed om, zo begin je met een schoon canvas om straks jouw kunstwerk op te maken. 
  2. Tijd om de boel te egaliseren! Trek je stoute schoenen aan en stamp de grond stevig aan. Laat jij de boze aardgeesten liever met rust? Gebruik dan een wals om deze klus met minder geweld te klaren.  
  3. Hark vervolgens de toplaag lichtjes los. Et voilà! Jouw bodem is helemaal klaar om ingezaaid te worden.

Wat je zaait, zul je ook oogsten.

Kies voor kwalitatief goed graszaad voor een mooi, vol en gezond gazon.

Hoe werkt zaaien?

Nu jouw ondergrond helemaal is voorbereid op het echte werk, pak je de graszaden erbij. Aan de slag! 

  1. Verdeel het graszaad in twee gelijke hoeveelheden. Zaai één deel van de zaden in de lengte en het andere deel in de breedte van de oppervlakte. Zaai de randen van het gazon iets meer in voor extra stevigheid. 
  2. Na het inzaaien hark je het graszaad voorzichtig in. Niet te diep, anders ontkiemt het graszaad slecht. 
  3. Druk het graszaad lichtjes aan. Doe dit door voorzichtig over het graszaad heen te lopen, maar dansen mag natuurlijk ook. 

Houd het weerbericht de komende dagen wel even in de gaten. Is het erg droog? Blijf het gazon dan licht besproeien totdat het gras duidelijk omhoog komt en begint te groeien. 

Welk graszaad is geschikt voor inzaaien?

Gazon

Ga je aan de slag met het inzaaien van een compleet nieuw gazon? Gebruik dan Graszaad Inzaai. Dit graszaad bevat bacteriën die zorgen voor snelle kieming, een dichte grasmat en een hoge weerstand tegen droogte. De graszaden zijn geschikt voor sier-, speel en schaduwgazons.

Tip: Koop altijd een wat grotere verpakking dan je daadwerkelijk nodig hebt. Zo zaai je later gemakkelijk bij als het nodig is.

 

Hoe voorkom ik schade aan mijn gazon?

Goed begonnen is half gewonnen. Geef jouw gazon daarom een goede start. Zorg dat de bodem in topconditie is, een goede bodemstructuur is hierin essentieel. Is jouw bodem te zuur en uit balans? Dan heeft dit gevolgen voor de kwaliteit van jouw gazon en worden plaagdieren aangetrokken.  

Benieuwd naar de zuurgraad van jouw bodem? Gebruik dan de pH-bodemtest om gemakkelijk de zuurgraad te achterhalen. Is de bodem te zuur en uit balans, gebruik AZ-Kalk om de bodembalans te herstellen. Ook is het belangrijk om jouw gazon twee á drie keer per jaar te bemesten om het gezond te houden. 

Hoe onderhoud ik mijn gazon?

Nu ook jouw gazon er strak bijligt, kun je heerlijk met de voetjes omhoog gaan genieten van jouw tuin. Het grootste werk is gedaan, maar natuurlijk moet je jouw gazon ook goed onderhouden. Daarom hebben we een handig stappenplan voor je waar in vier stappen wordt uitgelegd hoe je jouw gazon hélemaal in de watten legt.

Gazon blij, jij blij!

Een goed begin van je gazon met de producten van ECOstyle

Blader door onze gazonproducten

Graszaad-Inzaai

Graszaad-Inzaai

Graszaad-Inzaai is een graszaadmengsel dat is samengesteld ...

vanaf € 8.79

Gazon Gemak 750 g

Gazon Gemak 750 g

Een gazon krijgt het soms zwaar te verduren, met kale ...

€ 7.99

Gazon-AZ

Gazon-AZ

Gazon-AZ geeft een diepgroen en blijvend mosvrij gazon. ...

vanaf € 11.49

Gazon 4-in-1 totaalpakket

Gazon 4-in-1 totaalpakket

Gazon 4-in-1 herstelt snel en optimaal kale plekken in het ...

vanaf € 10.99

Gazon Grond 30 ltr

Gazon Grond 30 ltr

Hoogwaardige grondverbeteraar, verrijkt is met ...

€ 9.49

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.