Gazon problemen?

Alles wat je moet weten

Last van problemen in het gazon? Dat is balen! Helaas kunnen er verschillende problemen opduiken in jouw gazon. Denk dan aan ziekten en insecten maar ook aan kale plekken, onkruid of mos. Doe je hier niks aan? Dan kan dit het einde van jouw gazon betekenen. Kom daarom op tijd in actie. We vertellen je graag alles over problemen die zich in jouw gazon kunnen voordoen en hoe je deze verhelpt.

Klaver in gazon

Gazon problemen: wat wil je weten?

Fertilizing

Informatie

Het 4-stappenplan voor gazononderhoud

Volg deze stappen voor een blijvend diepgroen en gezond gazon!

Bekijk het 4-stappenplan
ant-close-up-1080px

Informatie

Overlast van mieren

Leer alles over dit nijverige volkje en hoe je overlast van deze beestjes voorkomt.

Alles over mieren
clover_with-water-drops-640px

Informatie

Veelvoorkomende problemen

Vind het antwoord op jouw vraag over gazononderhoud

Vind jouw antwoord

Heb je een probleem met je gazon?

Wij hebben een oplossing.

Hoe ontstaan problemen in het gazon?

Veel problemen hebben te maken met het onderhoud in combinatie met weersomstandigheden. Is je gazon niet in topconditie? Dan hebben schimmels en ongedierte de vrije hand om jouw gazon aan te tasten. Goed onderhoud is daarom essentieel.

Hoe voorkom ik problemen in het gazon?

De bodem is als het ware het hart van jouw gazon. Is de bodem in slechte conditie? Dan zie je dit ook terug in jouw gazon. Je gazon is dan namelijk vatbaarder voor ziektes, schimmels en insecten. Zorg daarom voor een goede bodemstructuur en zuurgraad door het gazon te kalken. Ook is het belangrijk dat jouw bodem de juiste hoeveelheid voedingsstoffen bevat. Bemest het gazon daarom zo nu en dan. Dan kan jouw gazon er weer tegenaan en is het weerbaarder tegen problemen.

Welke problemen kunnen zich in het gazon voordoen?

Klik op het probleem dat jij herkent om naar de oplossing te springen:

Voorkomen is beter dan genezen.

Bekijk ons stappenplan om je gazon langer gezond te houden.

Klaver in het gazon

green-grass-and-clover-1080px

Hoewel klaver een zeer nuttig plantje is, brengt het helaas ook schade aan. Het is geen goed teken als je veel klaver in je gazon ziet. Jouw grond is dan arm aan voedingsstoffen waardoor onkruid, zoals klaver, snel de overhand krijgt. Klaver is een hardnekkig onkruid dat stikstof uit de lucht vist en hierdoor in rap tempo doorgroeit. De klaver neemt de ruimte in het gazon in en verstikt op deze manier het gras. Wil je van de klaver af? Verticuteer dan het gazon of gebruik Bloedmeel, dit is een speciale stikstofmest om de voedingsstoffen in de bodem snel aan te vullen. 

 

Kale plekken in het gazon

lawn_problems_empty spots

Kale plekken in het gazon: een van de grootste ergernissen van veel tuineigenaren. Je kent het vast wel; een gazon waar her en der de bodem doorheen piept. Kale plekken in het gazon kan een aantal oorzaken hebben: intensief gebruik door spelende kinderen of dieren, te vaak verticuteren, kou, te kort maaien of huisdieren die hun behoefte doen op het gazon. Gelukkig zijn kale plekken zo opgelost door opnieuw in te zaaien, zoals met Graszaad-Herstel. Ligt je gazon er binnen een mum van tijd weer fris en fruitig bij. 

 

Mos in het gazon

moss-with-falllen-leaves-1080px

Mos in het gazon? Helaas ben je niet de enige. Mos tast de groei van jouw gazon flink aan. Gras wortelt niet in mos en heeft daarom geen schijn van kans om goed te groeien. Ook vormt mos een dikke bovenlaag waardoor het gras verstikt raakt. Mos in het gazon ontstaat door een aantal redenen: de bodem heeft te weinig zuurstof, een te lage zuurgraad, te weinig voedingsstoffen of wordt te kort gemaaid. Gelukkig is mos makkelijk te verwijderen door het gazon te verticuteren. Zo haal je mossen, onkruid en dode grassen weg uit je grasmat. Aan de slag dus! 

 

Vilt in het gazon

lawn-aerator-1080px

Heb je een gazon? Dan krijg je vroeg of laat te maken met de viltlaag. Deze laag brengt allerlei problemen met zich mee, met geel gras, onkruid en kale plekken tot gevolg. De viltlaag is een soort deken die tussen de grassprieten ontstaat. Deze laag bestaat uit allerlei natuurlijke materialen die in het gras blijven hangen. De viltlaag ben je dus liever kwijt dan rijk. Je doet dit door het gazon te verticuteren. Zo verwijder je ook nog het aanwezige mos en onkruid. Door te verticuteren krijg je meer lucht in het gazon. Het gras groeit daarna weer vrolijk door. 

 

Heb je last van ongedierte in je gazon?

Houd het bodemleven intact. Bestrijd de overlast natuurlijk!

Mieren in het gazon

mier-gras

Mieren leven in grote groepen bij elkaar en maken graag hun nesten in het gras. Mieren zijn erg nuttige insecten, ze zorgen er namelijk voor dat het gazon voor een groot deel insectenvrij blijft. Enkele nesten zijn daarom geen probleem. Zorgen de mieren voor veel overlast in de tuin? Dan heb je te maken met een plaag. Er ontstaan dan bijvoorbeeld kale plekken. De mieren graven veel onder het gras, daardoor kan het gras niet meer herstellen. Dit vergroot vervolgens weer de kans op onkruid. Ervaar je veel overlast van mieren? Zet dan aaltjes in tegen mieren of gebruik een mierenlokdoosje om de plaag tegen te gaan. 

 

Mollen in het gazon

mole-g301f5d3ab_1280 (1) (1)

Mollen zijn zeer bedreven gravers en maken op die manier hun jachtgebied in jouw gazon. Ze doorlopen de gangen meerdere keren per dag als onderhoud en controleren de gangen op voedsel. Bij het graven van de gangen werkt de mol de grond via een gang naar boven. Deze grond vormt zo een molshoop in het gazon. Dit kan schade aanbrengen aan het gazon. Mollen zijn daarentegen erg nuttig, ze eten insecten zoals engerlingen en emelten. Mollen zijn gelukkig makkelijk de verjagen. Ze leven een solitair leven en hebben een territorium, daarom zijn de molshopen in de tuin altijd van één mol. Ervaar je overlast van een mol in jouw gazon? Dan kun je mollen bestrijden met behulp van een ultrasone verjager. Het apparaat produceert een hoge piep die de mol vervelend vindt, hierdoor verlaat hij jouw gazon en zoekt hij een nieuwe plek. 

 

lawn_problems_empty spots

Engerlingen en emelten

In de bodem van jouw gazon leeft vanalles. De meeste organismen doen heel belangrijk werk, ze maken bijvoorbeeld de grond van jouw bodem sterker of eten het afval op. Er zijn echter twee larven die meer kwaad an goed aanrichten: engerlingen en emelten

Engerlingen in het gazon

Bruine plekken in het gazon en een grasmat die makkelijk loslaat? Grote kans dat je last hebt van engerlingen. Dit zijn de larven van verschillende soorten kevers. Gelukkig zijn engerlingen dankzij hun bijzondere uiterlijk goed te herkennen. Ze hebben een geelwitte kleur met een bruinoranje kop. De larven veroorzaken veel schade aan het gazon. Dus wacht vooral niet te lang. De engerlingen vreten de wortels van het gras aan. Het gras neemt hierdoor geen voedingsstoffen en water op uit de bodem. Het gras sterft af en er ontstaan kale plekken. Voorkom daarom een grotere plaag door de engerlingen te bestrijden. Doe dit met aaltjes, dit zijn microscopisch kleine beestjes die in de grond leven en zijn de natuurlijke vijanden van deze plaag. 

Emelten in het gazon

Last van gele plekken in het gazon en zie je steeds meer vogels pikken in het gras? Waarschijnlijk heb je te maken met emelten. Dit zijn de larven van de langpootmug. De larve heeft een grijsbruine kleur en heeft geen duidelijk hoofd. Daarom is het lastig te zien wat de voor- of achterkant is. De larven leven in de bovenste lagen van het gras. ‘s Nachts wurmen ze zich maar boven om zich te voeden met het gras. Ze bijten zich vast in een grasplant en trekken deze hun holletje in. Hierdoor ontstaan er kleine, cirkelvormige, kale plekken in het gras. De langpootmug plant zich snel voor, daarom is het belangrijk een grotere plaag op tijd te bestrijden. Doe dit met aaltjes, dit zijn microscopisch kleine beestjes die in de grond leven en zijn de natuurlijke vijanden van deze plaag.  

 

Paddenstoelen in het gazon

Paddenstoel

Door het jaar heen kunnen er heel wat verschillende paddenstoelen uit de grond schieten. Gelukkig kunnen ze geen kwaad en zijn ze meestal niet giftig. De zwammen groeien uit schimmels en komen voor bij organische en voedzame ondergronden. Eigenlijk dus best een goed teken die paddenstoelen! Wanneer er gewerkt wordt met organische meststoffen, in combinatie met vochtige grond en de juiste temperatuur, wordt de kans op paddenstoelen vergroot. Ook na de aanleg van een nieuw gazon, geef het gazon dan wat tijd de juiste balans te maken. Voorkom paddenstoelen in een wat ouder gazon door de ondergrond zo nu en dan te verticuteren. Bemest en kalk het gazon daarnaast voor een bodem in balans.

Wil je een blijvend diepgroen gazon?

Bekijk ons stappenplan om je gazon langer gezond te houden.

Houd je gazon langer mooi met de natuurlijke producten van ECOstyle

Direct aan de slag met de problemen met je gazon

AZ-Kalk

AZ-Kalk

AZ-Kalk corrigeert de zuurgraad van de bodem van het gazon, ...

vanaf € 5.49

Graszaad-Herstel

Graszaad-Herstel

Graszaad Herstel is een graszaadmengsel dat is samengesteld ...

vanaf € 5.49

Gazon-AZ

Gazon-AZ

Gazon-AZ geeft een diepgroen en blijvend mosvrij gazon. ...

vanaf € 11.49

Gazon Grond 30 ltr

Gazon Grond 30 ltr

Hoogwaardige grondverbeteraar, verrijkt is met ...

€ 9.49

pH-Bodemtest

pH-Bodemtest

Meten is weten! De juiste pH-waarde van tuingrond is van ...

€ 9.99

Gazon Gemak 750 g

Gazon Gemak 750 g

Een gazon krijgt het soms zwaar te verduren, met kale ...

€ 7.99

GazonStart-AZ

GazonStart-AZ

GazonStart-AZ is een 100% organische meststof voor de ...

€ 13.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.