Last van mos in het gazon?

We helpen je er graag vanaf

Mos in het gazon? Tja, je bent niet de enige. Het is een veel voorkomend probleem. Gras en mos zijn geen goed duo. Het kan de groei van jouw gazon flink aantasten. Dat roept om een goede aanpak. Weten hoe de hark in de steel zit? We praten je graag bij over mos in het gazon.

moss-and-grass-1080px

Wat is mos?

Mossen zijn kleine spoorplantjes die graag gezellig tegen elkaar aan groeien. Mos kan je niet vermijden. Het kan haast overal wel groeien, vooral op plekken waar weinig zon komt. Mossen zijn in de natuur super nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie, houden vocht en humus vast. Zo ontstaat een microklimaat voor de ontkieming van zaden en sporen in de natuur. Daarnaast bieden mossen een uitstekend leefmilieu voor insecten.

Dit is waarom je geen mos in je gazon wilt hebben

Mos is prachtig maar in vele grasmatten is het een ongewenste gast. Waar je op andere plekken misschien graag mos laat groeien, is dat in het gazon wel anders. Door mos krijgt het gras geen schijn van kans om goed te groeien aangezien gras niet wortelt in mos. Daarnaast vormt mos een dikke bovenlaag waardoor het gras verstikt.

moss-with-falllen-leaves-1080px

Hierdoor groeit er mos in jouw gazon

Mos in het gazon ontstaat vaak door een combinatie van verschillende factoren. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Je hebt een dichte of natte bodem met weinig zuurstof
  • De bodem heeft een te lage zuurgraad
  • Er zitten te weinig voedingsstoffen in de bodem
  • Het gazon wordt te vaak te kort gemaaid

Verwijderen van mos

Mos verwijder je het makkelijkst met een verticuteermachine of verticuteerhark. Als je verticuteert, dan haal je mossen, onkruid en dode grassen weg uit je grasmat. Door te verticuteren verwijder je ook direct de viltlaag. Deze laag moet je zo nu en dan verwijderen voor een gezonde groei van het gazon. Dan heb je minder kans op mos en ander onkruid.

Mos verstikt het gras, hierdoor neemt de groei af.

Zorg daarom dat je mos op tijd aanpakt.

Zo voorkom je mos in je gazon

moss-600px

Mos verwijder je het makkelijkst met een verticuteermachine of verticuteerhark. Als je verticuteert, dan haal je mossen, onkruid en dode grassen weg uit je grasmat. Door te verticuteren verwijder je ook direct de viltlaag. Deze laag moet je zo nu en dan verwijderen voor een gezonde groei van het gazon. Dan heb je minder kans op mos en ander onkruid.

Een slechte bodemconditie geeft mos meer kans om toe te slaan. Een bodem met een slechte structuur heeft weinig zuurstof en daardoor weinig bodemleven. Het mos grijpt zijn kans en nestelt zich in het gazon, wat daar ten koste van gaat.

Een slechte bodemstructuur ontstaat door onvoldoende te bemesten, te kort maaien of een combinatie van deze factoren. Bemest het gazon met voldoende Gazon-AZ. Is de bodem te zuur? Dan kan er ook mos ontstaan. Meet de zuurwaarde van de bodem met de pH-Bodemtest. Bij een te zure bodem strooi je AZ-Kalk om de zuurgraad van de bodem te herstellen.

Onderhouden van je gazon

Om mos in het gazon te voorkomen is het belangrijk deze goed te onderhouden. Jouw gazon in topvorm? Hanteer dan de vier stappen uit dit stappenplan. Zo onderhoud je jouw gazon optimaal en heb je minder last van mos.

 

Volg ons stappenplan

voor een diepgroen gazon

Houd je gazon langer mooi met de natuurlijke producten van ECOstyle

Blader door onze producten om jouw gazon mooi te houden

Gazon-AZ

Gazon-AZ

Gazon-AZ geeft een diepgroen en blijvend mosvrij gazon. ...

vanaf € 11.49

AZ-Kalk

AZ-Kalk

AZ-Kalk corrigeert de zuurgraad van de bodem van het gazon, ...

vanaf € 5.49

pH-Bodemtest

pH-Bodemtest

Meten is weten! De juiste pH-waarde van tuingrond is van ...

€ 9.99

Gazon Grond 30 ltr

Gazon Grond 30 ltr

Hoogwaardige grondverbeteraar, verrijkt is met ...

€ 9.49

Gazon Gemak 750 g

Gazon Gemak 750 g

Een gazon krijgt het soms zwaar te verduren, met kale ...

€ 7.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.